Operater za obnovljive izvore:Nezakonito zaposleno više od polovine radnika

Istražujemo

Operater za obnovljive izvore: Nezakonito zaposleno više od polovine radnika

Ni pandemija korona virusa nije spriječila Borišu Misiraču da nastavi nezakonito zapošljavanje u Operater za obnovljive izvore. Tako je od ukupno 28 zaposlenih, Boriša Misirača nezakonito zaposlio 17 osoba

Nezakonito zaposleno više od polovine radnika

Boriša Misirača direktor je Operatera za obnovljive izvore  energije i efikasnu kogeneraciju (OIEIEK). Sin je zamjenice glavne državne tužiteljice i potpredsjednice VSTV—a Jadranke Lokmić-Misirača. Bez obzira na brojne dokumentovane nezakonitosti u radu Boriše Misirače, on nije smijenjen niti je odgovarao za nezakonitosti koje je počinio na mjestu direktora OIEIEK-a. 

Upravni odbor ove institucije već ranije se ogradio  od njegovog ponašanja na mjestu direktora.  Čak su i inspektori Finansijske policije u izvještaju o poslovanju Operatera otvoreno ukazali zašto bi on odmah trebao biti smijenjen. Žurnal je već ranije opširno pisao o nepravilnostima u radu Boriše Misirače na čelu OIEIEK-a. 

Krajem marta, direktor Misirača je bez konkursa zaposlio sedam novih radnika. Upravni odbor Operatera za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) polovinom maja dostavio je informaciju Vladi Federacije i nadležnom Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije da ni pandemija korona virusa nije spriječila direktora ove ustanove da nezakonito zapošljava nove radnike.

U radni odnos dana 27.3.2020. godine prima dodatnih sedam radnika, potpuno netransparentno bez objavljivanja javnog konkursa na mjesta koja sistematizacijom nisu upražnjena i to: Mirna Bevanda, Ilda Čamo, Luka Drmač, Menajla Idrizović, Leo Ostojić, Emina Premilovac i Kristina Puce. Navedene osobe zaposlene u Operateru za OIEIEK protivno važećim propisima i Zakonom o radu, protivno Uredbi o postupku u prijem u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH, protivno Statutu Operatera za OIEIEK i Pravilniku o radu“, navedeno je u dopisu.

Spisak nezakonito zaposlenih radnika u OIEIEK

Prethodnih godina Vlada Federacije BiH kao i nadležno ministarstvo odlučno su ignorisali sve nezakonitosti direktora Misirače.

Sindikalna organizacija radnika Operatera za OIEIEK već je ranije upozoravala na nezakonito zapošljavanje u ovu ustanovu. I Upravni odbor, u više zaključaka, nalagao je direktoru Misirači da uskladi broj zaposlenih sa važećom sistematizacijom radnih mjesta.

Direktor Operatera za OIEIEK Boriša Misirača je tokom svog mandata u radni odnos, protivno pravnim propisima primio nekoliko osoba od kojih su trenutno u radnom odnosu Avad Bahto, Edita Hujdur, Ajla Hebibović, Edina Pandur, Mario Kraljević, Rijad Čampara, Marin Beus, Đemal Mušić, Katica Tole i Ana Krezić“, navedeno je u dopisu.

Operater za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju ima ukupno 28 zaposlenih, sa sedam novozaposlenih Boriša Misirača nezakonito je zaposlio više od polovine - ukupno 17 osoba.

(zurnal.info)