Narodna skupština RS:Nema referenduma dok je SNSD na vlasti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Nema referenduma dok je SNSD na vlasti

Nema referenduma dok je SNSD na vlasti

Narodna skupština Republike Srpske (RS) odlučila je danas da stavi van snage svoju raniju odluku o održavanju referenduma o nametnutim zakonima visokih predstavnika, uključujući i onaj o državnom Sudu i Tužilaštvu.

NIJE NEOPHODNO

Za poništavanje odluke o referendumu glasali su poslanici vladajuće koalicije predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su u potpunosti prihvatili obrazloženje predsjednika RS i stranačkog šefa Milorada Dodika o razlozima za odustajanje od referenduma. Odluku o odustajanju od referenduma, samo iz drugačijih razloga, podržali su i poslanici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), dok su poslanici najveće opozicione stranke, Srpske demokratske stranke (SDS), glasali protiv poništenja referenduma. Poslanici ostalih opozicionih stranaka suzdržali su se od glasanja, s obzirom na to da su tako glasali i prilikom donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Parlament RS je 13. aprila donio odluku o raspisivanju referenduma u RS o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH. Mjesec dana kasnije, 13. maja, Dodik je najavio odustajanje od referenduma. Poništenje odluke o referendumu parlamentu je predložio predsjednik RS Milorada Dodik, ocenjujući da za referendumom “za sada” nema potrebe, jer je sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton dogovoren početak “strukturalnog dijaloga” o reformi pravosuđa u BiH. Sam Dodik, kao i predstavnici vladajuće stranke, odustajanje od referenduma pokušali su predstaviti kao veliki diplomatski uspjeh RS, a ne kao povlačenje sa bojnog polja nakon što je iz međunarodnih krugova zaprijećeno izolacijom i sankcijama za najviše entitetske zvaničnike.

Parlament RS danas je usvojio zaključake i preporuke o najavljenom strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, koji počinje u ponedeljak, 6.juna u Banjaluci. Osim što je potvrđena teza da “za sada nije neophodno organizovanje referenduma”, vladajuća koalicija je zaključila da je “hitno potrebno poboljšati strategiju procesuiranja ratnih zločina nad srpskim civilnim stanovništvom i prekinuti sa zaštitom od odgovornosti visokopozicioniranih političkih i vojnih zvaničnika Armije BiH”.

AKUMULIRANO NEZADOVOLJSTVO

Zatraženo je i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, onemogućavanje preispitivanja odluka entitetskih ustavnih sudova na nivou BiH, kao i reorganizacija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kako bi se uspostavili entitetske sudski i tužilački savjeti. Reformom pravosuđa, navodi se dalje, treba obuhvatiti sve segmente pravosuđa na nivou BiH. Parlament je zatražio i da se “potpuno zakonski uredi situacija u kojoj Sud BiH ne bi mogao preuzimati predmete od drugih pravosudnih institucija i entitetskih pravosudnih organa, koji imaju nedvosmislenu ustavnu nadležnost u tim predmetima”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je prije glasanja pozvao poslanike da podrže poništavanje odluke o referendumu, ocenjujući da su otvaranjem strukturalnog dijaloga političari iz Sarajeva natjerani na raspravu o ovoj oblasti. On je rekao da je priča o funkcionisanju pravosuđu na nivou BiH otovorena na zahtjev RS, ocjenjujući da je “političko Sarajevo željelo da EU, SAD i OHR kažnjavaju i uvode sankcije RS, jer, prema njihovom mišljenju, ne postoji problem u pravosuđu u BiH”. On smatra da RS “ima pruženu ruku” Brisela, koju treba da prihvati i na argumentovan način izbori za rješavanje problema u pravosuđu. Radojičić je ponovio da je za RS neprihvatljivo uspostvaljanje Vrhovnog suda BiH, jer to, kako je naveo, nije standard EU.

“Do 13. aprila imali smo akumulirano nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu na nivou BiH, nametanjem odluka i ponašanjem visokog predstavnika u BiH, neprocesuiranjem zločina počinjenih nad Srbima. Stav političkog Sarajeva i OHR-a je da je stanje u pravosuđu na nivou BiH dobro i za naše argumente i primjedbe nismo imali sagovornika u BiH. Prvi put smo dobili sagovornika, ali i dijalog umesto nametanja”, istakao je on.

Radojičić je najavio da 6. juna u Banjaluku stiže Štefan File, navodeći da će tada biti održana prva sjednica o strkturalnom dijalogu u BiH. On je kazao da će u tim pregovorima učestvovati predstavnici entiteta, ali ne i Suda i Tužilaštva BiH. Potpredsednik RS Emil Vlajki je predložio parlamentu da do 1. oktobra zamrzne odluku o raspisivanju republičkog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, do kada bi trebalo da se pokažu neki rezultati reforme pravosuđa, ali i kako bi RS “pokazala određenu čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu”. Poslanici SDS-a, tokjom rasprave, usprotivili su se povlačenju odluke o referendumu, tvrdeći da EU nije dala nikakve garancije da će biti ispunjeni zahtjevi RS u reformi pravosuđa u BiH, te da “ne vjeruju obećanjima EU” .

“Dogovor velikih i malih uvijek obavezuje samo male, dok predstavnici EU u ovom slučaju čak ne moraju više da se javljaju na telefon”, kazao je poslanik SDS-a Nenad Stevandić. Poslanici SDS-a istakli su da je visoki predstavnik Valentin Incko bio u pravu kada je rekao da će parlament RS sam poništiti odluku o referendumu. Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić rekao je da referenduma u RS neće biti sve dok je na vlasti SNSD.

(zurnal.info