Gospodar Milića Rajko Dukić:Napadaju me lufteri, probisvjeti, neradnici, nikogovići, kompleksaši, reketaši!

Pod okupacijom

Gospodar Milića Rajko Dukić: Napadaju me lufteri, probisvjeti, neradnici, nikogovići, kompleksaši, reketaši!

Predsjednik kompanije Boksit, Rajko Dukić, podnio je Osnovnom sudu u Vlasenici tužbu protiv Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH! Žurnal donosi pregled najzanimlivijih aktivnosti gospodara Milića

Napadaju me lufteri, probisvjeti, neradnici, nikogovići, kompleksaši, reketaši!

Prema pisanju medija, predsjednik kompanije Boksit iz Milića, Rajko Dukić, podnio je Osnovnom sudu u Vlasenici tužbu protiv Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH i tri ombudsmana – Jasminke Džumhur, Ljubinka Mitrovića i Nives Jukić.

- Kako se navodi na zvaničnoj stranici Boksita, tužba je podnesena radi klevete i zatražena je naknada štete jer su "i kao Institucija i kao navedena lica, izlazeći iz okvira prava, ovlaštenja i nadležnosti koja su im data Zakonom o Ombudsmanu za ljudska prava BiH, postupali mimo Zakona, dajući određene informacije javnosti kao i Preporuke Kompaniji Boksit, a vezano navodno za kršenje ljudskih prava u Kompaniji Boksit", piše novinar Radija Slobodna Evropa, Erduan Katana.

Ombudsmen BiH su u januaru objavili “Specijalni izvještaj o (ne)poštivanju ljudskih prava i prava iz oblasti rada u kompaniji “Boksit” a.d. Milići”. U izvještaju se navodi da u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu stoje četiri predmeta u vezi sa dešavanjima u Boksitu, a tiču se prijetnji, uvreda, ugrožavanja sigurnosti i fizičkog napada na radnicu preduzeća, ali da u ovim predmetima još uvijek nisu poduzete nikakve radnje, jer se predmeti rade “po hronološkom redoslijedu zaprimanja”.

- Po slobodnoj procjeni tužioca (iako je istakao da je teško precizirati, s obzirom na opis posla i aktivnosti tužioca) predmeti bi trebali biti u radu u toku 2016. godine, stoji u Specijalnom izvještaju.

U zaključku stoji da informacije koje su predstavnici Ombudsmena prikupili ukazuju na to da su i drugi radnici izloženi pritisku i strahu, “različitim radnjama preduzetim od strane predsjednika Komapnije što se ogleda u različitim vrstama provjera i nametanja obaveza nevezanih za osnovnu djelatnost preduzeća”. Podsjetili su da poligraf nije dokazno sredstvo, te da se protiv uposlenika nije vodio krivični postupak, već je poligraf iskorišten kao sredstvo disciplinovanja radnika.

Institucija ombudsmena je izdala preporuku Upravi Kompanije da prestanu sa mobingom radnika, te da u roku od 30 dana obavijesti Ombudsmene BiH o postupcima i rokovima za preduzimanje mejra na realizaciji preporuke.

Obavještenja o tužbi protiv Ombudsmena BiH na web stranici Boksita, niti na Dukićevom Facebook profilu više nema, a dok Žurnal čeka potvrdu i komentar ove informacije od Ombudsmena, donosimo vam nova dešavanja u Boksitu, kroz riječi predsjedika Kompanije, Rajka Dukića. Naravno, hronološkim redom.

1. VAŽNO-BITNO-KORISNO-NEOPHODNO

- Putem sandučića primio sam više desetina pisama različitih sadržina i različitog obima, od nekoliko rečenica do više stranica, pisanih rukom ili štampanih. Većina, ili skoro sva pisma, su potpisana, što je smatram jako dobro, stoji u saopštenju Rajka Dukića od 08. aprila.

Boksit je, početkom marta, “na svim važnim objektima, od Banja Luke pa do Gunjaka postavljeni su, na prigodnim mjestima, adekvatni metalni sandučići na kojima se nalazi sledeći tekst: VAŽNO-BITNO-KORISNO-NEOPHODNO”.

- Ovo sanduče je prilika i mogućnost da pismenim putem, sa ličnim podacima ili anonimno, dajete svoje prijedloge, kritike, zapažanja, mišljenja, sugestije o svemu, svakome i svačemu što je vezano za Kompaniju, poslovne partnere i okruženje u kome radimo i živimo, a što bi sve moglo biti od koristi da bolje poslujemo, čuvamo imovinu, ugled i status zaposlenih i naše Kompanije.
Ključevi od sandučića biće kod Predsjednika Kompanije i korišteni na način, koji će obezbijediti, da se dokumenti ne zloupotrebe.
Sadržaj u sandučićima biće isključivo na raspolaganju Predsjedniku Kompanije. Očekujem da ćete iskoristiti priliku, koja vam i po Normativnim aktima i po Zakonu pripada, da date svoj doprinos da uvijek budemo i ostanemo lider i „Korak ispred“.

