REAKCIJE NA PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE:Milorad Dodik i njegovi funkcioneri sankcije pripisuju narodu

Istražujemo

REAKCIJE NA PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE: Milorad Dodik i njegovi funkcioneri sankcije pripisuju narodu

Američke sankcije ovdašnjim funkcionerima, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću i Milošu Bukejloviću su prije svega inicirane zbog donošenja zakona kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u entitetu Republika Srpska. Finansijske institucije i druga lica koja se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu i sami biti sankcionisani ili se protiv njih mogu poduzeti odgovarajuće aktivnosti, navedeno je u objavi Ministarstva finansija SAD-a.

Milorad Dodik i njegovi funkcioneri sankcije pripisuju narodu
Željka Cvijanović i Milorad Dodik (foto: zurnal.info)

Drski odgovori uz primjesu cinizma karakterišu reakcije entiteskih funkcionera Republike Srpske nakon što su stavljeni na listu sankcionisanih osoba od strane američke administracije. Prednjači tu predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

„Stavljanje na američku crnu listu zbog demokratskih prava da glasam za odluke NSRS-a koje smatram čuvanjem Republike Srpske i dejtonskog sporazuma, smatram odlikovanjem za dosljednost, nepokolebljivost i nepopuštanje pred ucjenama i prijetnjama onih koji se smatraju svemoćnim", navodi Stevandić u Twitter objavi.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koju je od aprila prošle godine Velika Britanija uvrstila na svoju listu sankcionisanih osoba, kaže da joj „nekad te sankcije, koje Amerikanci štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene. A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost, kazala je u izjavi za Srnu

Entitetski premijer Radovan Višković je sankcije SAD-a pripisao dobrom poslu za narod.

„ Ukoliko ja i ostali zvaničnici iz Republike Srpske samo zato što poštujemo Dejtonski sporazum i čuvamo ustavnu poziciju trebamo zato snositi američke sankcije, to samo pokazuje da svoj posao za Republiku Srpsku i srpski narod radimo na najbolji mogući način“, izjavio je Višković.

Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović pod sankcijama SAD-anova crna listaCvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović pod sankcijama SAD-a

Dok prihvataju ili si rado dodjeljuju brojne benefite, zvaničnici sankcije tako pokušavaju preusmjeriti kao kaznu narodu. Dvostruki „nosilac“ američkih sankcija, entitetski predsjednik Milorad Dodik u trenucima objave Ministarstva finansija SAD-a o novim imenima na listi sankcionisanih, razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Igorom Kalabuhovom.

 „Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske pa ih neće ni smjenjivati. SAD misle da na ovaj način mogu disciplinovati svakoga ko ne misli kao oni. Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve, oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravati. Mi nismo zabrinuti zbog ovih sankcija“, ispisao je Dodik na zvaničnom Twitter profilu.

U ime njegove stranke oglasio se glasnogovornik Radovan Kovačević. 

“Odluka SAD o stavljanju zvaničnika RS na crnu listu je sramna i licemjerna i nikakve sankcije nas neće spriječiti da radimo svoj posao”, izjavio je Kovačević za RTRS.

Američke sankcije su prije svega inicirane zbog donošenja zakona kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u entitetu Republika Srpska, te je po funkciji koju obavlja na listi sankcionisanih i entiteski ministar pravde Miloš Bukejlović. No, poznato je ko je inicijator.

"Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD-a, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Iskusni novinar sa dobrim poznavanjem sistema djelovanja američke administracije Ivica Puljić ukazao je da sankcije nisu tako bezazlene kako ih kažnjeni funkcioneri pokušavaju prikazati.

„Ljudi na Balkanu potcjenjuje američke sankcije zaboravljajući da se mnogo više toga odvija iza, a ne ispred zavjese. Ono što javnost ne zna odvija se tiho, vrlo bolno po sankcionirane i njihove jatake. Sankcije imaju dugotrajne posljedice i treba im vremena da postignu učinak....Sada mogu zaboraviti da će dobiti novac i od koga. Republika Srpska je pred bankrotom“, zaključuje Puljić.

Podsjetimo, za posljednjih godinu i pol dana na listi sankcionisanih od strane SAD-a dospjeli su brojni bh. funkcioneri, potom osobe iz pravosuđa te pojedine firme i njihovi vlasnici: Milorad Dodik, Fadil Novalić, Marinko Čavara, Asim Sarajlić, Milan Tegeltija, Gordana Tadić, Dijana Kajmaković, Alen Šeranić, Mirsad Kukić, Slobodan Stanković, Altenativna televizija Banjaluka.

Osmica, Stanković i Gačanin stavljeni na američku crnu listu!ZBOG POTKOPAVANJA STABILNOSTI I PODSTICANJA KORUPCIJEOsmica, Stanković i Gačanin stavljeni na američku crnu listu!

Na listu su dodani i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković  te jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom Edin Gačanin.

Pogledajte film Crna listaTV ŽURNAL PRIKAZUJEPogledajte film Crna lista

(zurnal.info)