LJUBINJE GORI, CIVILNA ZAŠTITA RONI:Nemamo novca za kanadere, potrošen je na privatne izlete
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

LJUBINJE GORI, CIVILNA ZAŠTITA RONI: Nemamo novca za kanadere, potrošen je na privatne izlete

Požari u Hercegovini otvorili su mnoga pitanja. Zašto nemamo vatrogasnu eskadrilu? Zašto nemamo kanadere? Zašto nemamo letjelice za gašenje požara? Trenutno objašnjenje je da je to sve preskupo. Međutim, s druge strane, skupi nisu izleti, obuke, korištenje opreme u privatne svrhe

Nemamo novca za kanadere, potrošen je na privatne izlete
FOTO: FUCZ

Požari koji su zahvatili Ljubinje i Hercegovačko-neretvanski Kanton posljednjih dana stvaraju ogromne probleme vatrogascima, koji imaju velikih poteškoća sa gašenjem vatre. Bosna i Hercegovina jedina je država u regionu, koja još uvijek nema osposobljenu vatrogasnu eskadrilu, kanadere, ni letjelice za gašenje požara. 

Vijeće ministara je prošle godine usvojilo studiju, kojom se predviđa nabavka letjelica za gašenje požara. Međutim zastalo je na entitetskim nivoima. “Problemi” su bili: Ko bi plaćao pilote? Ko bi upravljao avionima? Kako bi se održavali? Ko bi bio vlasnik?

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, iznosio je u medijima da su nabavke  letjelica za gašenje požara preskupe. S druge strane Solaku, nije bio preskup traktor civline zaštite, koji  koristi za lične potrebe i zabavu. Na Facebook stranici  “Off road Konjuh 4x4 Kladanj“ nalazi se video snimak u kojem se Fahrudin Solak zabavlja, na četverotočkašu FUCZ-a rekreativno u blatu. “Igračka” Solaka, kupljena novcem građana, koštala je 48.700 KM bez PDV-a. 

Na drugom videu snimljenom u Kiseljaku, direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, zajedno sa maloljetnim djetetom prevrće se u QUAD vozilu FUCZ-a 


NEPOSTOJEĆI TIM, DVA ČEHA I JEDAN ULJEZ

ZADATAK: Na slici ispod, pronađite uljeza?


RJEŠENJE: Osoba, gore desno je Mehmed Prelić. Iako je u majici i kačketu FUCZ-a, NIJE zaposlenik ove Uprave.  


Navedena fotografija je sa  obuke u Češkoj Republici, koja je održana u okviru ekspertnih misija razvojne bezbjednosne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana za 2017. godinu od 19. do 28. juna 2017. Tamo je devet pripadnika pirotehničko-ronilačkog FUCZ tima završilo ronilačku obuku. 

Mehmed Prelić, inače pripadnik Službe za spašavanje sa visina - GSS FBiH,  pokoravanju čeških dubina odlučio se pridružiti na račun FUCZ-a, odnosno na račun države. Iz FUCZ-a telefonski su nam odgovorili da je Prelić u Češku išao na svoj račun, ali u pismenom odgovoru to nam nisu potvrdili. Na zvaničnom sajtu ove Uprave  navedeno je da je obuku pohodilo 9 pripadnika ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ-a. Na pitanje zašto je Prelić putovao u Češku, iz FUCZ-a nejasan odgovor:  

“U skladu sa Ugovorima potpisanim sa Gorskom službom spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) i Sportsko-rekreativnim klubom Neretva-Konjic (gospodin Mehmed Prelić je pripadnik Službe za spašavanje sa visina - GSS FBiH i Službe za spašavanje na vodi i pod vodom - SRK Neretva-Konjic) kao i sa ostalih sedam službi zaštite i spašavanja kontinuirano se učestvuje u obukama i vježbama kao i stvarnim akcijama spašavanja kao što je bio slučaj na rijekama Bosni, Krivaji i Vrbasu ove godine.” 

Praksa FUCZ-a da osobe koje nisu na njihovom platnom spisku putuju na račun građana i ranije je primjenjivana.  

Nermin Grabovica je bio na obuci u Rumuniji od 13. do 21. septembra 2014. godine, iako u to vrijeme nije bio zaposlenik ove institucije. Grabovica je tek tri mjeseca kasnije imenovan na poziciju operatera za uništavanje eksplozivnih sredstava (UES) u Kantonu Sarajevo. Zanimljivo je da su Grabovica i Prelić zajedno bili na pomenutoj obuci. 

Ronilačko-pirotehnički tim FUCZ-a nije formiran u skladu sa bilo kojom zakonskom ili podzakonskom odredbom. Ni u sistematizaciji, odnosno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji FUCZ-a, ovakav tim, ne postoji. 

Pripadnici tzv. “Ronilačko-pirohteničkog tima” u svojim rješenjima o zaposlenju su pripadnici deminerskih timova i timova za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava. I jasno su definisane odgovornosti i dužnosti koje obavljaju. Te dužnosti nisu ronjenje niti uklanjanje eksplozivnih sredstava iz vode. 

Plate, dnevnice i osiguranje pripadnika “ronilačko-piroteničkog tima” plaćaju se iz budžeta Vlade FBiH, koje je Vlada izdvojila za deminiranje. 

Na zvaničnoj stranici FUCZ-a ne postoji “ronilačko-pirotehnički tim”. Specijalizirane jedinice civiline zaštite formirane su sa “Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova-Federalnom upravom policije, shodno članu 3. i članu 8. Uredbe o organizovanju specijaliziranih jedinica civilne zaštite i na osnovu člana 2. Ugovora o međusobnim pravima i obavezama FUCZ i FMUP-a BiH.”- stoji u odredbi Vlade FBiH iz 2008.godine.

Ronilačko-pitotehnički tim pravno, odnosno na papiru, ne postoji.  Predviđen je kao jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, i kao takva je formirana od pripadnika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno specijalne policijske jedinice. Sve navedeno, potvrđuje Uredba o organiziranju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite iz 2008.godine u kojoj se navodi,:  

“Popuna specijaliziranih jedinica iz člana 3. stav 1. tač. 1. do 5. ove Uredbe potrebnim ljudstvom vrši se na slijedeći način: 1) jedinica za spašavanje u lavinama i jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom - popunjava se prvenstveno ljudstvom iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koje je osposobljeno za te poslove.”

Žurnal je i ranije pisao o nepotrebnoj kupovini preplaćene opreme za Federalnu upravu civiline zaštite, korištenju službenih automobila za privatne svrhe. Milionski budžet kojim raspolaže FUCZ, otvara mnogo prostora za malverzacije. A od ranije Tužilaštvo je KS, poslalo naredbu FUP-u za izuzimanje dokumentacije. Još uvijek se radi na ovom predmetu. 

(zurnal.info)