Pozdrav,

Predsjednik Kompanije
mr Rajko Dukić


2. POVOLJNO ODBIJANJE OD PLATE

Instrukcijom predsjednika od 26. februara, najmanje 30% plate radnika će biti kompenzirano kroz robe i usluge koje nudi Boksit – od rude, betonske i metalne galanterije, alu stolarije, parketa, rezane građe... nudi i konzumna jaja, svježu ribu i mliječne proizvode.

Sa namjerom da se pospješi proizvodnja, prodajom vlastitih roba, kao i drugih roba, obezbjeđujući time poslovnu stabilnost na tržištu, kao i povoljniji status svakog zaposlenog, sasvim je razumno i nepohodno da se dio primanja kompenzira putem roba i usluga koje Kompanija nudi na tržištu. Svakako se podrazumijeva da su robe i usluge, odgovarajućeg kvaliteta, a na tržištu, po pitanju cijena, povoljne, odnosno povoljnije od drugih. Procjena je da bi minimum svaki zaposleni trebao 30 % svojih sredstava, odnosno novčane nadoknade, da potroši u okviru Kompanije odnosno uzimajući određene robe i usluge, kako je to već uobičajeno do sada bilo "odbi mi od plate". Sistem koji imamo na raspolaganju omogućiće da se na adekvatan način prati i evidentira promet za svakog pojedinca bilo preko Robne kuće, Motela, usluge prevoza, uzimanje goriva, kroz Poslovne centre, usluge iz oblasti građevinarstva i trensporta itd.

Ovaj sistem primjenjivaće se počevši od 01.03. o.g. Svaki pojedinac može više a ne manje od 30 % na gore navedeni način, dobiti dio nadoknade po osnovu rada.
Putem sistema odnosno obračuna plata i nadoknada svakog mjeseca svako će dobiti urednu informaciju, koliko je na gore navedeni način, primio odnosno putem roba i usluga, dobio od plate, odnosno nadoknade. Ova povoljnost je jako bitna i zbog toga, što zaposleni mogu tokom cijelog mjeseca, iz programa roba i usluga koje Kompanija nudi, podmirivati svoje lične i porodične potrebe, kao i ukoliko tokom jednog mjeseca uzmu manje ili više mogu sledećeg ili sledećih to iskompenzirati.


3. STOP MEDIJSKOM NASILJU

U Sportskoj dvorani u Milićima je 22. januara održan zbor građana "STOP MEDIJSKOM NASILJU" koji je okupio oko dvije hiljade građana. Povod su bile “manipulacije i dezinformacije koje su u posljednjih nekoliko mjeseci plasirane putem medija od strane trećih lica”. Slobodan Vasiljević koji godinama ukazuje na samovolju i nasilje koje Dukić provodi u Milićima, izjavio je za BN TV da je radnicima Boskita zaprijećeno otkazom ukoliko se ne pojave na skupu. Okupljenima se obratilo 12 govornika, od kojih je najduži govor imao – Dukić. Evo najboljih dijelova po izboru Žurnala.


Poštovani sugrađani,
Pozdravljajući Vas želim da se zahvalim što ste danas u ovolikom broju prisutni, iskazujući želju i potrebu da kažete ili čujete istinu o sebi, o nama, o Milićima i da na dostojanstven način branite čast i ugled svoj, svoje porodice, preduzeća i ustanova u kojima radite, mjesta u kome živite, a od nasrtaja kojekakvih reketaša, siledžija, primitivaca, frustriranih, umnobolnih i nemoralnih.
Današnji skup pod nazivom "Stop medijskom teroru" s razlogom je uperen protiv medija koji bez imalo profesionalnog morala i etike, za rad svojih ličnih i interesa raznih mentora šire laži, neistine i klevete sa namjerom da dovedu u pitanje moralne, društvene, materijalne i sve druge vrijednosti koje smo zajedno izgrađivali i koje danas imamo u Milićima i sa kojima se sa razlogom ponosimo. Otuda i razlog više da se posebno zahvalim danas prisutnim predstavnicima medija što su do sada na korektan i profesionalan način radili svoj posao i što će danas biti u prilici da istinu, koju će čuti, prenesu svojim konzumentima.


Pokušajte bar na momenat da zamislite kako bi danas bilo kada bi, na virtuelan način, uklonili sve ono što je djelo naših ruku i pameti, a da bi osvježili pamćenje, citiraću Vam iz moje knjige "Tri uspješne priče", nekoliko bitnih podataka.

