Ročište o pritvoru Debevcu i Mehmedagiću:Nakon hapšenja dostavljana uputstva o uništenju dokaza

Novosti

Ročište o pritvoru Debevcu i Mehmedagiću: Nakon hapšenja dostavljana uputstva o uništenju dokaza

Tužiteljica Tužilaštva BiH Bojana Jolović tokom ročišta o produženju pritvora Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencija BiH Osmanu Mehmedagiću ukazala je i kako u drugoj knjizi evidencija prepravljani brojevi, čak i kidane stranice, no sve su sačuvali pojedini savjesni službenici svjesni da je to krivično djelo. Zatraženo je produženje jednomjesečnog pritvora za još 60 dana.

Nakon hapšenja dostavljana uputstva o uništenju dokaza
ročište Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću (arhiv)

Uhapšeni i pritvoreni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ili ne poznaje istražni postupak ili je u panici zbog hapšenja počinio naivne poteze. Nije tu samo u pitanju skrivanje telefona i kako je mislio kriomice ubacivanje telefona u torbu advokatice. Debevec je svoje pravo na telefonski poziv nakon hapšenja iskoristio da pozove jednu uposlenicu Suda BiH i kaže joj da sakrije knjigu evidencija o upisu tajnih podataka!

Tužiteljica Tužilaštva BiH Bojana Jolović tokom ročišta o produženju pritvora Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencija BiH Osmanu Mehmedagiću ukazala je i kako su u drugoj knjizi evidencija prepravljani brojevi, čak i kidane stranice, no sve su sačuvali pojedini savjesni službenici svjesni da je to krivično djelo.

„Zašto bi neko, ako je sve po zakonu, naložio nezakonito uništavanje tih dokumenata?“, pitanje je koje je u sudnici BiH, postavila tužiteljica Jolović.

Uzalud su Debevcu pojedini službenici Suda BiH sugerisali kako se ne mogu izdavati nalozi za priluškivanje za NN broj, na što je on rekao da postupaju po njegovom nalogu, navela je tužiteljica dodavši kako je oko 60 naloga koji su izdati Obavještajnoj službi bez evidentiranja u međuvremenu uništeni. Podsjetimo, nelegalno su prisluškivani brojevi dežurnih sudija Suda BiH i pojedinih uposlenika Tužilaštva BiH.

Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen pritvorPRISLUŠKIVALI SUDIJE I ISTRAŽITELJE Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen pritvor

Prema saznanjima iz istrage u vrijeme kada je počelo prisluškivanje po nezakonitom osnovu, Debevec je donio Odluku o načinu čuvanju službene tajne za uposlenike, odnosno da ne mogu svjedočiti dok ih Sud BiH ne oslobdi obaveze čuvanja iste.

Tužiteljica je  istakla i problem pokušaja trajnog brisanja memorije računara na kojima su pisani nelegalni nalozi, te da nema nikakvog opravdanja za uništavanje sudskih naloga, jer oni mogu biti samo arhivirani, nikako uništavani, kao što je to rađeno i u Sudu BiH i u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji zarad prikrivanja nezakonitih radnji.

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora Debvecu i Mehmedagiću za još dva mjeseca. U dijelu obrazloženja za bivšeg čelnika OSA-e tužiteljica Jolović je sudskom vijeću predočila kako je glavni inspektor agencije i Mehmedagićev zamjenik Trifko Buha svjedočio da nije parafirao naloge niti bio upoznat sa prisluškivanjem sudija i uposlenika državnog tužilaštva.

Odbrana Debevca je negirala obilježja krivičnog djela sa argumentacijom da on nikoga nije slušao u presretnutim razgovorima! Ujedno su istakli tezu da Debevec naloge nije potpisivao kao predsjednik suda nego kao „običan“ sudija te da je to u domeni imuniteta kojim bi se trebalo baviti Visoko i tužilačko vijeće BiH.

„Molim da se ukine ovo igranje sa mojim ljudskim pravima, nisam više uticajan u pravosuđu, ljudi mogu samo bježati od mene“, dodao je nakon svega Debevec.  

I advokat Mehmedagića je ponovio sličnu argumetaciju kolega iz Debevčevog tima, tražeći eventualno mjere zabrane, jer po njima ne postoji više mogućnost uticaja na svjedoke ili uništavanja dokaza.

Dio ročišta posvećen je i nedavnoj „posjeti“ neovlaštenog zatvorskog čuvara Mehmedagiću u pritvorskoj jedinici. Tužilaštvu je još uvijek nepoznat sadržaj razgovora tokom desetominutnog boravka u ćeliji. Argument odbrane bio je da nije Mehmedagić kriv što je neko otključao vrata i ušao mu u ćeliju!

Ono što slijedi jeste dodatno saslušanje svjedoka, koji su u ponovljenim iskazima bili znatno iskreniji u odnosu na početak istrage, pravdajući to strahom ili svjesnošću da su bili uključeni u nezakonite postupke, te čekanje na rezultate vještačenja oduzetih telefona, što bi moglo eventualno rezultirati potrebu za dodatnim svjedocima.

Sudsko vijeće bi odluku o pritvoru trebalo donijeti u naredna 24 sata.

 

(zurnal.info)