Apsurdi bh. pravosuđa:O tužbi protiv Žurnala drugostepeno bi trebao odlučivati sud čija nas je predsjednica tužila
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Apsurdi bh. pravosuđa: O tužbi protiv Žurnala drugostepeno bi trebao odlučivati sud čija nas je predsjednica tužila

"Besmisleno je da odluku u prvom stepenu donosi uređujući sudija čije odluke po žalbama dolaze na provjeru u sud kojim predsjedava tužiteljica, posebno po žalbama u ovom predmetu koji rješavaju kolege tužiteljice koja je njihova pretpostavljena ili da rješavaju kolege iz Zenice u čijem sastavu se nalazi i sestra tužiteljice“, kaže advokat Salihbegović.

O tužbi protiv Žurnala drugostepeno bi trebao odlučivati sud čija nas je predsjednica tužila
Vrhovni sud Federacije BiH odbio prijedlog za izuzeće Općinskog suda u Travniku (Adi Kebo/zurnal.info)

Sudski postupak po tužbi koju je predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku Katica Jozak Mađar podnijela protiv Žurnala, direktora Eldina Karića i urednika Selvedina Avdića, trebao bi se voditi pred Općinskim sudom u Travniku. Ovo znači samo jedno - drugostepenu odluku trebao bi donijeti sud u kojem je tužiteljica predsjednica suda!

Općinski sud u Travniku je sam zatražio od Vrhovnog suda Federacije BiH svoje izuzeće u kojem su naveli da “oni smatraju opravdanim da u ovom predmetu odlučuje drugi stvarno nadležni sud, a kako bi se izbjegla svaka, pa makar i neopravdana sumnja u nepristrasnost tog suda”.

Vrhovni sud FBiH odbio je njihov prijedlog. U obrazloženju svog rješenja, koje potpisuje predsjednica Vijeća Fatima Imamović, navode da “određivanje da u pojedinim predmetima postupa stvarno nadležan sud u drugom kantonu, s obzirom na ustavom uređenu organizaciju sudske vlasti, mora biti izuzetno i opravdano posebnim razlozima, koji po njihovoj ocjeni u konkretnom slučaju “podnositelj prijedloga nije opravdao”.

Advokat Žurnala Avdo Salihbegović smatra da je prijedlog Općinskog suda u Travniku za izuzeće tog suda u potpunosti opravdan. Prema njegovim riječima, kada dobije tužbu na odgovor, također, će zatražiti izuzeće prvostepenog suda u Travniku, ali i drugostepenog u Novom Travniku. Osim navedenog, bit će upućen i prijedlog da se predmet ne delegira Općinskom sudu u Zenici, jer bi u tom slučaju u drugostepenom postupku odlučivao Kantonalni sud u Zenici u kojem je kao sutkinja uposlena sestra tužiteljice Nedeljka Mađar-Ramljak.

Besmisleno je da odluku u prvom stepenu donosi uređujući sudija čije odluke po žalbama dolaze na provjeru u sud kojim predsjedava tužiteljica, posebno po žalbama u ovom predmetu koji rješavaju kolege tužiteljice koja je njihova pretpostavljena ili da rješavaju kolege iz Zenice u čijem sastavu se nalazi i sestra tužiteljice“, kaže advokat Salihbegović. Dodao je da u slučaju da ostane ovakva odluka Vrhovnog suda FBiH ona ostavlja prostor za sumnju u pristrasnost.

Katica Jozak Mađar podnijela je tužbu zbog teksta: “Predsjednica suda u Novom Travniku pod istragom: Sumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulaciju CMS-om”.

Sumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulaciju CMS-omPredsjednica suda u Novom Travniku pod istragomSumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulaciju CMS-om

U tužbi se navodi, između ostalog, da iznesene informacije nisu tačne, kao da nije tačno ni da je otvorena istraga u Tužilaštvu ZDK, te da sve navedeno grubo vrijeđa njeno dostojanstvo, ugled i čast.

Iako je Katica Jozak Mađar u demantu upućenom Žurnalu, koji je i objavljen, tvrdila da je autor teksta nikada nije kontaktirao, u tužbi ipak priznaje da je kontaktirana uz tvrdnju da je u to vrijeme bila na seminaru i da se trebalo unijeti više napora da se dođe do nje.

Iznesene informacije predstavljaju izvaninstitucionalni pritisakDEMANT PREDSJEDNICE KANTONALNOG SUDA U NOVOM TRAVNIKUIznesene informacije predstavljaju izvaninstitucionalni pritisak

Tačno je da nam je u prvom telefonskom razgovoru rečeno da je na seminaru, te da pitanja uputimo putem faxa i e-maila, što smo i uradili. Upit putem faxa smo uputili 5. maja 2022., a isti upit smo proslijedili i na mailove [email protected] i [email protected], a s obzirom na to da nismo dobili odgovor ponovili smo isti e-mail i naredni dan. Odgovore nismo dobili. 

(zurnal.info)