Događaji koje hrvatska policija „nije evidentirala“:Migranti su silom, čak i prijetnjom oružjem, vraćani u BiH

Novosti

Događaji koje hrvatska policija „nije evidentirala“: Migranti su silom, čak i prijetnjom oružjem, vraćani u BiH

Prema zvaničnim podacima, Hrvatska je na teritoriju BiH ilegalno, od jula 2018. do septembra 2019. godine ilegalno prebacila najmanje 8000 migranata. Žurnal je više puta pisao o ilegalnom prebacivanju migranata uz prijetnju oružjem od strane hrvatske policije

Migranti su silom, čak i prijetnjom oružjem, vraćani u BiH

 

Zaključno sa prva tri dana novembra mjeseca, u 2019. godini  na teritoriji BiH zvanično je registrovan 26 461 migrant. Od tog broja Granična policija BiH je Službi za poslove sa strancima formalno predala svega 578. Svi drugi su neometano ušli u BiH.

Na istočnoj granici, uglavnom onoj sa Srbijom, pripadnici Granične policije u saradnji sa MUP-om RS-a, propuštaju migrante na teritorij naše zemlje,  na zapadnoj granici bh. graničari skoro da uopće ne registriraju akcije hrvatske policije koja svakodnevno u BiH ilegalno prebacuje migrante koje je zatekla na svojoj teritoriji.

Prema zvaničnim podacima, Hrvatska je na teritoriju BiH ilegalno, od jula prošle do septembra ove godine ilegalno prebacila najmanje 8000 migranata. Veći dio tih migranata Hrvatska je preuzela od slovenačke policije putem tzv. readmisije, pa ih je kasnije ilegalno prebacila u BiH.

Žurnal je u toku godine više puta pisao o ilegalnom prebacivanju migranata uz prijetnju oružjem od strane hrvatske policije. Iako su svi ti slučajevi dokumentovani, a dodatno si i mnogi drugi objavljeni od strane domaćih i stranih medija te svjetskih humanitarnih organizacija, MUP Hrvatske imao je samo jedan odgovor događaj nije evidentiran.


Slučaj br. 1

Dok se bave nelegalnim prebacivanjem migranta u BiH hrvatski policajci ugrožavaju sigurnost građana BiH. Tako je MUP USK dokumentovao da je Policija Republike Hrvatske pogodila traktorsku prikolicu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše.

Tog 15. oktobra 2018. godine Merima Čuturić je sa malodobnim sinom u traktorskoj prikolici, parkiranoj u njenom dvorištu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše, čistila piliće.

U jednom momentu čuli su se rafali koji su, kao i svaki put došli iz pravca Republike Hrvatske kod takozvanog Đuđinog jarka. Vidjela sam da je na to područje došlo policijsko vozilo MUP-a Republike Hrvatske, a zatim i rafalnu paljbu. Usljed pucanja, u jednom momentu sam čula da je nešto udarilo u prikolicu na kojoj sam se nalazila, a potom sam osjetila i topli val iznad glave i fijuk metka”, ispričala je Merima pripadnicima MUP-a USK-a narednog dana.

Pripadnici MUP-a USK-a izašli su odmah na uviđaj, gdje su u neposrednoj blizini zatekli 27 migranata. Dio migranata je odmah saslušan u prisustvu predstavnika UN-a. U policijskom izvještaju je navedeno da su migranti ispričali  da su dovezeni sa dva velika transportna policijska vozila u njima nepoznato mjesto”.

Devet uniformisanih policajaca, od kojih jedna žena, počeli su ih maltretirati te fizički zlostavljati i tući, i to kundacima od pušaka, drškama od pištolja, a zatim su policajci uperili oružje u njihovom pravcu i pucali u zrak, nakon čega su pobjegli na teritoriju BiH”, navedeno je u policijskom izvještaju.

Tužilaštvo BiH ustvrdilo je da to nije granični incident, a Hrvatska je negirala da puca na migrante u pograničnom dijelu sa BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova provelo je provjeru navoda te utvrdilo kako o spomenutom događaju nema nikakvog službenog saznanja, niti je takav događaj uopće zabilježen”, napisalo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Slučaj br.2

Žurnala je objavio snimak koji je nastao  6. avgusta na području Velike Kladuše kada je zvanično zabilježen granični incident. Građani su snimili kombi hrvatske policije i migrante koji se izvlače iz provalije. Migranti legalno vraćeni iz Slovenije u Hrvatsku ilegalno su potom prebacivani u BiH

"Upucaću te", kaže hrvatski policajac migrantu koji je stajao nad šumskom provalijom dubokom desetak metara.
Koji trenutak kasnije i drugi migranti izvedeni su iz policijskog kombija i natjerani da stanu na rub dubokog jarka. Hrvatski policajac je izvadio pištolj i ispalio par hitaca u zrak. Migranti su skočili u jarugu na čijem dnu je granica sa BiH. Bilo je to 6. avgusta ove godine.

