ZBOG POTKOPAVANJA STABILNOSTI I PODSTICANJA KORUPCIJE:Osmica, Stanković i Gačanin stavljeni na američku crnu listu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ZBOG POTKOPAVANJA STABILNOSTI I PODSTICANJA KORUPCIJE: Osmica, Stanković i Gačanin stavljeni na američku crnu listu!

Osman Mehmedagić Osmica, Dragan Stanković i Edin Gačanin stavljeni su na crnu listu Ministarstva finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država.

Osmica, Stanković i Gačanin stavljeni na američku crnu listu!
Osman Mehmedagić

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Dragan Stanković, te jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom Edin Gačanin stavljeni su na crnu listu Ministarstva finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz ove institucije.

“Ove tri osobe predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i aspiracijama onih koji traže demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da ciljaju one koji podstiču korupciju i potkopavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

U obrazloženju odluke, za Osmana Mehmedagića je navedeno kako je zloupotrijebio resurse BH Telecoma, kako bi prikupljao mobilne aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Ističe se i kako je dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske.

Također, dodaje se da je Mehmedagić iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke da podrže SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku, navodi se.

Što se tiče Dragana Stankovića, on je na crnoj listi završio jer je prvo kao v.d. direktor, kasnije i kao direktor RUGIP-a, odgovoran za Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. godine, a koji je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH i koji podriva Dejtonski sporazum.

„Zakonom o nepokretnoj imovini RS pokušana je uzurpacija državne imovine BiH koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnuo Ured visokog predstavnika“, navedeno je u obrazloženju.

Za Edina Gačanina se navodi kako je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom, da je vođa kartela Tito i Dino, a koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

„Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom“, ističe se.

(zurnal.info)