Tužilaštvo BiH:NIKO NIJE KRIV ZA KRAĐU POVRATNIČKOG NOVCA: Akteri su unaprijeđeni u predsjednike, ministre i savjetnike

Istražujemo

NIKO NIJE KRIV ZA KRAĐU POVRATNIČKOG NOVCA: Akteri su unaprijeđeni u predsjednike, ministre i savjetnike

Četiri godine nakon što je SIPA podnijela izvještaj o krađama u Komisiji za izbjegla i raseljena lica i Fondu za povratak BiH niko nije procesuiran. Naprotiv...

NIKO NIJE KRIV ZA KRAĐU POVRATNIČKOG NOVCA: Akteri su unaprijeđeni u predsjednike, ministre i savjetnike

Prošle su skoro četiri godine otkako je SIPA počela istraživati prijavljene nezakonitosti u Komisiji za izbjegla i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava BiH i Fondu za povratak BiH. Iako je Izvještaj Tužilaštvu BiH poslan još u junu 2010. godine pomaka sa mrtve tačke – nema. I ne samo to – u Tužilaštvu BiH uopće ne žele ni govoriti o tome u kojoj se fazi nalaze ovi predmeti.

Javnost podsjećamo da se radi o ozbiljnim optužbama na račun tadašnjih članova Komisije i direktora Fonda za povratak BiH Mlađena Božovića.

Iako su Tužilaštvu BiH upućena dva izvještaja nikada nije podiglo optužnicu, odbacilo predmet ali ni informisalo javnost u kojoj se fazi rada nalazi ovaj predmet. U SIPA-i nisu željeli pred kamere, a za Žurnal se nije našao relevantan sagovornik koji želi javno govoriti o ovom slučaju.  

Kasnije će SIPA Tužilaštvu proslijediti još jedan izvještaj, koji se odnosi na Mlađena Božovića, direktora Fonda za povratak BiH, kojeg je prijavila Irina Lovrić, uposlenica Fonda.

U Tužilaštvu također ne žele govoriti o ovom slučaju. Zanimljivo je kako se ne može dobiti čak ni informacija o tome u kojoj je fazi rad na ovim predmetima:

- Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit – kratko je saopšteno. Na upit zbog čega se ne može reći čak ni u kojoj je fazi predmet, što je dosta neuobičajeno, odgovor nikada nije stigao. Nisu željeli razgovarati ni u VSTV-u o tome da li je u ovim slučajevimo u roku od šest mjeseci koliko zakon propisuje moralo doći do neke tužilačke odluke:

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti osigurati Vam relevantnog sagovornika, jer se, obrazlažu, predmet ne odnosi na njih. Na ponovljeni upit da li postoji zakonski rok za tužilačku odluku, te da li je VSTV ovlašteno reagovati u slučaju kršenja tog roka te da li se do sada bavilo ovim slučajem odgovoreno je kako VSTV nema ovlasti reagirati kada su u pitanju pojedinačni predmeti.

Istraga bez saslušanja

Osobe na koje se predmeti odnose su tadašnji predsjednik Komisije Slavko Marin, Miladin Dragičević, zamjenik predsjednika Komisije, Edin Mušić, zamjenik predsjednika Komisije, te Safet Halilović, Davor Čordaš, Omer Branković, Nevenko Herceg, Dragomir Kovač i Siniša Kisić, te direktor Fonda za povratak BiH.

Članovi Komisije odbili su razgovor za Žurnal, uglavnom obrazlažući kako se radi o periodu koji je iza njih. Zanimljivo je i kako niko od njih, potvrđuju, nikada nije pozvan u SIPU ili Tužilaštvo na razgovor.

Slavko Marin, nekada zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice i predjedavajući Komisije za izbjegla i raseljena lica, zatim savjetnik Vjekoslava Bevande, danas je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Travnik. U kratkom telefonskom razgovoru odlučno je odbio bilo kakav razgovor o načinu na koji je komisija radila, optužbama koje godinama pljušte ali i svojoj ulozi u svemu tome. Potvrdio je da na razgovor u SIPU ili Tužilaštvo nikada nije išao:

- Ja sada radim neki drugi posao, sa tim nemam veze već pet godina. Budite pozdravljeni i hvala vam - rekao je prije nego je poklopio slušalicu.

Mnogo raspoloženiji nije bio ni Miladin Dragičević, savjetnik Milorada Dodika, koji je u novembru 2013. imenovan za zamjenika ministra za izbjeglice i raseljena lica. Iako je prvo pristao na razgovor, mada mu, kaže, “nije jasno otkud sada i zašto sada” kasnije je isti odbio uz obrazloženje:

- Ne bih zaista, pogotovo jer sam obaviješten da se još uvijek vodi ta neka istraga.  Ni on nije pozivan na razgovor.

Edin Mušić bio je ministar raseljenih osoba Federacije BiH u dva mandata i član saziva komisije koji je istraživala SIPA. Za Žurnal u telefonskom razgovoru kaže samo:

- Ne bih to uopšte komentarisao i smatram da je Komisija dobro radila svoj posao, podigla je budžetska izdvajanja i značajno uticala na situaciju na terenu. Ali ja nisam u tome, završio sam tu epizodu.

Član Komisije tih godina bio je i Omer Branković, bivši ministar za izbjeglice u Vladi Republike Srpske. Branković je preminuo 2011. godine.

Dragomir Kovač razgovor je odbio jer je “samo član Komisije”.
Članovi komisije bili su i Nevenko Herceg, bivši ministar turizma i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice u Vladi RS-a.  
U telefonskom razgovoru Božović nam je rekao kako ne želi razgovarati jer je “u svemu vrlo malo bitan”. Ne želi komentarisati političke zahtjeve za smjenu, kako je nazvao zahtjev za njegovu suspenziju nakon prijave koja je podnesena protiv njega. U SIPU nikada nije pozivan:

- Iskreno, rado bih otišao tamo, čak sam davao signale određenim ljudima da me pozovu – skinite mi to breme, ja ga nosim...

Dom naroda bh. parlamenta je u aprilu 2012. usvojio zaključak kojim od Vijeća ministara zahtijeva da u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH odmah suspenduje Božovića. Ovakav zaključak predložio je delegat Mehmed Bradarić (SDP) nakon rasprave u Domu o revizorskom izvještaju o stambenom zbrinjavanju povratnika.

No u decembru iste godine ministar za ljudska prava Damir Ljubić rekao je da nema indicija i pokazatelja da je bilo nečega lošega u radu Fonda:

“Imamo i mišljenje Agencije za državnu službu BiH. Kako sada stvari stoje, Božović neće biti suspendiran", kazao je Ljubić.

(zurnal.info)