JP Putevi Republike Srpske:Nešić troši 300.000 maraka za službene automobile

Istražujemo

JP Putevi Republike Srpske: Nešić troši 300.000 maraka za službene automobile

Dok bezuspješno traži kredite, direktor Puteva Republike Srpske od braće Vidović kupuje službene automobile vrijedne 300.000 maraka

Nešić troši 300.000 maraka za službene automobile
FOTO: DNS

Vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić odlučio je da se počasti novim službenim automobilima, za koje će iz prazne kase ovog preduzeća izdvojiti skoro 300.000 konvertibilnih maraka.

Ugovor o nabavci vozila sklopljen je 4. septembra ove godine sa dva ponuđača– „AUTO SERVISOM NV“ i „AUTOKOMECOM V.S.“, oba iz Banjaluke. Ukupna vrijednost ugovora je 299.144,44 konvertibilne marke, bez PDV-a, a kao kriterijum za odabir ovih ponuđača navedena je najniža ponuđena cijena.

Vlasnik „AUTOKOMERCA V.S.“ je Siniša Vidović, jedan od potpredsjednika „Ujedinjene Srpske“, a vlasnik „AUTO SERVISA NV“ je njegov brat Nikola Vidović. Vidovići su u odličnim ličnim odnosima sa potpredsjednikom Demokratskog narodnog saveza (DNS) Ognjenom Tadićem, čiji je stranački šef Nenad Nešić.

Jedan od braće prodaje automobile „Volkswagen“ i „Škoda“, a drugi prodaje „Audije“. U Ugovoru nije navedeno koliko službenih vozila kupuje Nešić i koji su to automobili.

 

U vrijeme opšte besparice, činjenica je da su skoro sva javna preduzeća u Republici Srpskoj na ivici finansijskog ambisa, medju njima i „Putevi RS“.„Putevi RS“ više mjeseci pokušavaju kreditno da se zaduže i tako dodatno opterete dubiozu ove kompanije. Da bi se zadužio, Nešić je odlučio da prvo podigne mali kredit, kako bi potom dobio veliki.

Kako je Žurnal ranije objavio, da bi dobio kredit od 95 miliona maraka, koliko namjerava da dodatno zaduži „Puteve Srpske“ v.d. generalnog direktora Nenad Nešić, traži kedit od 15.150.000 KM, kako bi mogao da plati troškove kredita za ukupan period otplate. Troškovi kredita od 95 miliona KM, za ukupan period otplate koštaće 15,5 miliona KM, što, de facto, znači da se JP „Putevi Srpske“ namjeravaju zadužiti 110 milina maraka.

Do sada nema podataka da je bilo koja od banaka dala „Putevima“ novac za bilo koji od ova dva kredita. Nešić na sve načine pokušava doći do novca, koji mu je potreban za kampanju pred lokalne izbore zakazane za 15. Novembar, kako bi obezbjedio glasove za svoju stranku, ali i vladajući SNSD. Očigledno je da su mu potrebna i nova vozila za stranačku kampanju na terenu.

Nešić je kormilo DNS-a preuzeo u decembru prošle godine od dugogodišnjeg lidera te stranke Marka Pavića. Protiv njega postoji više krivičnih prijava koje stoje u ladicama Uprave za organizovani kriminal i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo. Nešić se tereti za kupovinu glasova pred opšte izbore 2018. godine, kao i iznuđivanje novca od putarskih preduzeća.

Kada je došao na čelo „Puteva RS“ Nešićeve privatne firme dugovale su UIO i Poreskoj upravi RS oko 1,2 miliona KM. Tužilaštvo BiH je na zahtjev UIO, prema izvorima Žurnala, pokrenulo istrage zbog ovih dugovanja.

Dok je državi ostao dužan milione, Nešić je enormno uvećao svoje lično bogatsvo i danas posjeduje brojne, milionski vrijedne nekretnine, uknjižene na najbliže članove porodice, u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, ali i u susjednim državama, Srbiji i Crnoj Gori.

(zurnal.info)