Za 35 gradskih vijećnika:Nakon 12 godina šutnje, Mostarci odlučivali o svome gradu

Arhiva

Za 35 gradskih vijećnika: Nakon 12 godina šutnje, Mostarci odlučivali o svome gradu

Iako su zabilježene određene nepravilnosti, čini se kako one ne ugrožavaju kredibilitet izbornog procesa u Mostaru

Nakon 12 godina šutnje, Mostarci odlučivali o svome gradu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Poslije više od 12 godina građani Mostara glasaju na lokalnim izborima. Prvi put u uslovima pandemije i posebnih higijensko-epidemioloških mjera, ali i poslije više od mjesec dana nakon što su glasali bh. državljani registrovani u drugim općinama i gradovima naše države.

Nešto više od 100.000 Mostaraca s pravom glasa bira 35 gradskih vijećnika koji će kasnije izabrati gradonačelnika, a u novi saziv Gradskog vijeća ući će 22 vijećnika iz šest gradskih područja, te 13 sa jedinstvene gradske liste. Nijedan od konstitutivnih naroda ne može dati više od 15, niti manje od četiri vijećnika. „Ostalima“ je zagarantirano minimalno jedno vijećničko mjesto.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK), do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 posto.

ČOVIĆ GLASAO NOSEĆI MASKU SA STRANAČKIM OBILJEŽJIMA

Još od samog jutra zabilježene su određene nepravilnosti. Iz Koalicije „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ saopćili su kako njihovim posmatračima nije dozvoljen ulazak na određena biračka mjesta zbog, kako navode, epidemioloških mjera.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović glasao je sa svojom suprugom noseći zaštitnu masku sa stranačkim simbolima. Da tako krši Izborni zakon BiH, ukazao je federalni zastupnik Irfan Čengić (SDP BiH) koji je danas u Mostaru u svojstvu posmatrača.


„Jutros me član Biračkog odbora zamolio da skinem crvenu značku sa revera koju sam odmah skinuo jer sam i zaboravio da je imam. Ali naravno zakon nije jednak za sve, Dragan Čović krši izborni zakon i dolazi sa stranačkom maskom, niko od članova Biračkog odbora ga ne upozorava“, napisao je Čengić. 

Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ poručili su kako na jednom biračkom mjestu nedostaje 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački spisak za to biračko mjesto. 

„Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta. Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. 4,2 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19. Na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora“, saopćeno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Na njihove navode da su zabilježena odstupanja u broju birača na 142 od 150 biračkih mjesta, iz CIK-a su odgovorili da „ta razlika od četiri hiljade birača najvjerovatnije pripada onima koji su prijavljeni za glasanje poštom“.

Iz CIK-a su se oglasili i kada je riječ o štamparskom otisku kratke krive linije na glasaškim lističima. Naveli su da to „ne može dovesti u sumnju volju birača“.

Tokom dana objavljen je snimak na kojem se vidi kako su neakreditirane osobe pregledavale dokumente biračima ispred biračkog mjesta. Iz PU Mostar potvrđena je prijava, a riječ je o biračkom mjestu Zalik.

Iz Izbornog štaba Platforme za progres rekli su da su se navedene osobe „razbježale“ po dolasku policije, dodajući da se „slično ponovilo i u Blagaju gdje je pored biračkog mjesta otvoren i kafić, vrata do vrata, koji je u vlasništvu čovjeka iz SDA koji dijeli kavu“. Naveli su i da je jednoj njihovoj članici biračkog odbora onemogućen ulazak bez bilo kakvog rješenja, na što su se, kako kažu, žalili.

Uprkos nepravilnostima, iz Koalicije „Pod lupom“ saopćili su da „ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne), otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače“

Građanima Mostara obratio se i američki ambasador Eric Nelson koji je pozvao sve Mostarce da glasaju. Slične poruke uputio je i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler

Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati.

(zurnal.info)