Zemaljsko roblje:LEKTIRA ZA GODIŠNJI: Radnici Boksita moraju pročitati direktorove knjige, a on će ih ispitati nakon ljeta!

Pod okupacijom

LEKTIRA ZA GODIŠNJI: Radnici Boksita moraju pročitati direktorove knjige, a on će ih ispitati nakon ljeta!

Pred uposlenicima Boksita sada je mnogo posla, s obzirom na zadatak koji su dobili. Predsjednik kompanije očito ima mnogo toga za reći pa su neke njegove knjige napisane na čak 700 stranica

LEKTIRA ZA GODIŠNJI: Radnici Boksita moraju pročitati direktorove knjige, a on će ih ispitati nakon ljeta!
Direktor Rajko Dukić: Knjige se moraju pročitati da bi radnici naučili cijeniti napore rukovodilaca

Predsjednik kompanije Boksit iz Milića Rajko Dukić naložio je uposlenicima da pročitaju četiri njegove knjige: "Tri uspješne priče”, “Veliki brat”,  “Milići u pet priča” i “Postdejtonska vlast i bezvlašće ili hronika jednog vremena”, prenosi Buka.

- Napisao sam kao potrebu i obavezu, a sa prevashodnom namjerom, da bivši, sadašnji i budući zaposleni u Kompaniji ‘Boksit’, članovi njihovih porodica i građani Milića, čitajući ih upoznaju se, ili osvježe pamćenje, na bliska i daleka vremena iza nas, vezana za Kompaniju ‘Boksit’, kako u pogledu njenog stvaranja, razvoja i opstanka, tako i po pitanju mjesta i uloge u izgradnji i razvoju Milića i regije - stoji u objašnjenju ove odluke.

Dukić dalje navodi kako postoji “potreba i obaveza” da svaki zaposleni pročita navedene knjige:

- Kako bi mogao da cijeni, kako znanje, umješnost, sposobnost i hrabrost, tako i ogromne napore i žrtve koje su imali i podnosili, prije svega, rukovodni kadrovi pa i zaposleni, u nastojanju, s jedne strane da se odbrane i zaštite od nezakonitih, štetnih i pogubnih uticaja predratnog komunističkog jednoumlja, ratnog i poratnog stradanja i haosa, vlasti i bezvlašća, raznih bjelosvjetskih i domaćih luftera i ološa, a s druge strane da se, kroz dalju izgradnju i sveukupan razvoj kompanije, osmišlja, kreira i ulaže, na najcjelishodniji i koristan način, u materijalna i druga dobra na prostoru lokalne zajednice, regije, pa i šire.

Zanimljivo je kako će nakon ljetnih odmora biti organizovano i testiranje za sve uposlene “kako bi se kroz određena pitanja, iz gore navedenih knjiga, koja će svakako biti prilagođena strukturi zaposlenih i poslovima koje obavljaju, došlo do saznanja da li su, ne samo shvatili Instrukciju, već je prihvatili i kao potrebu”.

Pred uposlenicima Boksita sada je mnogo posla, s obzirom na zadatak koji su dobili. Predsjednik kompanije očito ima mnogo toga za reći pa su njegove knjige napisane na do čak  700 stranica.

Knjiga “Tri uspješne priče” ima 508 stranica i podijeljena je u poglavlja – od najranijeg predsjednikovog djetinjstva do posjeta svjetskim destinacijama na kojima je skupljao znanje potrebno za poslovanje. U biografskim poglavljima njegov život se analizira i predočava do nasitnijih detalja – prvog fotografisanja, radioaparata na sumpornu kiselinu koji su koristili njegovi učitelji, prvog odijela, zadruga, domova, imena učitelja, stanodavaca, povreda, omiljenih školskih predmeta, nastavka školovanja, porodice...

Posljednja knjiga, o postdejtonskoj BiH, ima više 700 stranica i dokumenata.

Sankcije za pušače

Ovo nije jedina neuobičajena instrukcija koju predsjednik Dukić objavljuje na stranicama kompanije. Tako je nedavno objavio instrkciju u kojoj se uposlenicima nalaže kako se moraju izjasniti da li su pušači ili nepušači, kako bi se tačno izračunalo vrijeme koje im ta loša navika oduzima na poslu i šteta koju nanose kompaniji.

- Na osnovu prijava zaposlenih, najveći broj cigareta, koje se konzumiraju tokom radnog vremena, je od 1-12, odnosno prosječno 6 cigareta. Ne mali broj lica napisao je da puši jednu ili dvije cigarete, tokom radnog vremena, što očigledno nije tačno, pa će se i takvima, odnosno svima uzeti prosjek od 6 cigareta – upozorava Dukić.

Uposlenicima je predočena i jasna računica a svi koji su primljeni na određeno vrijeme a u roku od dva mjeseca ne prestanu sa pušenjem dobit će otkaz:

- Primjenjeno po broju pušača, od 250, proizilazi da svaki dan 12,5 radi manje odnosno ne dolazi na posao.
Računato sa prosječnom bruto platom, na mjesečnom nivou, od 1.500 KM, proizilazi da se plaća izgubljeno vrijeme odnosno trpi šteta u iznosu od 18.750 KM na mjesečnom ili na godišnjem nivou cca 225.000 KM.
To su direktne štetne posledice, a indirektne ,po osnovu zdravlja i radnog procesa ,su mnogo veće.
Da bi se ove štetne posledice eliminisale, počevši od 1. maja ove godine, primjeniće se sledeće:
1. Za sve koji su se prijavili kao pušači, primjenom prosjeka od 6 cigareta, izgubljenog vremena od 24 minuta, umanjivaće se radni fond za 8,8 sati a time i zarada od 5% (8,8 :176 = 5%).

Također, budući kandidati za posao morat će se izjašnjavati da li su pušači, što će biti jedan od kriterija za zapošljavanje. Protiv onih koji daju lažnu izjavu bit će pokrenut disciplinski postupak.

Sredstva dobijena po osnovu umanjenja zarada, zbog neizrađenih radnih sati, odnosno zbog odsustvovanja sa posla, kao i nastale štete u tehnološkom procesu, biće korištena za nabavku opreme za zdravstvene potrebe, kao što su ultrazvuk, mamograf, itd. ili će se davati kao pomoć licima koja imaju zdravstvenih problema i dodatne troškove vezano za liječenje, poručuje Dukić.

Kompanija je u Milićima otvorila i "Park velikana", "svojevrstan kulturno-istorijski kompleks", koji čine 36 bisti tematski svrstanih u Park srpskih, Park ruskih i Park evropskih velikana.

(zurnal.info)