Ako je to tako, kao što već rekoh, a samo slijepi, bezosjećajni i neodgovorni to ne vide, postavlja se pitanje zbog čega i kome smeta to što smo uspješni, radni, moćni, društveno odgovorni. Pa smeta kojekakvim lufterima, probisvijetima, neradnicima, patološkim slučajevima, nikogovićima, kompleksašima, reketašima, itd.

Organizovani Udruženi rušilački poduhvat, već petnaest godina, prilagođavajući strategiju djelovanja vremenu, ne bira sredstva, da na monstruozan, minhauzenski, gebelsov način, lažima, intrigama, podmetanjima, izmišljenim i osmišljenim aferama obesmisli sve što je vrijedno, pametno, dobro, napredno, uzorno, društveno korisno, ne prezajući da na najbrutalniji način ugrožavaju porodične vrijednosti, pa i živote pojedinih lica. Svakako da sam im ja posebno u fokusu.

Prije petnaestak godina, kada je Vlast u Republici Srpskoj, u punom kapacitetu držala sadašnja opoziciona politička garnitura, protiv Kompanije "Boksit" i mene lično pokrenuta je kampanja sa ciljem da se moralno diskreditujem, učinim zlikovcem i kriminalcem.

(...)Zaposleni u Kompaniji "Boksit" imaju potrebu i obavezu da poznaju normativne akte, da podliježu povremeno testiranjima iz oblasti poznavanja zaštite na radu, zaštite i propisa, psiho testiranja, zdravstvenim pregledima, a ite kako imaju potrebu da pročitaju šta piše u moje četiri knjige koje sam izdao u 10.000 primejraka o svom toršku. Knjige su u osnovi biografija Kompanije, zaposelnih, odnosno njenih stvaralaca, Milića i milićana, kao i određenih društvenih prilika i neprilika, pa je sasvim razumljivo i potrebno da, prije svega, zaposleni imaju više informacija i saznanja, čitajući ih.

U Kulturno-umjetničkom i Sportskom društvu, Kompanije "Boksit" , u više sekcija, ima nekoliko stotina lica različitog uzrasta. Najmanje ih je iz "Boksita". Postoje pravila ponašanja i svako ko ih krši ne može biti član bez obzira ko je, šta je, čiji je, a pogotovu ako pripada porodici koja svojim javnim istupima protiv Kompanije "Boksit" , ne zaslužuje da bilo ko od njenih članova ima bilo kakve dalje kontakte i veze sa "Boksitom".

Navode Vasiljevića da sam ja kriminalac i pljačkaš komentarisaću na sledeći način.

Bez obzira na raznorazne harange, kontrole, inspekcije, prijave, podmetanja, koja traju decenijama, za svog životnog vijeka i radnog, od 48 godina, nisam nikada, vezano za poslovne aktivnosti ni prekršajno kažnjen niti se protiv mene vodi bilo kakav krivični postupak. Na mom internet portalu stoji, još od 2011. godine, ponuda da ću svakome, ko dokaže da sam nezakonito zaradio ili nekoga ošetio i za sto maraka, dati kuću u Milićima. Ova ponuda važi i danas.

Da sam halapljiv, egoisa, hedonista, i društveno neodgovoran ne bih se odrekao penzije, jer da sam se penzionisao, prije 8 godina, a mogao sam i dalje biti Predsjednik Kompanije, primio bih oko 150.000 KM. Mogao sam uzeti i otpremninu, u prilbižno istom iznosu, koja bi mi pripadala po završetku radnog vijeka. Uložio sam u Fond zdravstva preko 500.000 maraka, a nisam ni tabletu koristio na račun Fonda.
Mogao bih danas mirno da živim, tamo gdje je i moja porodica, da ne izlažem ni nju ni sebe primitivcima, glupacima, raznim nikogovićima, patološkim tipovima, ostrašćenim kvazi političarima, itd.

(...)Sve skupa za Udruženi rušilački poduhvat moglo bi se reći "Mili Bože čuda velikoga kad potrjera ćorav sakatoga, ćorav pita koliko je sati, sakat bježi da ga ne uhvati". Na kraju pred Vama ovdje prisutnim i predstavnicima medija, ovom nepristojnom društvu, koje čini Udruženi rušilački poduhvat, nudim pristojnu ponudu da odaberu sertifikovanu instituciju, koja se bavi poligrafskim ispitivanjem, pa da npr. ako kod deset tvrdnji, koje su iznijeli o meni i Kompaniji, prođu bar na jednoj, dobiju svi po 50.000 maraka.

