Ostavka Antona Kasipovića, ministra prosvjete i kulture RS:Lažna principijelnost Dodikovog megafona
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Lažna principijelnost Dodikovog megafona

Lažna principijelnost Dodikovog megafona
 

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, podnio je ostavku na to mjesto i zatražio od premijera Aleksandra Džombića da ga razriješi dužnosti. Kasipovićev čin može se okarakterisati kao potez mudrog i pametnog političara, koji je svjestan da brod na kojem je još uvijek ne tone, ali da ga u skoroj budućnosti čekaju vrlo opasne hridi, koje će veoma teško izbjeći. Ako “brod” i uspije u tome, neće proći bez teških oštećenja.

PRINCIPIJELAN ILI NE

Zvanično, Kasipović odlazi (ako zaista i ode) jer nije ispoštovan rok za početak izgradnje četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, planiran do kraja juna. On je 2. aprila ove godine na sastanku sa studenatima i rektorom banjalučkog Univerziteta rekao da će podnijeti ostavku ukoliko do kraja juna ne počne izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.

Moglo bi se zaključiti da je Kasipović principijelan i visokomoralan, te je odlučan da sopstvenom žrtvom pokaže da riječ u bh. politici mora da vrijedi i da je se mora držati. Ali, bila bi to velika greška, jer da je Kasipović zaista onakav kakvim želi da se predstavi, izvjesno ne bi šest godina sjedio u Vladi RS koja je u ovom entitetu uvela totalitarizam i ne bi, kao osoba koja je u tu Vladu došla iz medija, dozvolio da se oni pretvore u megafon vlasti.

Kasipović odlazi jer je svjestan da je došao kraj širenju lažnog optimizma, koji je temelj političke platforme aktuelne vlasti i da ona ulazi u jako težak period iz kojeg neće izaći bez velikih i brojnih oštećenja. Uz to, odnosi među visokim funkcionerima RS poprilično su usijani i uveliko traje “vrijeme opredjeljenja za i protiv Dodika”, u čemu Kasipović ne želi da učestvuje. On je u RS najkvalitetniji politički plivač na duge staze, čijoj filozofiji uopšte ne odgovara ambijent u kojem bi se morao izjasniti da je “za ovoga”, a ”protiv onoga”. Zato je odlučio da mu je najpametnije da otpliva u mirne vode i sačeka razrješenje uživajući u zarađenom.

A zaradilo se, nije da nije, iako se za njega ne veži nikakve afere, niti sumnjivi poslovi. Međutim, ni Kasipović nije propustio “zlatno doba” para od Telekoma, te je sebi priskrbio nekoliko apartmana na Opatijskoj rivijeri, te još ponešto od nekretnina. Mudro, polako, zrno po zrno pogača, kamen po kamen apartman. Kasipović iz Vlade RS odlazi kao bogat čovjek, bez javnih repova i to je valjda najbolji pokazatelj mudrosti i visprenosti ovog političara. Uz to, on ni s kim nije u nekom težem konfliktu, tako da njegov odlazak nije i njegov kraj.

POLITIČKI KRUG

Kasipović pripada političkom krugu Željka Kopanje, ali latentni sukob niskog intenziteta koji traje više od godinu između ovdašnjeg medijskog ghospodara i Milorada Dodika nije uzročnik Kasipovićeve odluke. Ta situacija tek je začin u njoj.

Kopanjinom političkom krugu pripada i Džerard Selman, koji je od ministra pravde unaprijeđen u predsjednika Ustavnog suda RS, tako da je u Vladi RS od “njegovih” ministara ostao još samo Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza. Odlazak Selmana i Kasipovića teško je oštetio poziciju premijera Džombića, jer je taj triling dominirao Vladom RS. Nakon ovoga, snažno su porasle akcije Zorana Tegeltije, ministra finansija i Srebrenke Golić, šefice građevine i urbanizma, koji su u stalnom sukobu sa Džombićem, a njega, Selmana i Kasipovića su nerijetko i neslužbeno naslovljavali sa “triling zla”.

Veoma je interesantna Dodikova hladna reakcija na vijest o Kasipovićevom demisioniranju.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, zahtjevom da bude razriješen dužnosti ministra, iskazao je umor radom u Vladi Srpske. Duže vrijeme se razgovaralo s Kasipovićem. To je čin njegovog ličnog odnosa, a u suštini smo imali korektnu saradnju, rekao je Dodik, pokazujući hladnoćom da Kasipovićev potez smatra izdajom, kažu nam dobri poznavaoci predsjednika RS.

Umjesto zaključka treba još jednom naglasiti da je Kopanja “svoje ministre” uklonio iz izvršne vlasti, očito se pripremajući za “nova vremena” koja dolaze. Pametnom, uz Dodikovu hladnoću, dovoljno.

(zurnal.info)