U CENTRU ZA OBUKU MUP-a RS ISKRSLO 29 PROBLEMA:Lukač uzeo još tri miliona KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

U CENTRU ZA OBUKU MUP-a RS ISKRSLO 29 PROBLEMA: Lukač uzeo još tri miliona KM

Lošim projektima, sudeći po dodatnim radovima, ništa nije predviđeno – ni fasada bez propratnog problema, a ni kapija, ograda, parking i sportski tereni. Zbog 29 nepredviđenih situacija iz budžeta je za tri i po godine nestalo tri miliona maraka. Procjene i procjenitelji su – lagali. Posao još nije završen, a umjesto planiranih 6,5 miliona KM, već sad se u javnosti spominje više od 15 miliona potrošenih maraka.

Lukač uzeo još tri miliona KM
Centar za obuku MUP-a RS

 

Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima rupa je bez dna. Posmatrajući muflone, ponije, paunove, fazane i ostale životinje koje mu u ogradi Centra griju srce safari-lovca, ministar Dragan Lukač sebi bliskim privatnicima izmišlja „iskrsle“ poslove, kojima „podebljava“ ranije preskupe tenderske ugovore. Lošim projektima, sudeći po dodatnim radovima, ništa nije predviđeno – ni fasada bez propratnog problema, a ni kapija, ograda, parking ili sportski tereni. Zbog 29 nepredviđenih situacija iz budžeta je za tri i po godine nestalo tri miliona maraka.

Procjene i procjenitelji su – lagali. Posao još nije završen, a umjesto planiranih 6,5 miliona KM, već sad se u javnosti spominje više od 15 miliona potrošenih maraka. Loši projektanti ćute, jer ih na odgovornost niko ne poziva, ali ministar Lukač djeluje - potpisuje ugovore čije je vrijednosti direktno ispregovarao, bez objave obavještenja u javnosti.

SAFARI PRIJATELJU 1,3 MILIONA KM

Niz nepredviđenih, a dobro naplaćenih poslova 2017. započeo Mile Atlagić, vlasnik firme „AM Međugorje“, ministrov prijatelj iz lova, nekada SNSD-ovac pa, za dobrobit stranačkog prijateljstva - SDP-ovac, a sada nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine. Uz šturo „nepredviđeni radovi – sanacija i rekonstrukcija objekata“ na ugovoru je stajalo 602.593 KM. Istoimeni poslovi nanizali i ugovore vrijedne 49.097 KM i 539.728 KM. Za sanaciju podruma na jednom od objekata, takođe nepredviđeno, Atlagić je dobio 61.842 KM.

Prvobitni prijateljski tenderski zadatak bio je da „AM Međugorje“ sanira 11 objekata u kompleksu, što je trebalo da košta oko 3.263.000 KM sa uračunatim PDV-om. I tada se znalo – ponudi nižu cijenu da bi dobio posao, a dodatno i nepredviđeno ćemo povećavati cifru. Izuzetno loš Zakon o javnim nabavkama BiH, koji itekako ide na ruku ovdašnjim stranačkim kadrovima u foteljama, bio je netaknut.  

Atlagić je, neuvjerljivo je pričao Žurnalu, bio šokiran zatečenim stanjem u kompleksu nekadašnje „Kasarne krajiških brigada“:  

„Toliki nepredviđeni radovi i za nas su bili iznenađenje, ali sada je sve pod kontrolom. Nikada ne možete predvidjeti šta će se desiti kada oštemate i iskopate nešto. Projekat rekonstrukcije je bio izuzetno loš. Pojavile su se podzemne vode, digle su nam ploču. Svašta se dešavalo. Ali, kada pogledate od A do Š, onda vidite da mi radimo po cijeni 450 KM po kvadratu. Sve je to bagatela. Objekti u Zalužanima su stari i sve je uništeno.“

U ministrova direktna pregovaranja „ugradila“ se i poznata porodica Arežina i njihov „Golden Card“. U julu 2019. firma je dobila ugovor od 116.635 KM za nepredviđene radove na produženju trase komunalne infrastrukture. U novembru iste godine istu trasu trebalo je još produžiti, a ministar Lukač imao je obrazloženje za direktno krivično djelo:

„Iskrsli su nepredviđeni radovi“, što je građane koštalo još 20.801 KM.