Ukoliko od tih njihovih deset tvrdnji ja prođem na svima, tražim da se javno izvinu meni i svima kojima su svojim prljavim i zlim namjerama i postupcima, lažući i klevećući nanijeli štetu, a ukoliko ne prođem bar na jednom pitanju isplatiću svima gore navedeni iznos, a dotle neka bude po onoj narodnoj: "Psi laju, karavani prolaze". Kompanija "Boksit" , ogromna većina građana Milića, a to se pokazalo na izborima, velika su glava za sitne štakore.

Nakon zbora “Stop medijskom nasilju”, Dukić je u protekla tri mjeseca podnio 20-ak novih tužbi:

15.04.2016. tužbe za naknadu štete, zbog uvrede i klevete protiv Radio televizije BN Bijeljina, Vladimira Trišića, kao direktora i vlasnika BN televizije, i Gorana Vasića urednika i voditelja emisije "Dobro jutro sirotinjo".

24.03.2016.  tužbu, zbog klevete i pričinjene štete, protiv gospodina Borislava Bojića i Aleksandre Pandurević, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zbog toga što su, na 26. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dana 17.03.2016.godine, iznijeli niz neistina i kleveta na račun Kompanije "Boksit" a.d. Milići i Predsjednika Kompanije, gospodina Rajka Dukića, dajući izjave koje ne stoje. Naime, isti su insistirali da se na dnevni red Sjednice Predstavničkog doma uvrsti Specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH o navodnom nepoštovanju ljudskih prava i prava iz oblasti rada u Kompaniji "Boksit" a.d. Milići.

18.03.2016. tužbe protiv Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Ombudsmana mr.sci. Jasminke Džumhur, Nives Jukić i dr Ljubinka Mitrovića.

11.03.2016.  tužbe protiv Vladimira Trišića, Direktora i Glavnog i odgovornog urednika BN Televizije, Suzane Rađen-Todorić, Glavnog urednika informativnog programa i Šarenac Zorana, novinara iz Banja Luke, jer su prenijeli vijest sa portala Frontal.ba.

11.02.2016. tužbu za naknadu štete protiv Murata Avdića iz Skugrića radi toga što je isti u izjavi koju je dao Dnevniku Televizije N1, 03.02.2016. godine, iznio niz kleveta i neistina o meni.

15.02.2016.  tužbu protiv Gligorić Tihomira, bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, zbog iznošenja kleveta, laži i neistina koje se odnose na kolektiv Kompanije "Boksit" a.d. Milići.

01.02.2016. tužbe protiv:
1. Vasiljević Slobodana - pored četiri ranije podnešene tužbe, za koje su sudski postupci u toku, podnešene su još četiri, od čega tri od strane fizičkih lica, a jedna od strane Sindikata Kompanije "Boksit" Milići.
2. Pantić Ljubiše - protiv ovog lica podnešene su dvije krivične prijave. Jedna od strane dr Momira Lazarevića, Načelnika opštine Milići, zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, kao i od strane sedam lica, pripadnika Službe obezbjeđenja Kompanije "Boksit" zbog upućenih prijetnji i uvreda.
3. BN televizije - pored ranije podnijete tužbe, podnešene su još dvije, jedna od strane fizičkog lica i jedna od strane Sindikata Kompanije "Boksit" Milići.
4. Šarenac Zorana - protiv ovog lica podnešena je krivična prijava, od strane Predsjednika Kompanije, gospodina Rajka Dukića, zbog upućenih prijetnji. Protiv istog lica, podnijeta je i tužba za naknadu nematerijalne štete, zbog iznijetih kleveta i uvreda.


4. RUDARSKI POSAO

Osim na rad “medijskih nasilnika”, Dukić ima primjedbe i na izvještavanje ostalih medija. Tako je 22. decembra uputio dopis Željku Kopanji, glavnom i odgovornom uredniku Nezavisnih novina, žaleći se na “poduži tekst o proslavi, kako kažete, Dana rudara BiH”.

Ne mogu da vjerujem da Vam nije poznato, dobijali ste i poziv od Kompanije "Boksit" , da 17. Decembra prisustvujete Slavi povodom Dana rudara, Republike Srpske. 17. Decembar, odnosno Svetu Varvaru, kao zaštitnicu rudara, slave ne samo rudari Republike Srpske, već rudari širom svijeta.
21. Decembar slavi se jedino u Federaciji i ne spori im se pravo da nastave tu tradiciju, kao sjećanje na Bunu husinskih rudara, za vrijeme stare Jugoslavije, ali ne daje im se pravo, kao ni Vama, da oduzimate rudarima u Republici Srpskoj pravo da slave svoj praznik.


DUŠKO VAGURIĆ, BORAC ZA PRAVDU IZ MILIĆA: Govorili su mi - nestaćeš, ali preživio sam i nastavljam borbu!

LEKTIRA ZA GODIŠNJI: Radnici Boksita moraju pročitati direktorove knjige, a on će ih ispitati nakon ljeta!

(zurnal.info)