RAFTING TAROM (Video):Nova radna mjesta i izgradnja infrastrukture
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

RAFTING TAROM (Video): Nova radna mjesta i izgradnja infrastrukture

Jedan od najvećih problema prilikom obavljanja raftinga, kada je riječ o turistima koji borave u BiH, a koji ipak ne žele koristiti alternativni put, jeste prelazak granice sa Crnom Gorom

Nova radna mjesta i izgradnja infrastrukture
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

Početna tačka za rafting je Brštanovica, na rijeci koja je prirodna i administrativna granica. Do 2017. svaki gost koji se želio spustiti Tarom do Brštanovice je morao doći preko graničnog prelaza Šćepan Polje. 

Prije nešto više od tri godine Oružane snage BiH počele su sa probijanjem puta desnom obalom Tare, kako bi se u potpunosti izbjegao ulazak u Crnu Goru. Trasa dugačka oko 20 kilometara, od Huma prema Brštanovici, uz samu granicu sa Crnom Gorom, probijena je mehanizacijom Oružanih snaga BiH, koju je na osnovu sporazuma ustupilo Ministarstvo odbrane BiH. Opština Foča izdvojila je 1,2 miliona KM. U avgustu ove godine počelo je i asfaltiranje jedne dionice ovog puta; a cijela tura odvija se na teritoriji BiH.

Žurnal je pisao o problemu raftera prilikom prelaska granice ukoliko ne žele koristiti alternativni put, kao i sigurnosti kompletnog boravka.

 

(zurnal.info)