Zamjenama identiteta pokušavaju prikriti kriminal:Nadimak „Obrazovanje“ državne tužitelje ne asocira na obrazovanje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zamjenama identiteta pokušavaju prikriti kriminal: Nadimak „Obrazovanje“ državne tužitelje ne asocira na obrazovanje

Nakon pet dana „vijećanja“ Tužilaštvo BiH zaključilo da im je SIPA prijavila pogrešnog Senada Pehlivanovića. Ostalih desetak imena je „uredno“, ali „nema osnovane sumnje“ da se otvara istraga. Hrvatska policija u Splitu prošle godine pronašla 22 lažne diplome iz BiH

Nadimak „Obrazovanje“ državne tužitelje ne asocira na obrazovanje

Da su poduzeli ijednu radnju, te barem putem vibera provjerili ko je vlasnik broja telefona 061069499, koji je naveden u Informaciji SIPA-e od 21. septembra prošle godine, državni tužitelji bi znali da je on pripadao „osobi sa snimka Žurnala“ koja se identifikovala kao „Obrazovanje“, a ne Senadu Pehlivanoviću iz Bihaća, rođenom 1982 godine. 

No, nisu. Nadimak „Obrazovanje“ ih nije asocirao na obrazovanje. I sada zamjenom identiteta glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pokušava ubijediti javnost da ih SIPA nije obavijestila o Senadu Pehlivanu iz Fojnice (koji se predstavlja kao Senad Pehlivanović), već o najmlađem od ukupno četvorice drugih živih senada pehlivanovića.  


Uglavnom, na najmanje dva mjesta u Informaciji Državne agecije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je dostavljena Tužilaštvu BiH pominje se Senad Pehlivanović u kontekstu prodaje diploma. I baš tog Senada Pehlivanovića (po CIPS-u Pehlivana), kontaktirala je ekipa Žurnala i od njega nabavila diplomu srednje medicinske škole. Za to vrijeme, Tužilaštvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istage protiv svih osoba i školskih ustanova koje su navedene u informaciji SIPA-e. Stoga Žurnal objavljuje sva imena i radnje iz akta SIPA-e koje je Tužilaštvo BiH – odbacilo. 

Za Tužilaštvo BiH „neprijavljeni“ Senad Pehlivan sa snimka Žurnala koji se predstavljao kao Pehlivanović „identifikovan je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog sticanja diploma“. SIPA je u svom aktu navela da je ova osoba posredovala za privatne škole Kočerin, Centar za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilišta Vitez i Travnik. Većinu poslova obavljao je sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole Verbum – Sekom Rezo, a listinzi potvrđuju da je baš taj Pehlivanović sa snimka Žurnala kontaktirao dotičnu u januaru prošle godine. Sve je navedeno u Informaciji SIPA-e, ali Tužilaštvo BiH nije provjerilo nijedan navod. 

Naprotiv, u dopisu kojeg je 2. novembra potpisala tužiteljica Biljana Simeunović piše da Tužilaštvo BiH „neće provjeravati“ navedene škole i lica koja se vezuju za to, a to su: braća Ivan i  Milan Ševo, Marko Jarak, Božo Vukoja, Ivica Mikulić, Katica Deljak- Marjanović, Nikša Matiljić, Danijel Grbavac, Dragan Ševo, Maja i Maid Pajević. 

Sve osobe su direktno ili indirektno povezane sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao – čovjek od kojeg je ekipa Žurnala nabavila diplomu.  Ali za Tužilaštvo BiH to „nije taj Senad“. No, ako nije „to taj Senad“, onda jeste „to taj Ivica Mikulić“.  

U dokumentima koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH navedeno je da je Ivica Mikulić „svakodnevno dogovarao izdavanje diploma“. Kada je u decembru 2017. godine gazda obrazovanja Ivan Ševo dobio informaciju da bi mu SIPA mogla doći u pretres naredio je Ivici Mikuliću da uništi dokumentaciju koja bi mogla otkriti nepravilnosti u poslovanju. Sigurnosne agencije BiH su zabilježile da je Mikulić 20. 10. 2017. godine, uz pomoć Marka Vukoje odvezao dokumentaciju na područje Visoke Glavice kod Širokog Brijega, polio benzinom i spalio u kontejneru koji se nalazi u krugu tehničkog pregleda „Testing centar“. Tužilaštvu BiH ovo nije bilo dovoljno da otvori istragu. Naprotiv. 

Tužilaštvo je obaviješteno i da je Dragan Ševo za 2000 eura obezbijedio izdavanje diplome srednje škole Selajdinu Krasniqiju, vlasniku pekare Tromeđa u Čitluku, na privatnoj srednjoj školi u Kočerinu. Diploma je verifikovana u Federalnom ministarstvu za obrazovanje u Mostaru. Ni ovo nije bio razlog za provođenje istrage.

I obezbjeđivanje tri diplome dubrovačkim vatrogascima, koji rade na Aerodromu Dubrovnik, preko noći Tužlaštvu BiH nije bilo sumnjivo. Ni to što je u aprilu prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla 22 lažne diplome iz BiH, državnim tužiteljima nije bilo dovoljno da otvore istragu.

„Nema osnovane sumnje“, reći će Tužilaštvo BiH.

(zurnal.info)