ŽIVOT RADNIKA U BIH:Mizerne plate, neuplaćeni doprinosi, prijetnje otkazom, šamari, batine...

Istražujemo

ŽIVOT RADNIKA U BIH: Mizerne plate, neuplaćeni doprinosi, prijetnje otkazom, šamari, batine...

Slučaj radnice Enise Klepo, koju je pretukao vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić, na površinu je izbacio dva problema - sve češće nasilje nad ženama, ali i sve ugroženija radnička prava. Nevladine organizacije zahtijevaju da se ovaj slučaj procesuira i nasilnik kazni, da se pooštre kazne za sve vrste nasilja, te dosljednu primjenu federalnog Zakona o radu. Žurnal donosi nekoliko primjera najočitijih kršenja radničkih prava u BiH i mobinga

Mizerne plate, neuplaćeni doprinosi, prijetnje otkazom, šamari, batine...
Rudari svoja prava najčešće traže na ulicama (Adi Kebo/zurnal.info)

Vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić teško je pretukao radnicu Enisu Klepo jer se usudila dati otkaz i tražiti zarađenu platu. Ovaj slučaj brutalnog premlaćivanja probudio je nevladine organizacije koje zahtjevaju da se nasilnik procesuira i da se pooštre kazne za sve oblike nasilja, ali istovremeno traže i inspekcijske nadzore, te dosljednu primjenu federalnog Zakona o radu koji definiše i kontrolu, odnosno prevenciju bilo kakvog nasilja na radnom mjestu.

Jednostavno rečeno – zahtijevaju da sistem funkcioniše.

Da se u Bosni i Hercegovini redovno krše prava radnika prepoznala je Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), koja je u izvještaju o globalnom indeksu prava za prošlu godinu našu zemlju stavila u treću kategoriju.

Zemlje svijeta su rangirali na skali od 1 (što predstavlja sporadična kršenja prava radnika) do pet plus (gdje spadaju zemlje u kojima nema garancije prava zbog raspada pravne države).

Bosna i Hercegovina je u kategoriji "3" zajedno sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je Srbija jedna od najlošije rangiranih zemalja u regiji.

Radnička prava najčešće se u BiH krše neisplaćivanjem ionako mizernih plata, neuplaćivanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali i doprinosa kojim se reguliše penzijsko i invalidsko osiguranje, lošim uslovima rada, te čestim mobingom od poslodavaca, prijetnjama otkazom i slično... U slučaju Enise Klepo i brutalnim fizičkim nasiljem. 

Trgovački tajkuni odavno zloupotrebljavaju svoje zaposlene. U trgovinama prehrambenom robom radi minimalan broj radnika na maksimalnu veličinu objekta. Kada se jedan od njih razboli, za to praktično „ispaštaju“ njegove kolege koji moraju uraditi i njegov dio – novih zapošljavanja nema. Žurnal je pisao kako na taj način enormono profitiraju.

Tajkuni od radnica u trgovačkim lancima godišnje ukradu 50 miliona maraka!BIJEDA PRVOG MAJA U BiHTajkuni od radnica u trgovačkim lancima godišnje ukradu 50 miliona maraka!

Slično su proživljavali i proživljavaju i zaposleni u pojedinim zaštitarskim agencijama.

Alpha Security zakidala radnike na platamaINSPEKCIJA KONAČNO REAGOVALA NA PRIJAVEAlpha Security zakidala radnike na platama

 

NEGATIVAN ODNOS ELEKTROPRIVEDE BiH PREMA RUDARIMA 

 

Kao jedan od primjera kršenja prava radnika u BiH, u izvještaju Međunarodne konfederacije sindikata naveden je slučaj Elektroprivrede BiH i njenog odnosa prema rudarima sedam rudnika.

Podsjetimo da Žurnal već godinama ukazuje na ovaj problem o čemu smo objavili i seriju tekstova.

Rudari štrajkuju za plate dok se milioni troše na privatne firmeUVIJEK ISTA PRIČARudari štrajkuju za plate dok se milioni troše na privatne firme

Rudarima, ionako male plate, najčešće kasne. Elektroprivreda BiH od njih ugalj otkupljuje po mizernim cijenama, a za to vrijeme od privatnih firmi ugalj otkupljuju za stotine miliona maraka. Posljednjih godina rudari često svoja prava traže „na ulici“. Vlast ih smiri obećanjima, koja najčešće ne ispune i tako se vrtimo u krug.

Ustaj Tito, ustaj brate, podijeli rudarima plate...protest ispred zgrade elektroprivrede bihUstaj Tito, ustaj brate, podijeli rudarima plate...

U nastavku donosimo još nekoliko sličnih primjera.

ZRAK - Pravo stanje u nekadašnjem gigantu namjenske industrije opisan je u posljednjem revizorskom izvještaju za prošlu godinu. Od neisplaćenih plata radnicima, preko neuplaćivanja poreza i doprinosa i problematiziranih ugovora, pa sve do imovine koja je, većinom, u stanju devastacije. Revizori su istakli i da upravljačke strukture nisu obavljale zadatke propisane zakonom, te su ocijenili neprimjerenim sve beneficije koje su imali od visokih plata, preko prava na korištenje službenog vozila, nabavku novog mobilnog telefona, do korištenje reprezentacije…

Upravi visoke plate, službena vozila i mobiteli, radnicima dugovanjaDOK SU VODILI ZRAK KA STEČAJUUpravi visoke plate, službena vozila i mobiteli, radnicima dugovanja

Sličnu agoniju godinama prolaze i radnici još jedne firme namjenske industrije – BINAS. Žurnal je u nekoliko navrata pisao o borbi radnika ove firme za ono najosnovnije – platu, doprinose i ugovore za nove poslove.

