Nevidljive i savršene forme:Mehdi & Novak
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Nevidljive i savršene forme: Mehdi & Novak

Što se mene tiče, najvažnije u cijeloj priči je to što je bar malo osvijetlila Mehdija Alija, dječaka koji je devet najljepših godina sazrijevanja proveo u pritvoru. Teniser će ovo lako preboljeti.

Mehdi & Novak
Mehdi Ali & Novak Đoković

 

Svi znamo, ali da ponovim - teniseru Novaku Đokoviću nije dozvoljen ulazak u Australiju i učešće na tamošnjem teniskom turniru zato što nema odgovarajuću dokumentaciju o vakcinaciji. Dok njegovi advokati ne riješe ovu situaciju, smješten je u hotel u kojem borave migranti bez odgovarajućih isprava. Ta situacija izazvala je brojne reakcije, pa i one komične, u kojima se teniser naziva mesijom i Spartakom, a njegovi birokratski problemi porede sa Isusovim mukama. 

Nismo znali i slučajno smo saznali - u istom hotelu smješten je i migrant Mehdi Ali, kojeg novinari kontaktiraju da saznaju novosti o teniseru. Na početku razgovora pretvaraju se da ih on zanima, a odmah nakon toga pitaju za Đokovića. 

Mehdi je na twitteru napisao:

“Tužno je što su me mnogi novinari kontaktirali samo da bi me pitali o Novaku Đokoviću. U kavezu sam već devet godina, danas sam napunio 24, a vi želite da vam pričam samo o tome”.

Teniser u migrantskom hotelu boravi nekoliko dana, njegova porodica kaže da je tamo izložen “ponižavajućim mučenjima”, njegov slučaj danima je u fokusu svetskih medija, pomažu mu najskuplji advokati, protestne note upućuje Vlada Srbije, reaguje australska ministrica vanjskih poslova, organizuju se protesti podrške širom svijeta… Emir Kusturica napisao je tekst u kojem Đokovića naziva “najsavršenijom psihofizičkom formom, ne samo srpskog roda nego i ostatka čovječanstva”. Nadčovjek, hoće reći.

Šta je Mehdi Ali? Prvi put smo čuli za njega. Sve što znamo jeste da je u hotel ušao kada je imao 15 godina. Ne znamo odakle je došao, kakve birokratske probleme ima,  koliko će još ostati zatvoren i da li neki pravnik brine o njegovom slučaju? 

Ako je Novak Đoković, kako ga nazivaju njegovi poštovaoci, gladijator koji je do sada zabavljao svijet sve dok se nije odlučio “pobuniti”, koju ulogu bi u okrutnoj rimskoj areni igrao Mehdi Ali? Lako je naslutiti. 

Đoković može napustiti hotel kada god poželi, Mehdi ne smije. Kada teniser konačno odluči da izađe, migrant će i dalje ostati u njemu i niko o tome ponovo ništa godinama neće znati. Kao da se radi o nevidljivoj psihofizičkoj formi. On je epizodista u ovom nadmudrivanju bogatih i jakih, kolateralna šteta i innocent bystander.

Što se mene tiče, najvažnije u cijeloj priči je to što je bar malo osvijetlila Mehdija Alija, mladića koji je devet najljepših godina sazrijevanja proveo u pritvoru, bez prava na školovanje.

“Plašim se da ću odavde izaći kao sredovječan čovjek” - rekao je novinarima.

Teniser će ovo lakše preboljeti, složićemo se, nadam se.

 

(zurnal.info)