NASTAVAK STEČAJNE FARSE:Nakon poništene prodaje, Zvonko Zubak ponovo kupuje Vitezit
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NASTAVAK STEČAJNE FARSE: Nakon poništene prodaje, Zvonko Zubak ponovo kupuje Vitezit

Vitezit je početkom godine prodan Zvonku Zubaku, da bi krajem septembra prodaja bila poništena jer nije uplatio ponuđenih 10,5 miliona. Organizovana je nova aukcija na kojoj je kupac isti onaj prethodno bezuspješni, Zvonko Zubak.

Nakon poništene prodaje, Zvonko Zubak ponovo kupuje Vitezit
Vitezit

 

Nema čak ni blage euforije u Vitezu nakon objave stečajne uprave Vitezita da je krajem prošle sedmice uspješno okončana nova prodaja ove firme. Kupac je ponovo Zvonko Zubak, isti onaj koji je 1. februara ove godine već kupio Vitezit, a potom osam narednih mjeseci samo obećavao uplatu 10,5 miliona maraka.
Bivši, otpušteni radnici Vitezita sadašnju vijest o prodaji dočekali su potpuno ravnodušno, a mnogi od njih već su napustili svoje domove i poslove pronašli u evropskim zemljama. Bilo je to samo još jedno iskustvo da ono što HDZ obeća o ekonomskom prosperitetu vrijedi samo za uzak krug oko lidera im Dragana Čovića.   

 Teško je reći šta još motivira Zvonka Zubaka da učestvuje u farsi zvanoj prodaja Vitezita i njegove imovine u stečaju, jer odbija pitanja Žurnala. Kao razloge neizvršenja uplate navodio je probleme sa transferom novca. Navodno banke to odbijaju zbog namjene, odnosno ulaganja u proizvodnju vojnog programa.  

Da li je u pitanju neki odnos prema Zubaku personalno, zbog njegove ranije povezanosti sa sumnjivim preprodajama naoružanja manje je važno. Vremenskim odmakom nameće se zaključak da je njegov upliv u kupovinu Vitezita bio ideja iz „kuhinje“ HDZ-a i njihovih stranačkih tajkuna, koji su u svemu vidjeli dvostruku korist: zataškavanje kriminalnih radnji prethodnih godina i moguće dalje „čerupanje“ Vitezita, odnosno njegove najvažnije preostale imovine – stotine hiljada metara kvadratnih zemljišta u vlasništvu firme.

 Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović ovom je „prodajom“ samo dobila dodatno vrijeme da uz saučesništvo Odbora povjerilaca umjesto obećanog pokretanja proizvodnje, nastavi praktično likvidaciju firme. Ni ona ne odgovara na upite Žurnala, a po nju neugodna pitanja naziva „neprofesionalnim“. Podsjetimo, nakon što je Žurnal objelodanio njenu sumnjivu prodaju uskladištenog starog baruta tašna-mašna firmi, brže-bolje je istu poništila. Da su navodi Žurnala o njenom radu bili tačni potvrdili su i federalni revizori u čijem izvještaju su navedeni razlozi njihovog negativnog mišljenja.

Reaguju i pojedini povjerioci. Tako je Velimir Didak i sam licencirani stečajni upravnik i sudski vještak koji je u proteklom periodu ukazivao na sporne odluke stečajne upraviteljice, nakon revizorskog uzvještaja zatražio od stečajnog sudije Ive Žabića reakciju te sazivanje Skupštine poverilaca.
 

Uozbiljio se stečajni sudac Ivo Žabić nakon revizorskog izvještaja te podnešenih krivičnih prijava protiv njega, stečajne upraviteljice i predsjednika Odbora povjerilaca Adila Loze i drugih zbog načina prodaje Vitezitovog zemljišta i niza drugih dešavanja u stečajnom postupku. Zatražio je dostavu detaljnog izvještaja o svim finansisjkim aktivnostima Vitezita u stečaju.

 Uzgred, prema saznanjima Žurnala, i drugi povjerioci su zbog nezakonitosti navedenih u revizorskom izvještaju dostavili podneske kojima traže sazivanje skupštine povjerilaca i prekid ovakvog stečajnog postupka.

(zurnal.info)