Nakon pisanja Žurnala:Na zatvorsku kaznu osuđena sutkinja koja je namještala advokatske poslove svojoj sestri!

Aktuelno

Nakon pisanja Žurnala: Na zatvorsku kaznu osuđena sutkinja koja je namještala advokatske poslove svojoj sestri!

Kada je polovinom januara 2017. godine Žurnal upitao predsjednika Okružnog suda u Prijedoru Duška Miloicu kako je moguće da sutkinja ovog suda Drena Marin u više slučajeva imenuje vlastitu sestru za branioca po službenoj dužnosti, Miloica je rekao da su imenovanja bila po zakonu. Četiri godine kasnije sutkinja Drena Marin upravo zbog ovih imenovanja prvostepenom presudom osuđena je na deset mjeseci zatvora i zabranu obavljanja dužnosti

Na zatvorsku kaznu osuđena sutkinja koja je namještala advokatske poslove svojoj sestri!
Prijedor sud

 

Okružni sud u Banjaluci je dana 30.11.2021. godine, u predmetu broj: 11 0 K 029662 21 K-p objavio presudu kojom je optužena D.M. oglašena krivom zbog produženog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije iz člana 376. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa je sud na osnovu navedenog zakonskog propisa i članova 28, 32, 33, 37. i 42a. istog zakona osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci. Na osnovu člana 60. Krivičnog zakona Republike Srpske, optuženoj D. M. izrečena je mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti i to zabrana vršenja dužnosti sudije, u trajanju od 2 (dvije) godine od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere“, navedeno je iz Okružnog suda u Banja Luci.

Posjetimo, kada je polovinom januara 2017. godine Žurnal upitao predsjednika Okružnog suda u Prijedoru Duška Miloicu kako je moguće da sutkinja ovog suda Drena Marin u više slučajeva imenuje vlastitu sestru za branioca po službenoj dužnosti, Miloica je rekao da su imenovanja bila po zakonu.

- Za branioca je u predmetima koje ste naveli imenovana advokat Zubanović Sanda, rođena sestra sudije, koja je imenovana kada je došao "red"  na nju – rekao je tada Miloica.

(Duško Miloica, foto: kozarski.ba)

 

 

Rješenja o naknadi troškova zastupanja kojim se isplaćuje novac Sandi Zubanović, pored sutkinje Marin potpisao je i Miloica. Predsjednik Suda tada je kazao da on potpisuje samo nalog blagajni da se iznos koji je sudija odredio može isplatiti braniocu.

- Iz tih je razloga moj potpis na nalogu koji je samo zajedno odštampan na istom listu na kome je i rješenje o naknadi, rekao je tada Miloica navodeći da je “to tako samo tehnički izvedeno radi operativnosti”.

Činjenica da ju je sutkinja Drena Marin imenovala za branioca po službenoj dužnosti, iako joj je sestra, nije bila sporna ni advokatici Sandi Zubović. Podsjetimo, advokatica Zubanović tada je u telefonskom razgovoru za Žurnal kratko potvrdila da je sestra sutkinje Marin navodeći da je svaki put tražila izuzeće na predmetima gdje je ona bila sutkinja. 

Žurnal je početkom 2017. godine objavio da je ovaj slučaj anonimno prijavljen Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u septembru 2016. godine. U prijavi je navedeno da je sutkinja Drena Marin iz Prijedora imenovala vlastitu sestru Sandu Zubanović za advokata po službenoj dužnosti u najmanje pet slučajeva tokom perioda od dvije godine. Istragom je utvrđeno da je ova sutkinja, u periodu od 2011. do kraja 2016. godine, čak 16 puta imenovala svoju sestru za advokata po službenoj dužnosti.

Početkom jula ove godine Republičko javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv sutkinje Drene Marin. Okružni sud u Banja Luci optužnicu je potvrdio a VSTV je sutkinju Marin suspendirao do okončanja postupka.

 (zurnal.info)