BANJA LUKA PRED PETI OKTOBAR:Očajničke mjere Milorada Dodika da zaustavi Pravdu za Davida
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

BANJA LUKA PRED PETI OKTOBAR: Očajničke mjere Milorada Dodika da zaustavi Pravdu za Davida

Otkazala Ceca i Savez za pobjede, zabranjen direktan prijenos protesta

Očajničke mjere Milorada Dodika da zaustavi Pravdu za Davida

MUP RS pozvao je danas na otkazivanje svih javnih skupova koji bi sutra trebalo da se održe u Banjaluci. 

Iz MUP-a je saopšteno da će policija RS, povodom sutrašnjeg skupa grupe "Pravda za Davida", koji, kako je navedeno, nije prijavljen policiji u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, ali i povodom drugih skupova, „preduzeti sve mjere i radnje kako bi spriječili svako ugrožavanje i narušavanje bezbjednosti građana.

"U cilju održavanja stanja bezbjednosti MUP preduzima mjere i poziva organizatore da otkažu sutrašnje javne skupove u Banjaluci", navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Iz MUP RS su naveli da raspolažu informacijama da se „organizuje dolazak određenih grupa lica u Banjaluku s ciljem izazivanja incidenata, koji bi podrazumijevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom“.

Ministar policije RS Dragan Lukač prije dva dana je izjavio da posjeduje informacije da će na skup „Pravda za Davda“ u petak stići navijačke grupe iz Federacije BiH, s ciljem izazivanja sukoba i nereda u Banjaluci. 

Nema sumnje da vlast u RS na sve načine pokušava da spriječi veliki skup „Pravda za Davida“, zakazan za sutra u 18 sati, ali i da posije strah među građane kako ne bi došli na Trg Krajine. 

Zbog toga vlast putem svojih medija neprekidno plasira spinove o dolasku navijača iz Federacije BiH i drugih kriminalnih grupa sa strane, koji imaju zadatak da izazovu incidente. Navodno je krajni cilj svega destabilizacija RS pred izbore i svrgavanje Milorada Dodika sa vlasti. 

TURNIR DO PROTESTA

Uporedo, vlasti čine sve da isprovociraju Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida, i aktiviste iz grupe „Pravda za Davida“. Poslednji u nizu takvih poteza vlasti je organizovanje turnira u malom fudbalu, za dječake od 8 do 12 godina na Trgu Krajine. Još juče su radnici postavili igralište za turnir u malom fudbalu, koje su ogradili metalnim šipkama. 


Na Trgu je zauzeta velika površina, samo desetak metara od mjesta gde je postavljen šator u kome od 20. septemra danonoćno boravi Davor Dragičević. 

Igor Vrhovac, direktor OFK "Spartak 2013" izjavio je da će finale turnira, organizovanog povodom „Međunarodnog dana djeteta“, biti okončano u petak oko 16.30 sati, što znači pola sata pre početka skupa „Pravda za Davida“.

Za taj turnir, dodao je, imaju odobrenje Gradskih vlasti i policije. Prema pouzdanim informacijama, iza organizovanja turnira stoji Vico Zeljković, predsjednik FK „Borac“ i sin od sestre Milorada Dodika. Namjera je da se na Trg Krajine dovedu „razbijači“ koje kontroliše Zeljković i da isprovociraju sukobe sa Davorom Dragičevićem i ljudima iz grupe „Pravda za Davida“. O svemu tome upoznate su i gradske vlasti sa Igorom Radojičićem na čelu, ali su dale odobrenje za turnir, bez obzira što rizikuju da opasnosti budu izložena djeca koja će učestvovati na turniru.

Prema posljednjim informacijama turnir je otkazan zbog, kako je rekla organizatorica turnira Lidija Ljubičić problema s kojima su se suočili tokom priprema - išaran je fudbalski teren...

ZABRANA ZA BNTV

Gradska uprava Banjaluka, međutim, nije izdala dozvolu BN TV za direktan prenos skupa „Pravda za Davida“, koji će se održati sutra na Trgu Krajine.

Odobrenje BN TV za zauzimanje javne površine, na kojoj je planirano postavljanje reportažnih kola za direktan prenos sutrašnjeg skupa "Pravde za Davida" od 18.00 časova, nije izdato i to bez ikakvog obrazloženja, objavila je ova medijska kuća. 

BN TV je sada, kao i prethodna dva puta kada je prenosila velike skupove „Pravda za Davida“ sa Trga Krajine, 21. aprila i 7. jula, uredno podijnela zahtjev i uplatila taksu za zauzimanje javne površine na glavnom gradskom trgu. 

„Trg Krajine je tog dana, navodno u potpunosti, zakupio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je poslužilo Gradskoj upravi Banjaluka kao izgovor da ne izda odobrenje za zauzimanje javne provršine RTV BN“, navedeno je u tekstu. 

BNTV je ocijenila da „ovakav odnos Gradske uprave Banjaluka prema medijima smatraju direktnim udarom na slobodu medija i njihov nezavisan i nesmetan rad, posebno kada je reč o izvještavanju sa skupa "Pravde za Davida", za koji postoji ogromno interesovanje javnosti“. 

„Također, Gradska uprava ovim pokazuje da slijepo provodi naloge iz vrha SNSD, umjesto da vodi računa o interesima građana Banjaluke“, istakli su iz BN TV. 

OTKAZAN POLITIČKI SKUP

Opozicioni „Savez za pobjedu“ otkazao je jučer završnu predizbornu konvenciju u Banjaluci, koja je trebalo da se održi u petak na tvrđavi Kastel. 

Iz SzP-a su naveli da ne žele da održavaju politički skup u vrijeme kada će građani na Trgu Krajine u Banjaluci održati još jedan  veliki protest na kome će ponovo tražiti odgovor na pitanje - Ko je ubio Davida Dragičevića?

Otkazivanje predizborne tribine u SzP-u smatraju moralnim činom, navodeći da na taj način pokazuju da saosjećaju sa porodicom i prijateljima Davida Dragičevića, koji više od pola godine traže da se otkriju ubice ovog banjalučkog studenta.

Vladajući SNSD trebalo bi sutra navečer da održi završni predizborni miting na Trgu Republike, kod zgrade Vlade RS u Banjaluci, ali još nema zvanične potvrde o tome. 

Bilo je najavljeno da će na tom skupu nastupiti folk pjevačica Ceca Ražnatović, ali su se u međuvremenu pojavile informacije da je ona otkazala svoj dolazak u Banjaluku. 

(zurnal.info)