Sarajevo:Obilježava se dan oslobođenja glavnog grada
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Obilježava se dan oslobođenja glavnog grada

Obilježava se dan oslobođenja glavnog grada
FOTO: zurnal.info/arhiv

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović i delegacija gradske uprave Grada Sarajeva u subotu su položili cvijeće na Spomen-obilježje kod Vječne vatre i odali počast poginulim braniteljima grada i žrtvama fašizma, povodom Dana Grada Sarajeva - 6. aprila.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je podsjetio da su 6. aprila 1945. godine ulicama Sarajeva marširali oslobodioci grada, a da je glavni skup bio ispred sadašnje Vječne vatre koja je tada zapaljena i gotovo nikad bila ugašena.

- Vatra će uvijek podsjećati na one koji su nam omogućili slobodu u gradu. U proteklom ratu smo je održavali onoliko koliko smo mogli - dodao je Komšić

Poslije 6. aprila Sarajevo je počelo da se izgrađuje u slobodi i, kako je istakao Komšić, postao jedno od najjačih privrednih sjedišta u tadašnjoj zajedničkoj državi, (SFRJ).

Oslobađanjem Sarajevo je postao grad kulture i sporta koji je bio sposoban da organizuje Olimpijske igre.

Kako je kazao Komšić, 6. april će se pamtiti i po blokadi grada Sarajeva i početak okupacije.

Vrijednost današnjeg datuma akcentira i premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković koji smatra da je obilježavanje 6. aprila i odavanje počasti obaveza onih koji danas mirno hodaju gradom za koji su drugi dali živote.

- Sad kad imamo slobodan grad, moramo raditi na tome da ga razvijamo - istakao je Zeljković.

Delegacije Grada i Kantona Sarajevo, te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, u subotu su položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995., povodom obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Počast ubijenoj sarajevskoj djeci odali su i predstavnici nižih nivoa vlasti, antifašisti, kao i brojni građani.

Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. otvoreno je 9. maja 2009. godine u Velikom parku.

ovodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa zamjenicima Rankom Čovićem i Aljošom Čamparom, predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom, te vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u subotu su položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i šehidima grada.

Gradonačelnik Komšić i predsjedavajući Delalić, zajedno sa vijećnicima u GV-u, Harisom Plehom, Edinom Latif i Arijanom Talović odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje oslobodiocima i antifašistima našeg grada kod Vječne vatre, te na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine, saopćeno je iz Pres službe Grada Sarajeva.

Cvijeće su na mezarju Kovači te na mezaru prvog predsjednika Republike BiH, Alije Izetbegovića, položili gradonačelnik Komšić, predsjedavajući Gradskog vijeća Delalić, zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara i vijećnik u GV, Suvad Kerla.

Gradonačelnik Ivo Komšić je podsjetio da su 6. aprila 1945. godine ulicama Sarajeva marširali oslobodioci grada, a da je glavni skup bio ispred sadašnje Vječne vatre koja je tada zapaljena i gotovo nikad bila ugašena. Gradonačelnik je ujedno istakao da će se 6. april pamtiti i kao dan kada je 1992. godine počelo razaranje i najduža okupacija jednog grada u modernoj historiji.

Simboličnim bacanjem cvijeća u Miljacku, sekretar Gradske uprave Milorad Kojović, zamjenik predsjedavajućeg GV-a Gradimir Gojer i vijećnik GV-a Vibor Handžić, odali su počast prvim žrtvama agresije na grad Sarajevo Suadi Dilberović i Olgi Sučić.

Ova delegacija zajedno sa vijećnicima GV-a, Sanjom Lazar i Jusufom Lošićem položila je cvijeće i na Spomen obilježju antifašista obješenih na Marijin Dvoru 1945. godine.

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović, vijećnice GV-a Arijana Talović i Edina Latif, odali su počast i položili cvijeće na Spomen park Vraca, a zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara, zamjenik predsjedavajućeg GV-a Miro Lazović i vijećnik u GV-u Suljo Agić na Staro jevrejsko groblje.

Cvijeće na bistu Vladimira Perića-Valtera i Josipa Broza Tita položili su zamjenici predsjedavajućeg GV-a, Gradimir Gojer i Miro Lazović.

Zamjenik gradonačelnika Čović, zamjenik predsjedavajućeg GV-a Gojer, te vijećnik u GV-u Drago Jurić odali su počast i položili cvijeće na Spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a.

(Fena)