DOK INSTITUCIJE NAVODNO ISTRAŽUJU:Nikle Hifine pumpe i skladište za kerozin na Dobrinji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DOK INSTITUCIJE NAVODNO ISTRAŽUJU: Nikle Hifine pumpe i skladište za kerozin na Dobrinji

Od prošlog ljeta domaće institucije nisu u stanju da ustanove da li planirani terminal za kerozin na Dobrinji ima potrebne dozvole ili ne. Ili ipak jesu, ali – ne žele. Dotad, radovi na Dobrinji napreduju

Nikle Hifine pumpe i skladište za kerozin na Dobrinji
foto: Adi Kebo (zurnal.info)

 

Sredinom prošle godine građani Dobrinje upozorili su javnost da u blizini naselja kompanija Hifa-Oil gradi kompleks, u okviru kojeg je planiran i terminal za kerozin. 

Od prošlog ljeta domaće institucije nisu u stanju da ustanove da li planirani terminal ima potrebne dozvole ili ne. Ili ipak jesu, ali – ne žele. 

Krajem prošle godine pitali smo i Ured za borbu protiv korupcije KS da li su provjerili navode o neregularnostima u ovom slučaju. Ured prikuplja dokumentaciju, rečeno nam je, što bi trebalo biti završeno do kraja godine (2021), a zatim, po potrebi, proslijeđeno Tužilaštvu KS.

Od tada su prošla skoro dva mjeseca a rezultati višemjesečnih provjera još uvijek nisu javni. U odgovoru na zastupničko pitanje Segmedine Srne Bajramović šef Ureda Erduan Kafedžić napisao je da se informacije koje Ured primi od drugih tijela smatraju službenom tajnom i „mogu se otkriti samo Vladi“ ili nadležnim institucijama.

 

 

Dok traju provjere, radovi na Dobrinji u punom su jeku. Na fotografijama se vidi da je veliki dio posla već urađen a mašine rade svakodnevno. Upravo na to nadležni i računaju – čak i ako bi se naknadno utvrdilo kršenje nekih procedura prilikom izdavanja dozvola, malo je vjerovatno da bi se tada pristupilo uklanjanja objekata jer bi trebalo nadoknaditi štetu investitoru. 

Saopštenjem se o ovom slučaju ponovo oglasila Naša stranka. Kažu da bi cijeli postupak morao biti vraćen na početak jer su upitne izdate dozvole. Ali postoji značajan problem sa reakcijom Naše stranke – oni su vlast u Kantonu Sarajevo ali nisu reagovali na nezakonitost potupka. 

Podsjetimo da su upravo premijeru KS-a Edinu Forti (Naša stranka) aktivisti Eko akcije još prije nekoliko mjeseci uručili javno pismo tražeći reakciju. Umjesto rješenja, dobili su inspekciju koja je provjeravala njihov rad. 

 

 

Žurnal je pratio aktivnosti građana Dobrinje koji su pokušali spriječiti izgradnju terminala u strahu za zdravlje svoje djece. Detaljno smo opisali brojne neregularnosti koje su pratile izdavanje dozvola, a u čemu su učestvovali načelnici, ministri i direktori. 

U trenutku izdavanja urbanističke saglasnosti – a bio je januar 2020. godine (manje izmjene uslijedile su u martu) – projekat nije imao okolinsku dozvolu, što je neporecivo kršenje zakona. Drugi problem, a koji nadležni ignorišu, jeste to što se lokalitet na kojem se gradi kompleks nalazi u okviru Treće vodozaštitne zone izvorišta Sarajevsko polje.

Upozoravali smo i na brojne veze između predstavnika kantonalnih vlasti i investitora – kompanije Hifa-Oil.dnan Delić je u Vladu KS-a imenovan na prijedlog Naroda i pravde, partije na čijem je čelu Elmedin Konaković. Udruženje Eko akcija objavilo je fotografiju na kojoj Elmedin Konaković sjedi u društvu Kenana Ahmetlića, zamjenika generalnog direktora i člana Uprave Hifa-Oil. Kenan Ahmetlić je sin Izudina Ahmetlića, vlasnika kompanije Hifa-Oil. 

To nije jedina veza Naroda i pravde i kompanije Hifa-Oil. Venan Hadžiselimović je izvršni direktor u kompaniji Hifa-Oil i član Povjereništva Naroda i pravde Tešanj. 

Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je do januara prošle godine bio direktor maloprodaje kompanije Hifa Petrol d.o.o., kompanije u vlasništvu Hajrudina Ahmetlića, brata Izudina Ahmetlića.

 

Hronologiju dešavanja možete pročitati na linkovima:

https://zurnal.info/clanak/interes-investitora-opet-vazniji-od-zakona/24334 

https://zurnal.info/clanak/skladiste-za-kerozin-grade-u-vodozastitnoj-zoni/24388

https://zurnal.info/clanak/za-cije-interese-se-zrtvuje-pitka-voda-sarajeva/24413

https://zurnal.info/clanak/sarajevo-je-nas-grad-a-ne-vas-atraktivni-plac/24576

 

(zurnal.info)