"Rekao mi je - upucat ću te", prepričava u videu jedan od migranata nekoliko sekundi nakon što se uspio izvući. Pola minuta ranije (oko 11 sec. videa), vidi se  kombi hrvatske policije kako napušta mjesto s kojeg su migranti faktički gurnuti u provaliju.

Na snimku se, potom, vide i bh. graničari koji pokušavaju ukazati pomoć povrijeđenim migrantima.
"Dvanaest migranata zadobilo je lakše povrede, dok je njih šest poslano na radiološku obradu", saopćeno je dan kasnije iz Doma zdravlja Velika Kladuša.

 

 


Iračanin Nzer Abdul Aziz 19. avgusta ove godine uhapšen je u Sloveniji, kada je ilegalno, u vozilu hrvatskih tablica, pokušao ući na teritoriju te države. Dan kasnije, 20. avgusta, slovanačke vlasti su ga legalno, na graničnom prelazu predale hrvatskim policajcima jer je dokazano da je taj migrant na teritoriju Slovenije ušao iz Hrvatske. Slovenija je, prema dokumentaciji koja je u posjedu naše redakcije.

No, tri dana kasnije, tačnije 23. avgusta, ekipa Žurnala na granici između BiH i Hrvatske, na mjestu gdje ne postoji granični prelaz i gdje su hrvatski policajci već ilegalno ubacivali migrante u BiH,  pronašla je dokumentaciju o protjerivanju Nzera Abdul Aziza iz Slovenije.

Na istom mjestu, bila je i dokumentacija slovenačkih vlasti uručena migrantima Rebinu Ahmadu i Anwar Hoger Hassanu iz Iraka koji su, također, 20. avgusta ove godine iz Slovenije legalno prebačeni u Hrvatsku. Dokumenti su pronađeni na granici sa BiH, gdje se vide i tragovi guma sve to na mjestu gdje su hrvatski policajci prošle godine snimljeni kako migrante ilegalno ubacuju na teritoriju BiH.

Hrvatska policija je saopćila da nema ništa sa incidentom, te da njihovi policajci nisu u BiH ilegalno prebacili migrante. Ustvrdili su da su samo spriječili ulazak migranata na teritoriju Hrvatske.

Slučaj br.3

Početkom decembra Žurnal je objavio priču kako je  hrvatska policija kidnapovala dvojicu nigerijskih studenata i nelegalno ih u prebacila ih u BiH!

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine

U razgovoru za Žurnal studenti su ispričali šta im se desilo.

- Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, rekao je tada za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.


 Hodaj ili ću pucati!

- Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati, kazao je Eboha Kenneth.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti ispričali su da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju  BiH, odveli su ih potom u kamp u Velikoj Kladuši.

Iz Međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, potvrdili su tada za Žurnal da su studenti imali uredne vize za boravak u Hrvatskoj.

- Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte... Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. 11 putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu, kazali su iz Međusveučilišnog komiteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, umjesto da objasni kako su studenti s urednim vizama nelegalno prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, pokušalo ih je diskreditirati.

"Nisu imali rekete, izgubili su sve mečeve koje su igrali. Bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali, oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil, istražuju se mogućnosti njihova kontakta sa krijumčarima, postoje neka saznanja”, brzo su ih hrvatske policije našli objašnjenje da optuže studente da lažu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kao i u prethodna dva slučaja rekli su da policija nije evidentirala legalan izlazak studenata iz RH, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom.

 

 

Kako nisu evindentirali svoje nezakonito djelovanje iz policije su saopštili da će “policijski službenici i nastaviti s provjerama svih navoda i dostupnih činjenica vezanih za ovaj slučaj, a kako bi se utvrdilo radi li se o još jednom slučaju zlouporabe sportskih natjecanja s ciljem nezakonitih migracija”.

Za sve buduće dokaze koji pokazuju nezakonito djelovanje hrvatske policije dovoljno je da MUP Hrvatske izda saopštenje da “policija nije evidentirala takav slučaj”.


(zurnal.info)