NAKON PISANJA ŽURNALA:Ministarstvo obrazovanja Hrvatske oduzelo stipendije djeci ministra Mihaljevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NAKON PISANJA ŽURNALA: Ministarstvo obrazovanja Hrvatske oduzelo stipendije djeci ministra Mihaljevića

Nakon Žurnalovih tekstova o tome kako su djeca BH ministra HDZ-ovca Darinka Mihaljevića na osnovu prevare dobili stipendije u Hrvatskoj, cijelokupan iznos isplaćenih stipendija vraćen u državni budžet. Čitav slučaj prijavljen je MUP-u Republike Hrvatske

Ministarstvo obrazovanja Hrvatske oduzelo stipendije djeci ministra Mihaljevića

Nakon Žurnalovih tekstova o tome kako su djeca  BH ministra HDZ-ovca Darinka Mihaljevića na osnovu prevare dobili stipendije u Hrvatskoj, cijelokupan iznos isplaćenih stipendija vraćen u državni budžet. Čitav slučaj prijavljen je MUP-u Republike Hrvatske.

Kako je Žurnal ranije pisao, uprkos velikim primanjima roditelja u BiH Ivica Mihaljević, Nikolina Mihaljević i Zvonimir Mihaljević dobili su stipendije lažno navodeći da su slabijeg socijalnog statusa.

Na upit Žurnala Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH potvrdilo je da su bili dovedeni u zabludu. Naime, uvidom u dokumentaciju, ministarstvo je utvrdilo kako su studenti, prilikom prijave na konkurs za dodjelu stipendija, naveli kako svi članovi obitelji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, pa su tako i podaci koji su prikupljani u svrhu dodjele stipendije preuzeti iz institucija u Republici Hrvatskoj.

„Prebivalište u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o prebivalištu, prijavljuje se u Ministarstvu unutarnjih poslova te ovo Ministarstvo, u svrhu dodjele državnih stipendija, podatke o prebivalištu i boravištu preuzima isključivo od Ministarstva unutarnjih poslova, a sukladno tome podatke o prihodima preuzima iz nadležne Porezne uprave.“ navode iz ministarstva.

Djeca Darinka Mihaljevića nisu dostavila dodatne podatke da se radi i o državljanima BiH. Iz ministarstva najavljuju da će sve proslijediti MUP-u Republike Hrvatske:

„S obzirom da se radi o ozbiljnim indicijama iz kojih proizlazi da su dostavljeni nepotpuni i netočni podatci, Ministarstvo će cjelovitu dokumentaciju proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje."

U Članu 12. Zakona o prebivalištu i boravištu Republike Hrvatske između ostalog piše:

„Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.“

S obzirom da je Ministarstvo utvrdilo da je čitava porodica Mihaljević ima prebivalište u Hrvatskoj a da Darinko Mihaljević obavlja funkciju ministra u BiH evidentno je da porodica Mihaljević ne ostvaruje prihode i ne živi u Hrvatskoj. Na ovaj način prekršen je Zakon o prebivalištu i boravištu Hrvatske. 

U međuvremenu ponovo se na konkurs za dodjelu novih stipendija za akademsku 2017./2018. godinu,  prijavio član porodice Mihaljević. 

„Natječaj za dodjelu državnih stipendija za 2017./2018. godinu otvoren je do 6. studenog 2017. godine te smo uvidom u dosadašnje prijave uvidjeli da je poslana jedna prijava od strane navedenih osoba.“ navodi se u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.


(zurnal.info)