Ministar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!Agonija radnika Binasa se nastavljaMinistar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!

U novembru 2017. godine na internetu je osvanulo pismo grupe radnika firme OLIP BOSNA d.o.o. Travnik u kojem su opisali dugogodišnju torturu kojoj su bili izloženi od tadašnjeg direktora i još nekih šefova.

Direktor je, stajalo je u pismu koje su mediji prenijeli, ošamario jednog radnika jer se žalio na malu platu. Inače, prema tvrdnjama radnika iz tog pisma, početna plata bila im je od 300 do 320 KM, u toalet su tokom radnog dana smjeli otići samo tri puta, bolovanje nisu smjeli koristiti, kao ni godišnje odmore.

Ukoliko bi se, pak, usudili uzeti bolovanje, slijedilo je degradiranje na niže pozicije po povratku na posao. Radnici ove firme bili su u štrajku 2020. jer su im plate bile znatno umanjene, bez posebnog razloga.

KRIVAJA - Godinama su ponižavani i radnici Krivaje iz Zavidovića. Ova firma, koja je prije rata zapošljavala više od 12.000 radnika, u stečaj odlazi 2011. godine. Tri godine kasnije, Vlada FBiH prodaje dio preduzeća u privatne ruke, tako da nastaju: IP Krivaja i Krivaja Mobel. Međutim, privatna Krivaja Mobel nije ispunjavala obaveze, te je i ona kao i IP Krivaja otišla u stečja.

Najdeblji kraj izvukli su radnici koji su se 2021. godine odlučili svoja prava potražiti na protestima: godinama su čekali da im se uplate doprinosi kako bi mogli ostvariti pravo na penziju, ali Vlada FBiH nije ispunjavala svoja obećanja.

Krivajina kapija danas (foto: AAY)

Žurnal je, također, pisao i o obespravljenim radnicima ovog preduzeća koje je u stečaju.

Prevareni radnici Krivaje za četvrtak najavili protest ispred zgrade Vlade FBiHZABORAVLJENI KRIMINALPrevareni radnici Krivaje za četvrtak najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH

Sjećamo li se još ŽELJEZARE Zenica? Nekadašnji privredni gigant svojevremeno je upošljavao više od 20.000 radnika. Poslijeratna federalna vlast uspjela ga je uništiti i dovesti do toga da je ova fabrika prodata stranom investitoru za jednu marku. Samo je jedan manji dio ostao u državnom vlasništvu.

I radnici nekadašnje Željezare svoja prava tražili na ulicama 

Posljedica svega jeste da je hiljade radnika ostalo bez posla, velikom broju nisu isplaćene sve plate, niti im je uvezano 16 godina radnog staža. Svoja su prava potraživali i blokadom puta M-17 i štrajkom glađu. 

Žurnal je godinama upozoravao i na ovaj kriminal. 

Najbogatiji radnici koji nemaju šta jesti!ŽURNAL SA ŽELJEZARCIMANajbogatiji radnici koji nemaju šta jesti!

 

MOBING NA KCUS-u

 

Podsjetimo da je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH u prošloj godini zaprimila 36 žalbi za mobing na radnom mjestu. Građani su se toj instituciji najčešće obraćali zbog neprijateljskog okruženja na radnom mjestu, vrijeđanja i omalovažavanja od nadređenih, sprečavanja napredovanja u službi, prenijeli su mediji.

Žrtve mobinga često ističu da su izložene stresu i da mobing ostavlja posljedice po njihovo zdravlje, a uz žalbu, Instituciji ombudsmana često se prilažu mišljenja psihologa, psihijatara ili drugih stručnih osoba.

Za mobing je bila prijavljivana i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, a nakon što je na internetu objavljen snimak na kojem ona prijeTI „neposlušnim“ uposlenicima te ustanove.

„Nemojte se igrati glavom. Još jednom čujem jednu riječ da ste uputili Muameri Šehić o tome šta ona piše ili ne piše ... Nemojte kolutati očima, ja vas dobro znam. Ja ću objaviti u medijima kako ste vi napisali da nikad ništa ne radite. Nemojte se igrati sa mnom. Ja vam nisam član vašeg društva propalica na koje ste vi naučili. Ovo je zadnje upozorenje i zadnji naš razgovor. Jeste li me čuli? Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života“, upozorila je Sebija Izetbegović.

Žurnal je, podsjetimo, pisao i o slučaju kada je uposlenik KCUS-a nakon ukidanja odjela na kojem je radio prvo degradiran, a potom otpušten. U tom slučaju je Općinski sud u Sarajevu u julu 2018. proglasio Izetbegović krivom za mobing i nezakonito premještanje.

Na Kliničkom centru u Sarajevu provodi se mobing i nezakonito premještanjeOPĆINSKI SUD ODLUČIONa Kliničkom centru u Sarajevu provodi se mobing i nezakonito premještanje

I nakon svega, a moglo bi još stotine stranica biti ispisano, pitate li se gdje su danas i šta rade  radnički sindikati?

Umjesto borbe za radnička prava, žestoki okršaji za sindikalne foteljeProšla godinaUmjesto borbe za radnička prava, žestoki okršaji za sindikalne fotelje

(zurnal.info)