NAKON ŠTO JE MINISTAR OBEĆAO BOLJE DANE:"Binas" u milionskim gubicima, a novac za reprezentaciju troše po restoranima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NAKON ŠTO JE MINISTAR OBEĆAO BOLJE DANE: "Binas" u milionskim gubicima, a novac za reprezentaciju troše po restoranima

Revizori su svojim negativnim izvještajem potvrdili ono na šta radnici i Sindikat "Binasa" upozorava već odavno - firma ulazi u sve veću dubiozu, plate i doprinosi nisu redovni, posla i novih ugovora nema, menadžment se bavi sobom, umjesto firmom.... I dok firma tone sve dublje na troškove reprezentacije potrošeno je više od 6.000 KM, a od toga samo na restorane 4. 773 KM

Binas Bugojno (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Nekadašnji bugojanski gigant namjenske industrije “Binas” i za prošlu godinu je negativno ocijenjen za finansijski, ali i za izvještaj o reviziji usklađenosti. Revizori su potvrdili ono na šta radnici ove firme upozoravaju već odavno - “Binas” tone sve dublje: u prošloj godini poslovali su sa gubitkom od 6.030.929 KM, što je skoro duplo veći od onog iz 2020.

Radnici “Binasa” u prošloj, ali i početkom ove godine u nekoliko navrata su isticali da posla i novih ugovora nema, dok su iz menadžmenta firme istovremeno tvrdili suprotno, predstavljajući situaciju boljom nego što jeste. No, revizorski izvještaj dokaz je da su radnici ti koji govore istinu.

Radnici Binasa u novu godinu ušli bez pet plataFirmu napustilo 60 radnikaRadnici Binasa u novu godinu ušli bez pet plata

Ukoliko uzmemo u obzir gubitak ranijih godina od 12.156.073 KM, on sa prošlogodišnjim od 6.030.929 KM, prelazi ukupan kapital firme za 7.926.434 KM, stoji u izvještaju Ureda za reviziju FBiH. 

Revizori su utvrdili da ova firma tekućim sredstvima nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati dospjele novčane obaveze.  

 

Dio iz revizorskog izvještaja za 2021. godinu

Revizori navode i da plan poslovanja za prošlu godinu nije zasnovan na realnim pokazateljima, nije organizovan proces proizvodnje, niti su planirane aktivnosti realizovane. Nadležni nisu sačinili godišnji izvještaj o poslovanju zbog čega Nadzorni odbor i Skupština nisu razmatrali poslovanje firme u 2021. godini.

Šta više, Skupština firme u prošloj godini nije održala niti jednu sjednicu. 
 
“Binas” je u prošloj godini imao ugovore samo sa dvije firme i to vogošćanskim Pretisom i firmom BBT Holding iz Poljske. Ukupan poslovni prihod iznosio je 1.628.859 KM što je u odnosu na 2020. manje za 4.274.310 KM. Od Pretisa su imali 553.044 KM, a od BBT Holding 586.749 KM prihoda.  

U firmi nema interne procedure kojima se utvrđuje način formiranja cijena već se cijene formiraju prilikom pregovaranja sa kupcima na osnovu dostavljenih ponuda. Nemaju utvrđenu cijenu koštanja gotovih proizvoda zbog čega nije moguće utvrditi efekte razlike između prodajne cijene i cijene koštanja”, stoji u izvještaju. 

Ostali poslovni prihodi iznose 489.066 KM i najvećim dijelom se odnose na dodijeljena grant sredstva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za finansiranje razvojnih projekata iz oblasti namjenske proizvodnje. 

I tu su utvrđene nepravilnosti. 

Naime, ugovorom je definisano da se ova sredstva utroše za nabavku opreme i obrtnih sredstava za pokretanje proizvodnje, ali firma ih je iskoristila za izmirivanje plaća, obaveze za električnu energiju i druge obaveze. 

Većinski vlasnik “Binasa” je Vlada FBiH. Predsjednik Nadzornog odbora je Mehrid Omerinović, dok je vršilac dužnosti Abaz Mandžuka. Menadžment firme u prošloj godini nije izmirio sve obaveze po osnovu plata i doprinosa tako da je dug u odnosu na 2020. uvećan za 3.222.133 KM. Ukupan dug po ovom osnovu je na 31. decembar prošle godine iznosio 17.677.311 KM. 

 

 

Od obračunatih plata za 12 mjeseci, Binas je isplatio neto obavezu plata radnicima samo za šest mjeseci, bez uplate pripadajućih doprinosa na isplaćene plaće”. 

Zbog neisplaćenih plaća radnici Binasa su od 12. augusta do 16. novembra 2021. samovoljno obustavili rad, a Uprava firme je od suda tražila da se štrajk zabrani. Sud je utvrdio da nema dokaza da se radi o štrajku, pa su prijedlog za privremenu mjeru odbili.

Radnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižiceStanje u bugojanskoj firmi sve težeRadnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižice

U međuvremenu su radnici bili poslani na neplaćeno odsustvo, da bi u maju ove godine federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor Mandžuka najavili bolje dane za “Binas”. U javnost su izašli sa informacijom o “potencijalnom investitoru” i pokretanju proizvodnje, ali do danas to obećanje nisu ispunili. 

Ministar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!Agonija radnika Binasa se nastavljaMinistar Džindić nije ispunio obećanje, moguć generalni štrajk!

I dok ova firma grca u dugovima, a radnike mrcvare sa neredovnim platama, revizori su ustanovili da je u prošloj godini na troškove reprezentacije potrošeno 6.007 KM. Od toga se, čak, 4.773 KM odnosi na ugostiteljske usluge. 

 

 

Za navedeni iznos nije nam prezentovano u koju svrhu je utrošen, kojim povodom, te koja lica su koristila navedene ugostiteljske usluge. Navedeno posebno ističemo imajući u vidu status tekuće nelikvidnosti i finansijske nestabilnosti u kojem se firma nalazi”, naglašeno je u izvještaju.

 

(zurnal.info)