Potvrđena optužnica u slučaju Memić:Najveći broj zaštićenih svjedoka su policijski službenici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Potvrđena optužnica u slučaju Memić: Najveći broj zaštićenih svjedoka su policijski službenici

"Neprihvatljivo je da su počinioci još nekažnjeni", pisao je na Twitteru još u martu 2019. Johhanes Hahn nakon razgovora sa majkom ubijenog Davida Dragičevića i ocem ubijenog Dženana Memića. Jedini pozitivni pomak, 20 mjeseci nakon, jeste taj što se u oba predmeta uključilo Tužilaštvo BiH

Najveći broj zaštićenih svjedoka su policijski službenici

Od Tužilaštva BiH je 16 svjedoka u predmetu “Dženan Memić” zatražilo i dobilo mjere zaštite, a od toga je najveći broj policijskih službenika.

To vam sve govori o ovom slučaju. Bit će tu još svega”, najavljuju naši sagovornici.  

Tužioci kao vojnici

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom je pet osoba optuženo zbog organiziranog kriminala, te sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića. Optužnicom su obuhvaćeni njegova bivša djevojka Alisa Ramić (Mutap), njen otac Zijad Mutap, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te recepcioner u hotelu Crystal Muamer Ožegović.

Državni tužioci optužnicu planiraju dokazivati sa 150 materijalnih dokaza i saslušanjem 88 svjedoka, među kojima je i onih 16 koji su dobili mjere zaštite.

Naši sagovornici dodatno pojašnjavaju da je “fokus istrage državnih tužilaca ometanje istrage i zataškavanje ubistva u koje je umiješan veliki broj pravosudnih i policijskih struktura”.

“Imate tužioce koji su vojnici koji ispunjavaju naredbe da li glavnih tužilaca ili moćnika koji kontrolišu sistem. Ako ne dođemo do glavnih vinovnika, glavnih tužilaca koji moraju biti procesuirani. Ova optužnica obuhvata značajan dio dokaza optužnice protiv tužilaca koji neminovno moraju biti optuženi”, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić, u intervjuu za Fokus.ba.

Optužena petorka je 16. jula puštena da se brani sa slobode, a Tužilaštvo BiH se žalilo na ovakvu odluku Suda BiH zbog “pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog da se osumnjičenima produži pritvor”.

Nezadovoljni sudskom odlukom o puštanju iz pritvora porodica Memić, koja se već više od pet godina bori da dokaže da je njihov sin i brat Dženan ubijen, najavili su nove proteste.

“Oni su još veoma jaki, neće odustati, ali neću ni ja. Organizovali smo 19 mirnih protesta do sada i spremamo 20-te. Vidjet ćemo hoće li biti mirni”, poručio je Muriz Memić obrativši se javnosti videom uživo na Facebook stranici “Pravda za Dženana”.

 

Pravda za Dzenana Memica

Porodica Memić najavljuje nove proteste, 20-te po redu  (Foto: FB grupa Pravda za Dženana Memića)

On je kazao i to da će se svi, osim porodice Mutap, iznenaditi ko je ubica.

“Alisa nije naivna, ona dobro zna ko je ubio Dženana. Oni i dalje sve negiraju, ali porodica Mutap dobro zna ko je to učinio. Jer, ne bi se oni ovoliko trudili da to zataškaju”, kazao je Memić.

Brisane poruke iz Dženanovog mobitela

Alisa Ramić se na posljednjem ročištu za pritvor, nakon kojeg je i puštena na slobodu, požalila sudu da trpi “medijski linč”, te da je osuđuju samo jer je ostala živa.

“Pristajem na sva vještačenja i međunarodna i poligraf samo da saznam šta se desilo”, kazala je.

Njena porodica je, inače, u ovoj godini uputila tri saopćenja za javnost. Interesantno je da u njima i oni koriste termin “ubistvo”, pa tako u onom od 21. juna (upućeno nakon što je priveden, pa pušten i Alisin suprug zbog prijetnji koje je uputio porodici Memić, op.a.) pišu: “Murize Memiću, ko je ubio Vašeg sina? Zar Vas nije briga barem za ostale građane krijući i štiteći ubicu?

