PEDESET NIJANSI SIVE:Metar kaldrme skuplji od metra autoputa

Pod okupacijom

PEDESET NIJANSI SIVE: Metar kaldrme skuplji od metra autoputa

“Pokazni” trotoar je urađen na inicijativu paraplegičara, kako bi se uklonile barijere za osobe sa umanjenom tjelesnom sposobnošću. Dok se na području opštine Novo Sarajevo postavljaju staze za slijepe i slabovidne osobe, na ovom pločniku one nisu predviđene

Metar kaldrme skuplji od metra autoputa
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, danas je "svečano otvoren" trotoar čija je cijena po jednom metru dužnom koštala više od metra autoputa. Na ovaj je trotoar, površine oko 300 metara kvadratnih, utrošeno više od 360.000 KM.

- Morali smo negdje postaviti primjerno pilot projekat, ivičnjake koji mogu odgovarati paraplegičarima i ne vidim u čemu je tu problem, rekao je okupljenima načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić.

“Pokazni” trotoar je urađen na inicijativu paraplegičara, kako bi se uklonile barijere za osobe sa umanjenom tjelesnom sposobnošću. Dok se na području opštine Novo Sarajevo postavljaju staze za slijepe i slabovidne osobe, na ovom pločniku one nisu predviđene.

- Između ostalog i to ćemo raditi u ovoj transferzali, rekao je Ajnadžić na Žurnalovo pitanje da li su takve staze trebale biti urađene, najavljujući da će se naredne godine raditi na “dvije transferzale za osobe koje se kreću u kolicima”. Prva će biti od Sarajevo City Centra do ulice Ferhadija, a druga od FIS-a do Hotela Evropa.

- Meni je jako žao ako smo povrijedili bilo čiju sujetu ili ako smo povrijedili nekoga ko je loše komentarisao, žao mi je, rekao je Ajnadžić o negativnim reakcijama javnosti na “svečano otvaranje” trotoara.

 

Dok "sujetni" građani smatraju da je 360 hiljada maraka previše za "pilot" trotoar pred Predsjedništvom, pa bio on prilagođen jednom dijelu osoba sa invaliditetom, postojeći objekti od značaja za grad - propadaju. U našoj galeriji pogledajte u kakvom su stanju Olimpijski muzej, bob staza, Ledena dvorana Skenderije.(zurnal.info)