PRISLUŠKIVALI SUDIJE I ISTRAŽITELJE :Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen pritvor

Istražujemo

PRISLUŠKIVALI SUDIJE I ISTRAŽITELJE : Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen pritvor

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić osumnjičeni da su u dogovoru prisluškivali telefone dežurnih sudija Suda BiH i jednog istražitelja Tužilaštva BiH, jer su se interesovali za predmete tužilaštva u kojima se oni spominju. Zahtjev za praćenje obrazložili s tim da je "jedan nepoznati sudija sjedio u kafani i osobi od koje je tražio mito dao službeni broj". Tužiteljica Bojana Jolović za suspendovanog predsjednika Suda BiH kaže da "takvo pružanje otpora sa pozicije sile i moći još nisam vidjela", a spomenula je i velike opstrukcije na istrazi od Mehmedagića

Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen pritvor
Sa ročišta u Sudu BiH

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor sad već suspendovanom predsjedniku Suda BiH i bivšem direktoru Obavještano-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali dva broja dežurnih sudija Suda BiH i jednog istražitelja Tužilaštva BiH, a sve zbog predmeta u kojima su se oni spominjali. Osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja. 

Poziciju predsjednika Suda BiH, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao vršiteljica dužnosti preuzela je sutkinja Minka Kreho. 

"SILNI I MOĆNI" RANKO DEBEVEC

Ja ću se izvući iz ovoga, a ti vidi šta ćeš“, riječi su koje je Debevec nakon hapšenja uputio jednom od službenika SIPA, koji je to dokumentovao u službenoj zabilješci. Državna tužiteljica Bojana Jolović koja vodi ovu istragu kaže da "takvo pružanje otpora sa pozicije sile i moći još nije vidjela".

Podsjetimo, Debevec i nekada prvi čovjek OSA-e Osman Mehmedagić uhapšeni su 18. decembra zbog sumnje da su prisluškivali dežurne sudije Suda BiH i istražitelja Tužilaštva BiH.

Godinama se već u javnosti može čuti da se „Debevec volio hvaliti svojom pozicijom i moći koju mu ona donosi“, zato i ne čudi izjava koju je uputio službeniku SIPA.

Nikada se nisam u svom radu susretala sa ovakvim opstrukcijama u istrazi“, kazala je tužiteljica Jolović obrazlažući zbog čega traži pritvor za dvojicu osumnjičenih.

Ranko Debevec je za predsjednika Suda BiH prvi put izabran 2016. godine i za to je najviše bio zaslužan tadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija i to na insistiranje zajedničkog im prijatelja. Kasnije su te prijateljske veze „popucale“.

On dolazi iz reda ostalih i imao je najbolje rezultate“, obrazložio je tada Tegeltija pred Vijećem VSTV-a. Za Debevca je tada glasalo šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan. Početkom ove godine reizabran je na tu poziciju, da bi se 11 mjeseci nakon toga našao u sudnici, ali kao osumnjičenik. Suvišno je više i podsjećati da je još 2020. nakon niza afera neslavno završio i Milan Tegeltija, barem što se tiče funkcije u VSTV-u.

 „SAMO TAKO NAPIŠI, SVE JE DOGOVORENO“

Na ročištu za razmatranje prijedloga za pritvor, tužiteljica Jolović otkrila je da je Tužilaštvo prethodnih mjeseci provjeravala navode prijava o praćenju telekomunikacija u vrijeme dok je Mehmedagić bio direktor OSA-e i u tom periodu su došli do saznanja da je tokom 2020. godine uništen određen broj spisa i naloga Suda BiH.

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić

Od Suda su tražili izjašnjenje da bi im rekli da oni tri spisa, u kojima je bilo 10 naloga, ne posjeduju.

Od uposlenika OSA-e, koji je jedini bio saslušan prije hapšenja, tužiteljica je saznala da su 2020. po nalogu Suda BiH u periodu august/septembar pod mjerom nadzora bila dva broja dežurnih sudija Suda BiH. Od ovog svjedoka se saznalo i to da je zahtjev za uspostavu praćenja obrazložen na način da je „jedan nepoznati sudija sjedio u kafani i tražio mito. Izvor je to čuo i on rekao da mu je taj NN sudija dao službeni broj“. Ovo je ujedno i jedini pisani trag.

Ovo je toliko nelogično. Taj broj ne koristi samo jedan sudija, već ga duži nekoliko sudija. Kako je neko mogao povjerovati da će taj isti sudija dati ovaj broj da primi mito. Uostalom, kako je moguće da se ne zna koji je to sudija kada postoji spisak dežurnih sudija“, kaže Jolović, ističući da se iz ovoga vidi umišljaj i dogovor dvojice osumnjičenih.

Saslušani službenik OSA navodno je upozorio Mehmedagića na obrazloženje spomenutog zahtjeva na šta mu je on navodno kazao da je „sve odobreno, da on napiše ovakav zahtjev i da ga pošalje“.

RAT SAOPŠTENJIMA IZ 2020.

