Reakcije na pismo predsjednika RS:Odbacujemo Dodikove optužbe i smatramo ih napadom na slobodu medija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Tako se govori

Odbacujemo Dodikove optužbe i smatramo ih napadom na slobodu medija

Odbacujemo Dodikove optužbe i smatramo ih napadom na slobodu medija

Dodikovo ponašanje izlazi izvan "okvira dopuštenog i civilizovanog ponašanja prema novinarima i javnosti" navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije a povodom pisma koje je uputio Biro za odnose sa javnošću predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik. Krijući se iza fraza o opredjeljenosti za slobodu medija Dodik je u tom pismu nastavio sa svojim napadima Ljiljanu Kovačević.

Pored Udruženja novinara Srbije, reagirali su i iz agencije Beta, u potpunosti odbacujući optužbe protiv Bete i njihove dopisnice iz Banjaluke Ljiljane Kovačević.

U cijelosti objavljujemo njihove reakcije.

UNS: Dodatni atak na integritet Ljiljane Kovačević

"Poštovani, Zahvaljujemo Vam se na pismu koje ste nam uputili, i u kojem navodite da je „predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u potpunosti opredeljen za slobodu medija“ a da je „Republika Srpska odavno stvorila sve pretpostavke za potpune medijske slobode - bez cenzure, pritisaka, bez uplitanja u uređivačku politiku i bez tabu tema“.

Želimo da verujemo da je tako, ali na žalost, postupak predsednika Republike Srpske na konferenciji za novinare, na kojoj je grubo napao novinarku Ljiljanu Kovačević demantuje te navode.

Sloboda medija nikako ne podrazumeva da se novinarima predsednik republike obraća sa „briši“ i „nemate ovde šta da tražite“!

Naprotiv, kao predsednik republike, ima obavezu da se prema javnosti odnosi korektno, što podrazumeva i da je dužan da odgovara na pitanja koja mu se ne sviđaju, i novinarima koji mu se ne sviđaju.

Ljiljana Kovačević je novinar agencije Beta i ima pravo da piše u skladu sa pravilima profesije, interesom javnosti i uređivačkom politikom medija za koji radi.

Niko ne sme da je ometa u tom poslu, ne sme da joj zabranjuje šta će i o čemu će da piše. Ne sporimo vaše pravo da se na njen rad žalite i da ona mora da preuzme odgovornost ukoliko postoje razlozi za to, kako navodite, ali postupak predsednika izlazi iz okvira dopuštenog i civilizovanog ponašanja prema novinarima i javnosti.

UNS je zaprepašćen činjenicom da ste poziv na izvinjenje iskoristili kao povod da na račun novinarke Bete izreknete nove krupne optužbe i spekulacije o njenim navodnim "namerama" i tobožnjim političkim ciljevima. To je takođe nedopustivo i predstavlja dodatni atak na integritet Ljiljane Kovačević, u koju njena redakcija ima puno poverenje.

Rad svakog novinara podložan je javnom preispitivanju, ali to ne znači da su novinari slobodne mete za najgrublje političke i druge kvalifikacije."

betaBETA:Tražimo zaštitu od Dodika i njegovog kabineta

"Novinska agencija Beta u potpunosti odbacuje optužbe koje je protiv Bete i njene dopisnice iz Banjaluke Ljiljane Kovačević objavio Biro za odnose sa javnošću predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i smatra ih nedopustivim napadom na slobodu informisanja.

Beta je zaprepašćena rečnikom i težinom neistinitih optužbi Dodikovog Biroa za odnose sa javnošću i ponovo traži od ministarstava spoljnih poslova i kulture Republike Srbije zaštitu od neosnovanih napada predsednika Republike Srpske i njegovog kabineta.

Dodikov kabinet je Betinu dopisnicu i Betu, izmedju ostalog, svrstao u "patološku grupu ljudi", što agencija smatra nečuvenim napadom i nedopustivim odnosom prema profesionalnom mediju.

Podsećamo da je Dodik u subotu, 2. juna, grubo verbalno napao dopisnicu Bete na pres-konferenciji u Banjaluci i pokušao da je izbaci iz zgrade u kojoj je sedište predsednika RS. Novinarska udruženja iz Srbije, BiH, Republike Srpske i Evrope osudila su taj Dodikov postupak.

Mnogo je netačnih navoda u pismu Dodikovog Biroa, čime kancelarija najvišeg funkcionera RS obmanjuje javnost i, umesto da podržava, ozbiljno ugrožava slobodu javne reči u RS i regionu. Evo samo nekih od netačnosti iz tog pisma:

Nije tačno da protiv Dodika 2009. godine nije pokrenut postupak od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa). Beta je upravo izvestila o tome da je Sipa predala Tužilaštvu BiH "Izveštaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnih dela" i "Predlog mera i radnji" povodom tog "Izveštaja" protiv Dodika, tadašnjeg premijera RS, i još nekih osoba zbog načinjene štete budžetima BiH i RS. Taj izveštaj je predat Tužilaštvu BiH 17. februara 2009. godine i zaveden je pod brojem 3625/09.

Beta poseduje taj dokument i postavila ga je na internet adresi www.beta.rs/ftp/documents/sipa-dodik.pdf

Nije tačno da Beta, povodom te informacije, nije objavila odgovor Milorada Dodika. Beta je objavila Dodikov odgovor u celini, istog dana kada ga je i dobila - 26. februara 2009. godine, pod naslovom "Dodik negira vesti o podnošenju krivične prijave".

Nije tačno da je Betina dopisnica nazvala Dodika i članove njegove tadašnje vlade "udruženom zločinačkom organizacijom s Miloradom Dodikom na čelu". Tako ih je u izveštaju okvalifikovala Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa), a agencija Beta je samo prenela takve kvalifikacije.

Nije tačno da je tadašnji portparol Tužilaštva BiH Boris Grubješić dematovao Betinu informaciju. On ju je, štaviše, potvrdio, rekavši: "Jeste, 17. februara je dostavljen izveštaj od strane Sipe u okviru ranije otvorenog predmeta od pre više meseci koji se vodi u Tužilaštvu BiH".

Tužilaštvo BiH je, inače, 2011. godine najveći deo predmeta protiv Dodika ustupilo Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, koje je potom obustavilo istragu protiv Dodika po toj prijavi.

Nije tačno da je Dodik tužio Betu i Ljiljanu Kovačević sudu u Beogradu, kako navodi njegov Biro za odnose sa javnošću, nego sudu u Banjaluci.

Rečnik predsednika RS upućen Betinoj novinarki, njegov odnos prema medijima i slobodi informisanja nemaju ništa zajedničkog sa stavom iz pisma da je "Dodik u potpunosti opredeljen za slobodu medija".

Snimak Dodikovog napada na dopisnicu Bete nalazi se na youtube.

Neprimeren rečnik koji koristi Dodikov saradnik, izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, partije čiji je Dodik predsednik, Rajko Vasić prema Betinoj dopisnici i drugim novinarima nalazi se na sajtu BH-News.com."

(zurnal.info)