ARHIV FEDERALNE UPRAVE POLICIJE :Nestala dokumentacija iz predmeta Hekler, SAB banka i atentat na Leutara!

Istražujemo

ARHIV FEDERALNE UPRAVE POLICIJE : Nestala dokumentacija iz predmeta Hekler, SAB banka i atentat na Leutara!

Istragom u FUP-u do sada je utvrđeno da u više od deset predmeta nedostaje dio originalne dokumentacije

Nestala dokumentacija iz predmeta Hekler, SAB banka i atentat na Leutara!
FOTO: žurnal.info

Iz arhive Federalne uprave policije nestali su brojni originalni dokumenti, potvrđeno je za Žurnal iz više policijskih izvora. Kako saznajemo, većina nestalih dokumenata odnosi se na predmete privrednog i organizovanog kriminala. Povodom nestanka dokumenata trenutno se u Federalnoj upravi policiji provodi interna istraga.

Na upit žurnala iz FUP-a odgovaraju: “Federalna uprava policije ne može komentarisati svoje operativne aktivnosti”

HEKLERI

Istraga je, kako saznajemo, započela nakon što je slučajno utvrđeno da nedostaju brojni originalni dokumenti u predmetu “Hekleri”, u kojem su, krivičnim postupkom bili obuhvaćeni Šemsudin Mehmedović, aktualni SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH, te Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka Sarajevo. Iz tog spisa je, kako saznajemo, nestao i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Mehmedovića i drugih, a u omotu spisa je pronađeno tek nekoliko depeša koje nemaju nikakav značaj.

Podsjetimo, „afera hekler“ datira iz perioda 96 -98.godina, zbog koje je federalni MUP, šest godina poslije, protiv kantonalnog ministra Šemsudina Mehmedovića, bivšeg šefa Uprave policije Nedžada Korajlića (sadašnji dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu), Benjamina Mehmedovića, u to vrijeme referenta u Policijskoj upravi Tešanj, i Muharema Ahmića, nekadašnjeg komandanta u 337. brigadi Vojske Federacije, podnio krivične prijave.

Prema navodima iz optužnice Kantonalnog tužiteljstva u Zenici, njima se na teret stavljalo da su iz policijskog magacina CSB-a Zenica izuzeli 450 pušaka automatskih pušaka Heckler&Koch, 38 sanduka municije i 15 sanduka granata, koje su potom podijelili odabranim građanima.

Budući da pojedini građani kasnije nisu vratili oružje, procijenjeno je kako je federalnom MUP-u nanesena šteta od oko devet hiljada maraka s tim da je u izmijenjenoj optužnici iznos štete uvećan na nešto više od  pola miliona maraka. Šemsudin Mehmedović se za trajanja suđenja branio kako je podjela oružja građanima izvršena u vrijeme neposredne ratne opasnosti (u zimu 1996.), uz usmenu suglasnost pretpostavljenih, a na temelju povjerljive procjene političko-sigurnosne situacije?! Maratonski sudski proces Mehmedoviću i njegovim prvim suradnicima na koncu je završen oslobađajućim presudama.

SAB BANKA

U Federalnoj upravi policije također je utvrđeno da je nestao dio i originalne dokumentacije u predmetu SAB Banka. Sudski proces koji se vodio u vezi sa SAB bankom je bio protiv Alemka Nuhanovića, koji je banci ostao dužan 6,2 miliona KM te je zbog prevare odslužio kaznu od četiri godine zatvora. 

U obrazloženju policije rečeno je da je Alemko Nuhanović, u svojstvu direktora preduzeća Alemko Company, Alemko Komerc i Pansion Alemko, od 1995. do 1999. godine doveo u zabludu osobe SAB banke, Privredne banke Sarajevo te druge privredne subjekte iz Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu stanja i priliva sredstava na žiroracune njegovih preduzeća i na taj način dobijao odobrenja za kratkoročne kredite i isporuku roba.

"Za obezbjeđenje vraćanja odobrenih kredita i preuzete robe Nuhanović je povjeriocima izdao ukupno 34 ovjerena i potpisana akceptna naloga, iako je znao da su žiroračuni njegovih preduzeća blokirani. Osim toga, Nuhanović je od 1994. do 1999. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na dobit i poreza na plaće, putem maloprodajnih objekata vlastitih preduzeća stavljao u promet raznu robu, ostvarujući na taj način dobit i isplaćujući plaće zaposlenima, a što nije evidentirao u poslovnim knjigama i tako izbjegao plaćanje poreskih obaveza u iznosu višem od  pola miliona maraka".

LEUTAR

Istragom u FUP-u do sada je utvrđeno da u više od deset predmeta nedostaje dio originalne dokumentacije, među kojima i dio dokumenata iz predmeta atentata na zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara. Inače, ovaj predmet vodi Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, međutim i nakon skoro 17 godina ovaj predmet i dalje je misterija. Počinioci i nalogodavci ovog ubistva još nisu pronađeni.

(zurnal.info)