Agonija radnika Binasa se nastavlja:Ministar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Agonija radnika Binasa se nastavlja: Ministar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!

Priče radnika „Binasa“ i uprave ove bugojanske firme namjenske industrije u mnogo čemu se razlikuju – od (ne)potpisivanja prije mjesec najavljenog ugovora sa firmom iz Slovačke do trenutne proizvodnje i isplaćenih plaća. I dok radnici, na rubu egzistencije u sve većem broju napuštaju firmu, direktor Mandžuka tvrdi da posla ima, ali da neradnici neće da rade...

Ministar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!
Bugojanski "Binas" već mjesecima u problemu (Foto: Adi Kebo/žurnal.info)

 

Bio je ponedjeljak 17. maj kada su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i vršilac dužnosti direktora Binasa Abaz Mandžuka najavili bolje dane za ovu bugojansku firmu namjenske industrije. 
„Obavljeni su razgovori sa potencijalnim investitorom koji bi omogućio pokretanje proizvodnje u Binasu“, najavljivao je Džindić. Krajem maja su mediji prenijeli njegovu izjavu da je „u toku usaglašavanje ugovora s tim investitorom i da on vjeruje da će sve biti gotovo u narednih nekoliko dana“. 

Prošlo je i više od mjesec, ali u Binasu i dalje čekaju na bolje dane. Barem tako kažu radnici s kojima smo razgovarali, a koji su zamolili da im iz razumljivih razloga ne objavljujemo identitet. 
Potencijalni investitor je, saznajemo, firma iz Slovačke, a vrijednost poslova se procjenjivala na oko 10 miliona maraka. I dok nam izvor blizak firmi tvrdi da „ugovor sto posto nije potpisan“, direktor Mandžuka naglašava da je ugovor potpisan i da se trenutno čeka na materijal. 

„Ne možemo još govoriti o realizaciji ugovora jer sve ima svoj ciklus. Mada, mi imamo i druge ugovore. Radnici su u proizvodnji. Isplatili smo im šest plata, tri bruto i tri neto, te šest toplih obroka“, izjavio je Mandžuka za Žurnal. 
Na našu tvrdnju da radnici tvrde upravo suprotno, odnosno da posla nema, Mandžuka navodi da to mogu samo reći „neradnici i oni kojima nije stalo do Binasa“: „Dvije godine oni nisu ništa radili. Treba opet zagrijati mišiće i raditi“. 

Naš izvor navodi da ništa od ovoga nije istina, uz opasku da će „vrijeme sve pokazati“. 
Posljednju platu smo primili 8. juna za februar, a duguju nam za august, septembar i oktobar 2021. godine. Te plate su nam preskočili, ne znamo zašto. U ovoj godini nam duguju još za mart, april i maj“, kaže jedan od uposlenika.  Osim toga, dužni su im i četiri topla obroka i doprinose za 10 godina. 

Radnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižiceStanje u bugojanskoj firmi sve težeRadnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižice

Radnici za trenutno stanje najviše krive upravo direktora Mandžuku, ali i ministra Džindića: „Bili ste svjedok njegove izjave na sastanku u Goraždu kada je najavio razgovore sa potencijalnim investitorom i otvoreno kažem da laže, a zašto to radi, mi ne znamo“. 

Ovu bugojansku firmu do sada je napustilo ukupno oko 130 radnika, a samo od oktobra prošle godine kada je Mandžuka imenovan za v.d. direktora 63 radnika. 
I dok dugogodišnji radnici masovno napuštaju firmu, jer su kako kažu, na rubu egzistencije, menadžment firme već drugi put raspisuje oglas za prijem novih radnika. Prvi oglas je objavljen 12. juna i tada su tražili dvojicu ekonomista, tri mašinska projektanta konstruktora i dva pripravnika za ovu poziciju, te pet radnika na održavanju kruga: „Sve su to nelogičnosti koje dolaze od Uprave. U posljednje vrijeme firmu je napustilo osam radnika koji su radili na održavanju i sada se na konkurs za ovu poziciju prijavila samo jedna osoba. Od inženjera se niko nije prijavio na oglas, to vam tvrdim sa sigurnošću. A i ko će se prijaviti u ovakvoj situaciji? I ovo radnika što imamo radne dane provode u hladu, jer posla nema“. 
Oglas je ponovoljen 28. juna za prijem, čak, 20 novih radnika. 

Sindikat firme je nedavno imao sastanak sa upravom, ali saznajemo da ništa nije dogovoreno zbog čega se, tvrde naši izvori, priprema generalni štrajk: „Pitali smo ih i šta je s ugovorom, ali oni jedno pričaju i nabrajuju kada dođe u posjetu neko iz Vlade FBiH, ali činjenica je da mi sjedimo, nemamo ništa, a i radnici i dalje napuštaju firmu“.

Ministra Džindića nam nikada nije odgovorio na brojne upite o ovom slučaju. 

(zurnal.info)