Arežine su bile zadužene i za nepredviđene radove na vanjskom manježu za trening konja – 15.953 KM.

Tajkunskim poslovima i dilovima nikad kraja. „Kozaraputevi“ prijedorskog putara Dragana Čorokala direktno su, za dodatne i nepredviđene radove na vodovodu i kanalizaciji, kao i prilikom izgradnje sportskih terena u Centru dobili tri ugovora – 139.930, 54.010 KM i 28.643 KM, a posla je bilo i za „biznismena“ Mladena Milanovića Kaju. Njegov „MG Mind“ nepredviđeno se uhvatio dodatnog posla na parkingu kod strelišta – 18.044 KM, ali i na samom strelištu – 59.844 KM.

„Iskrslo“ je i prilikom izgradnje poligona, ali tu je bio „Inter-metal“ – 16.669 KM. Sekiracije ministru nije manjkalo čak ni kod gradnje kapije i ograde, istoj firmi odmah je dao 29.022 KM. Neimenovano nepredviđeno na toplovodu i kotlovnici na „objektu 194“ građani su kroz dva ugovora, takođe „Inter-metalu“ platili 12.821 i 16.577 KM. 

Ministar Lukač i u junu i u avgustu 2020. godine dodatno je rekonstruisao sportsko igralište sa atletskom stazom. Dva ugovora za isti posao sa laktaškim „Hidro-Spletom“ bila su vrijedna 40.380 KM i 50.298 KM. 

UNIJATU MILIONI PA I DODATNE STOTINE HILJADA MARAKA

Iako je  već dobio više od deset miliona maraka za izgradnju internata i drugih objekata u Centru nezavisni kandidat za gradonačelnika Prijedora na posljednjim izborima Mladen Unijat i, takođe, ministrov prijatelj iz lova, nepredviđeno je dobio ugovore vrijedne više od pola miliona maraka.

Zanimljivo, „problemi kod sanacije fasade na 'objektu 194'“ dodatno su iz budžeta „izbili“ 12.117 KM, a na zgradi internata za policijsku akademiju 356.044 KM. Šokiran zatečenim vjerovatno je bio i Unijat prilikom rekonstrukcije „objekta 191“, ali taj duševni potres građani su dodatno platili 237.791 KM.

Lukač je posebno osjetljiv na atrakciju koju je najavljivao sa toliko uzbuđenja – konje. Da bi adaptirao štale u budžetu je planirao 327.600 KM. Međutim, neshvaćen među građevinskim firmama, 25. marta 2019. prihvatio je ponudu od 405.709 KM, čak 78.109 KM više nego što je predvidio. Svidjela mu se firma „Univerzal BS“ Slavka Banjca. Ipak, ni ova cifra nije bila dovoljna, dodatni nepredviđeni ugovor koštao je još 12.449 KM.

Javnosti neobjašnjene probleme u Centru za obuku Lukač je „krpio“ i dodatnim ugovorima sa dobojskim „Tigrom“ za „objekat A“ (32.583 KM), dobojskim „Proda-montom“ za „objekat 194“ (40.295 KM), banjalučkim „Tektonom“ za nepredviđeno na novim objektima (65.731 KM),  banjalučkim „Elmoradom“ na trafou (11.291 KM), „Elnosom“ na elektro-instalaterskim radovima vanjskog uređenja (50.453 KM), gradačačkom „Dženom“ na hangaru za trening konja (37.163 KM), „Hidro-kopom“ za „niskogradnju u kompleksu“ (178.975 KM).

Ipak, pravosuđe ne sabira potrošeni javni novac. Jer, „despoti“ su i dalje strah i trepet u uvezanom sistemu.

(Zurnal.info)