Bajke & hajke:Nigerijci su se spotakli u Zagrebu i pali u Bosnu i Hercegovinu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Bajke & hajke: Nigerijci su se spotakli u Zagrebu i pali u Bosnu i Hercegovinu

Nisu naše vlasti nimalo humanije od kolega im iz susjedstva. Njih migrantska kriza jednostavno ne zanima. Za nju se interesuju isto onoliko koliko ih brine kriza u obrazovanju ili zdravstvu. Nimalo. Također, zašto bi se brinuli o nekim tamo Nigerijcima kada ih ne zanimaju ni građani koji su glasali za njih?

Nigerijci su se spotakli u Zagrebu i pali u Bosnu i Hercegovinu

Praznični je mjesec, doba darivanja, velikodušnosti, “nova godina kuca na vratima”, dolazi “tiha noć, sveta noć” gdje “škripi, škripi bijela staza”. Vrijeme je za novogodišnje bajke na kraju kojih siromašni bivaju nagrađeni za svoju čestitost a zli se pokaju ispod zvijezde padalice.

Bilo bi tako ugodno uroniti u tu bajku i povjerovati u konstrukciju hrvatskih policajaca kako oni nemaju ništa sa prebacivanjem nigerijskih studenata u šumu iznad Velike Kladuše. 

Prema njihovom saopštenju, stonoteniseri su se odjavili iz hostela, šetali Zagrebom, spotakli se i nesretnim slučajem pali u Bosnu i Hercegovinu. I šta je tu nejasno? Ispod saopštenja je udaren pečat a ministri su potvrdili izjavu.

Dio javnosti vrlo rado će povjerovati u to. Zašto bi sebi kvarili nadolazeće praznike sumornim pričama o policajcima koji u ledenoj noći šutiraju nedužne ljude i pod prijetnjom oružjem ih guraju u šumske jaruge? Doduše, veliki je broj i onih koji ne vjeruju u saopštenje MUP-a RH i kojima je ono jednako nelogično kao i meni. Ali, oni podržavaju postupke hrvatske policije i dive im se zbog dovitljivosti. Kao onda kada su, nakon ranjavanja migranta, izjavili da se policajac spotaknuo i oružje mu se samo aktiviralo baš u pravcu nesretnika koji je žurio prema Bosni i Hercegovini. 

ODLAGALIŠTE OTPADA

Hrvatska policija Bosnu i Hercegovinu tretira kao odlagalište otpada, kako je to dobro primjetio kolega Goran Borković u svom tekstu na portalu AJB - “Jer upravo se tako u Hrvatskoj tretiraju migranti i izbjeglice. Kao otpad. “

Novinari Žurnala su nekoliko puta upozoravali na dešavanja u Krajini. U tekstu iz 28. avgusta ove godine, koji su napisali Avdo Avdić i Azra Omerović, objavili smo i video sa svjedočenjima migranata.

"Upucaću te", kaže hrvatski policajac migrantu koji je stajao nad šumskom provalijom dubokom desetak metara. 

Koji trenutak kasnije i drugi migranti izvedeni su iz policijskog kombija i natjerani da stanu na rub dubokog jarka. Hrvatski policajac je izvadio pištolj i ispalio par hitaca u zrak. Migranti su skočili u jarugu na čijem dnu je granica sa BiH. 

Kao što vidite, radi se o vrlo sličnom scenariju kroz koji su prošli i nesretni Nigerijci.

Prije toga objavili smo da je na području Velike Kladuše hrvatska policija nekoliko puta pucala u pravcu teritorije BiH, a u oktobru prošle godine čak su pogodili i traktorsku prikolicu parkiranu u dvorištu u pograničnom dijelu. Pronašli smo čahure, pocijepane dokumente, objavili dokaze o neovlaštenim upadima policije.   

TIŠINO MOŽEŠ LI ME ČUTI

Zvanične vlasti iz Zagreba su tada, kao i sada, sve negirale. Novinare Žurnala su tada, kao i sada, optužili za pokušaj narušavanja međunarodnog ugleda susjedne države.

Nije to neobično, niko ne očekuje da će država, uhvaćena u kršenju ljudskih prava, priznati da to radi. 

Neobično je ponašanje naše države. Dok čitava regija i dobar dio Evrope bruji o slučaju nigerijskih studenata, dok su susjedi angažirali konzorcij spin majstora da sve zataška, niti jedna institucija u našoj državi nije reagirala na skandal. 

Naše Predsjedništvo nalazi se u Sloveniji gdje je, zajedno sa tamošnjim predsjednikom Borutom Pahorom otkrilo Klupu prijateljstva.  Nakon tog infantilnog i potpuno praznog simboličkog čina (naša trojica hairlija ne mogu zajedno sjedit ni za stolom sa janjetinom a kamoli na nekakvoj tvrdoj klupi) razgovaralo se o migrantskoj krizi ali nije pomenuto ukazanje studenata u velikokladuškoj šumi. Nisu se oglasile političke stranke, premijeri, Vlade, Ministarstva… Pravosudne institucije, policija ? Nisu ni oni. Kao da nigerijski studenti nisu sa neba pali u Bosnu i Hercegovinu.

FAŠISTI I RASISTI

Ovdašnji nacionalisti jedva su dočekali da, povodom posljednjeg slučaja, vlasti u Hrvatskoj optuže za rasizam. 

Da se razumijemo, nisu naše vlasti nimalo bolje od susjednih. Rješenje migrantske krize one vide u formiranju novih policijskih jednica - što je omiljena Dodikova disciplina, u legalnom naoružavanju građana, što je nedavno, ako se sjećate, predložio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica ili u nabavci pasa čega se dosjetio bilećki načelnik Miljan Aleksić. Govor mržnje postao je uobičajen. Moguće je nekažnjeno objaviti i potpisati ovakav pasus:

Zato: budite neljubazni, agresivni, nasilni, ne dajte im u svoje čaršije, tjerajte ih riječima, tjerajte ih silom, stavite im do znanja da moraju čim prije napustiti našu zemlju. U BiH su došli da završe genocid nad Bošnjacima."

Naše vlasti nisu imale priliku da pokažu rasizam zato što ih migrantska kriza jednostavno ne zanima. Za nju se interesuju koliko i za krize u obrazovanju ili zdravstvu. Nimalo. Izuzev očuvanja vlasti, ne može mi pasti na pamet ništa drugo što ih može uistinu zabrinuti. Također, budimo pošteni, zašto bi se brinuli o nekim tamo Nigerijcima kada ih ne zanimaju ni građani koji su glasali za njih? Ne bi bilo fer.

Ako vam treba još neki dokaz, posjetite kamp Vučjak.  

 (zurnal.info)