Na jedno od saopćenja porodice Mutap reagovao je i advokat Feraget navodeći da “Alisa ne navodi da je "zaboravila" da svoj pametni telefon preda nadležnim organima, kao što je i "zaboravila" kako se Dženanov mobitel, koji je bio u njegovoj jakni, neposredno nakon "saobraćajne nesreće" našao baš u njenim rukama i samo njoj poznatim putem je tek par sati kasnije ispred KUM-a vraćen Dženanovom ocu!

“Alisa, tvoj mobitel nije vještačen jer ga nisi ni predala policiji, a Dženanov mobitel su "vještačili" upravo pripadnici MUP KS koji su obuhvaćeni krivičnom prijavom! Prilikom tog "vještačenja" su čak i izbrisane neke poruke iz Dženanovog mobitela koje su bile upućene tebi! Tako govore dokazi!”, naveo je, između ostalog, Feraget u reakciji objavljenoj na Facebook stranici Pravda za Dženana.

U međuvremenu su se zajedničkim saopćenjem oglasili i advokati svih optuženih navodeći da su njihovi klijenti podvrgnuti medijskom suđenju, da optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH polazi od pretpostavke da se radi o nepoznatom načinu stradanja od strane “nepoznatih počinilaca” iz nepoznatih razloga.

“Radi se o pokušaju konstrukcije, izuzetno nevještom, koji je pravni besmisao”, navode.

 Memić i Dragičević bili okidač za dolazak Priebea

U svom saopćenju osvrnuli su se i na Priebeov izvještaj navodeći da se u njemu ne spominje predmet Memić, kako to “interpretira Feraget”.

Tačno je da se izvještaj ne bavi pojedinačnim predmetima, ali odbrane zaboravljaju na činjenicu da je ovaj penzionisani njemački pravni stručnjak u BiH poslat upravo zbog slučajeva Memić i Dragičević. A, poslao ga je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenje Johannes Hahn i to nakon razgovora sa Suzanom Radanović, majkom Davida Dragičevića i Murizom Memićem, ocem od Dženana Memića.

Neprihvatljivo je da su počinioci još nekažnjeni”, napisao je nakon tog sastanka u martu 2019. Hahn na Twitteru, te dodao da su “ova dva slučaja prilika da se kroz konkretne slučajeve utvrde propusti u pravosuđu

Delegacija EU u BiH je po dolasku Priebea u našu zemlju organizovala javnu debatu “Pravo na pravdu” na koju je pozvan i Muriz Memić.

Iako se nisu bavili pojedinačnim predmetima, Priebe i njegovi eksperti nedvojbeno su utvrdili da se “sistem krivičnog pravosuđa u BiH ne bori protiv teških oblika kriminala i korupcije”.

“Operativna neefikasnost u predmetima korupcije, složenog finansijskog kriminala i organizovanog kriminala su uzrok za posebnu zabrinutost. U ovim predmetima je jasno da pravosudni sistem ne funkcioniše što dovodi do nekažnjivosti i nedostatka povjerenja kod građana”, stoji u istom izvještaju.

Od tada je prošlo 20 mjeseci, a počinioci ubistava dvojice mladića su i dalje nekažnjeni s tim da je, ipak, načinjen korak naprijed s obzirom na to da se Tužilaštvo BiH uključilo u oba predmeta.

Ročište pred Vrhovnim sudom FBiH

Odbrane su, također, u nekoliko navrata isticale da Tužilaštvo BiH ne može voditi istragu sve dok se čeka na odluku Vrhovnog suda FBiH po žalbi Tužilaštva KS na drugu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović. Međutim, advokat Feraget je još ranije za Žurnal kazao da ova dva predmeta nemaju veze jedan s drugim i da “Tužilaštvo BiH svojom istragom želi da kaže da postoje okolnosti koje ukazuju na opstrukcije u istrazi vezano za slučaj Dženan Memić, te da je do propusta došlo upravo zbog uništavanja, falsifikovanja, sakrivanja i podmetanja dokaza”.  

Novo ročište Seferovićima pred Vrhovnim sudom FBiH zakazano je za petak 23. juli, planirano je saslušanje vještaka medicinske struke Hamze Žuje i Željka Karana, a vrlo moguće i završne riječi.

Muriz Memić je nedavno naglasio da će protesti biti održani bez obzira na odluku Vrhovnog suda. No, tačan datum protesta nije preciziran.

(žurnal.info)