Ovi spisi još nisu pronađeni. Tužiteljica nije precizirala na koje se predmete tačno odnose, samo je navela da su obojica osumnjičenih spominjani u tim predmetima.

Podsjetimo na kraj jula 2020., a ovo je ujedno i godina kada se događaju spomenuta praćenja sudija i istražitelja Tužilaštva BiH, kada je počeo „rat saopštenjima“ između Tužilaštva BiH i Suda BiH. Iz Tužilaštva su tada saopćili da su formirali predmet na osnovu anonimne prijave protiv predsjednika Suda BiH.

Sud BiH je, potom, dopisom upozorio Tužilaštvo da tužitelji pojedine istrage vode na nezakonit način jer prikupljaju dokaze bez prethodno pribavljenih pisanih sudskih dopuštenja. Tužilaštvo, na čijem čelu je tada bila Gordana Tadić reagovalo je na ovakav dopis navodeći da zaključci predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva.

Spomenimo i da je Gordana Tadić smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice, kao i svi njeni prethodnici na toj funkciji.

Mediji su još u to vrijeme izvještavali da su iz Suda BiH uputili ovakav dopis Tužilaštvu zbog postupanja državnih tužilaca u tri predmeta. Jedan od tih predmeta je bio onaj koji se vodio protiv Debevca, drugi se odnosio na ispitivanje fakultetske diplome Mehmedagića, a treći je bio o nabavci respiratora.

Podsjetimo, u vrijeme dok se protiv Mehmedagića vodio drugi sudski postupak pred Sudom BiH, Debevec je snimljen kako se s njim sastaje u jednoj zgradi u Sarajevu. Zbog toga se protiv njega vodio disciplinski postupak i prvostepeno je kažnjen javnom opomenom, da bi ga drugostepena disciplinska komisija oslobodila bilo koje odgovornosti.

Tužiteljica Jolović je ukazala i na to da je Mehmedagić saznao svaki put kada je ona pozivala svjedoka OSA na ispitivanje, da bi on potom zvao tog svjedoka i zahtijevao od njega da mu kaže o čemu je pitan. Davao mu je navodno i instrukcije šta treba reći.

DEBEVEC vs PERIĆ

Na ročištu za pritvor, Ranko Debevec je tužiteljici upadao u riječ zbog čega ga je sudija za prethodni postupak Branko Perić upozorio na ponašanje tvrdeći da će ga udaljiti iz sudnice.

Branko Perić

Debevec: Emotivan sam. Ovo su sve neistine.

Perić: Nemate privilegije. Strpite se, imaćete sva prava. Ovo je bio vaš sud i poštujte ga.

Debevec: Poštujem, ali priča netačno. Najbolje da me odstranite. Tvrdim da postoje razlozi za vaše izuzeće.

Debevec je negirao sve navode tužiteljice. Osvrnuo se i na svjedoka OSA-e tvrdeći da taj čovjek s njim nikada nije razgovarao, tako da ne može govoriti ni o kakvom dogovoru između njega i Mehmedagića: Svi nalozi su izdati u skladu sa zahtjevom OSA. Sve što se tu nalazi može se naći u CMS sistemu, zašto bih ja provjeravao na taj način“.

Naveo je da on ima ideju kako su ti nalozi mogli nestati, ali je nije pojasnio navodeći da „ne želi inkriminisati druge, kao što su njega“.

Debevec: „Zbog tri naloga da ja ovo proživim“.

Njegova advokatica Tatjana Savić istakla je da su postupak obilježile neregularnosti, te detaljno pojasnila zbog čega sud ne bi trebao prihvatiti prijedlog za pritvor. I ona se osvrnula na to da je predsjednik suda sve navedeno mogao utvrditi i provjerom u CMS-u.

„Zašto bi predsjednik suda na ovaj način dolazio do informacija“, zapitala je advokatica. Tužiteljica je kasnije ustvrdila da prilikom izdavanja usmenih naredbi o privođenju, informacije ne budu odmah dostupne u CMS-u.

Mehmedagićev advokat Nermin Mulalić istakao je da nema dokaza da je njegov branjenih postupio suprotno odredbama zakona.

ŠTA JE SVE PRONAĐENO U MOBITELU RANKA DEBEVCA 

Tužiteljica Jolović je objasnila da je Debevec pri hapšenju kod sebe imao aktovku koju nije dao da mu pretresu, dok su mu dva mobitela već bila oduzeta. Dok se čekao nalog za pretres od Suda BiH dopušteno mu je da se vidi sa advokaticom.

Vasvija Vidović

„Njegova aktovka je stajala pored stola, dok je torba od advokatice stajala na stolu. Sjedili su u sobi u kojoj se ne čuje o čemu se razgovara, ali se sve može vidjeti. On je treći mobitel iz svoje aktovke samo ubacio u torbu od advokatice. Ona je to vidjela i mobitel je oduzet kada je namjeravala napustiti prostorije SIPA“, pojasnila je tužiteljica, te dodala da je pitanje "šta će sve pronaći u mobitelu koji je Debevec krio, te koje potencijalne svjedoke". 

(zurnal.info)