Sezona smjena:MIRSAD KEBO: Pozivam Budimira da smijeni ministra Lijanovića

Novosti

MIRSAD KEBO: Pozivam Budimira da smijeni ministra Lijanovića

U obrazloženju zahtjeva Kebo navodi da je smjena Lijanovića neophodna kako bi se spriječilo "dalje ekonomsko urušavanje FBiH"

MIRSAD KEBO: Pozivam Budimira da smijeni ministra Lijanovića


Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo pozvao je predsjednika FBiH Živka Budimira da smijeni federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.

U obrazloženju zahtjeva Kebo navodi da je smjena Lijanovića neophodna kako bi se spriječilo "dalje ekonomsko urušavanje FBiH". On ima još argumenata za smjenu:

Prvo, to je istraga koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužilaštvu BiH, a o slučaju “Hypo banke” koja je već postala međunarodni skandal, zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, gospodarenja Fondacijom “Odraz” i pokušaj upravljanja milionima maraka koje su namjenjene poljoprivrednicima, kao i revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju njegovog ministarstva. Da ne spominjemo  neplaćanje PDV-a i carina od strane firmi koje direktno ili indirektno  posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Kebo upozorava Budimira na posljedice ukoliko ne ispuni ovaj zahtjev.

Nije isključeno da se u  Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana većina za pokretanje  njegove smjene. Ukoliko se Predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv, to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja da li je principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, da li je odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Lijanović i zašto.

(zurnal.info)