BIZNISMENI PATRIOTE U SARAJEVU:Šta mogu uraditi građani kada pravosuđe ne radi svoj posao?

Pod okupacijom

BIZNISMENI PATRIOTE U SARAJEVU: Šta mogu uraditi građani kada pravosuđe ne radi svoj posao?

U okviru Sedmice borbe protiv korupcije u Historijskom muzeju u Sarajevu održana je promocija filma Pandorina kutija autora Davora Obrdalja i promocija stripa “Biznismeni patriote”

Šta mogu uraditi građani kada pravosuđe ne radi svoj posao?

U prepunoj sali Historijskog muzeja BiH održana je promocija Žurnalovog filma “Pandorina kutija” autora Davora Obrdalja i stripa “Biznismeni patriote” koji pokazuju na koji način su izvučene milijarde maraka novca građana Bosne i Hercegovine preko Uprave za indirektno oporezivanje.




U diskusiji poslije projekcije filma govorili su autor filma Davor Obrdalj, direktor Antikorupcijske mreže Account Eldin Karić i autor stripa Boris Stapić.

 


Nakon što je TV  Žurnal objavio ovaj film podignuta je optužnica. Ja bih rekao sramna optužnica jer su optužene samo tri osobe. Sedinet Karić je kupio svoju slobodu i trenutno je slobodan čovjek. Vjerujem da će se isto desiti i sa Kemalom Čauševićem. U predmetu se govorilo o dvije milijarde koje su opljačkali od nas, to je 4 miliona prosječnih penzija. Zamislite samo šta je moglo biti urađeno sa tih dvije milijarde maraka- kaže autor filma Davor Obrdalj objašnjavajući da se “ stvari koje ste vidjeli u filmu dešavaju i danas, iako se promijenio direktor u Upravi kao i politička stranka koja upravlja UIO."


- BiH ne zaslužuje da obilježava dan borbe protiv korupcije jer ljudi koji su osuđivani bez ikakvih problema danas obavljaju javne funkcije. U ovakvom društvu to je postalo normalno. Glavni uzrok je pravosuđe koje ne radi svoj posao. Nažalost teško da će iko odgovorati za ovo - rekao je direktor ACCOUNT-a Eldin Karić dodajući da "strip i film pokušavaju da dokumentuju sav kriminal i da jednog dana budu dio optužnice. Nadam se da će ovo biti i podsjetnik za građane kada izađu na izbore da ne zaokruže ove ljude koji se spominju u filmu i stripu".



- Šta da radi običan stanovnik BiH kada pravosuđe ne radi svoj posao, da li smo mi toliko glupi kad ovakvi kriminalci mogu prolaziti nekažnjeno? -  komentar je publike nakon odgledanog filma.

Zaključak diskusije je da "građani moraju znati šta se dešava u ovoj državi a naša je obaveza da im to prezentujemo" naglasio je Eldin Karić.

Podsjetimo, mjesec dana nakon objave filma Tužiteljstvo BiH podiže optužnicu. Predmet u kojem su se u početku spominjale pronevjerene milijarde u optužnici državnog Tužiteljstva sveden je na optužbe za svega dva miliona maraka. Od početnih osumnjičenih 18 osoba i sedam pravnih lica, optuženi su samo bivši direktor UIO Kemal Čaušević i uvoznici tekstila Anes Sadiković i Sedinet Karić. Suđenje je u toku a niko od političara koje je Kemal Čaušević prozivao za kriminalne radnje do sada nije procesuiran. Strip “ Biznismeni patriote” nastao je iz iskaza Kemala Čauševića kojim je optužio nekoliko političkih lidera kao nalogodavce krivičnih djela. Scenario za strip uradio je Aleksandar Brezar, adaptaciju Zoran Ivančić a crtež Boris Stapić. Saradnici u istraživanju za strip su Mirna Stanković- Luković i Adi Kebo.  

Naredna promocija filma Pandorina kutija i stripa Biznismeni patriote  održat će se u Banja Luci, Hotel Jelena 14.12.2017. godine u 18:00 h. Ulaz je slobodan.

(zurnal.info)