reagovanje mvp bih:Počasni konzuli u BiH dobijaju diplomatsku iskaznicu MVP BiH

Tako se govori

reagovanje mvp bih: Počasni konzuli u BiH dobijaju diplomatsku iskaznicu MVP BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagovalo je na Žurnalov tekst "KONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković" kojeg prenosimo u cjelosti.

Počasni konzuli u BiH dobijaju diplomatsku iskaznicu MVP BiH
MVP BiH
  1. Novinarka portala “Žurnal“ Žana Karić Gauk, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, uputila je zahtjev za slobodan pristup informacijama 23. novembra 2023. godine u kojem je zatražila informaciju:

Vlada Srbije je 20. novembra 2023. godine odlučila da otvori novi konzulat u Bosni i Hercegovini, i to na Palama. Za počasnog konzula trebao bi biti imenovan Dejan Ljevnaić, aktuelni direktor Olimpijskog centra „Jahorina“. Odluka je objavljena u tamošnjem Službenom glasniku. Ipak, odluku o otvaranju konzulata moralo bi da odobri Vijeće ministara BiH. Ukoliko VM BiH odobri ovu inicijativu i prihvati imenovanje Dejana Ljevnaića za počasnog konzula Srbije na Palama, da li će ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković iskoristiti diskreciono pravo da Ljevnaiću dodijeli diplomatski pasoš?

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a ne ministar Konaković, je u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa infomracijama na nivou institucija BiH odgovorilo na zahtjev novinarke u zakonskom roku, što je jasno navedeno u dostavljenom rješenju o pristupu informacijama, te je informisalo je imenovanje počasnih konzula u isključivoj nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nadalje se u odgovoru navodi da je Predsjedništvo BiH na 8. redovnoj sjednici održanoj 10.10.2023. godine donijelo Odluku o davanju saglasnosti za otvaranje Počasnog konzulata Republike Srbije na Palama i prihvatanju gospodina Dejana Ljevnaića za počasnog konzula Republike Srbije.

Sasvim je jasno da novinarka u tekstu neprofesionalno parafrazira odgovore koje je dobila od Ministarstva vanjskih poslova, kao institucije, a ne lično od ministra Konakovića, u skladu sa Zakonom, na koji se pozvala, a čiji sadržaj i proceduru očigledno ne poznaje.

  1. Prema navodima portala “Žurnal “ navodi se potom sljedeće:

“Nadalje, istakao je da je Republika Srbija, ukoliko je to smatrala potrebnim, trebalo da dodijeli diplomatski pasoš Ljevnaiću. Trebalo bi, ali i ne mora. U tom slučaju Ljevnaić bi imao puni diplomatski imunitet i privilegije u državi u kojoj vrši funkcije i u kojoj službeno boravi. Dakle, u BiH.”

Još jedna insinuacija i zlonamjeno navođenje javnosti na pogrešan zaključak jer je u odgovoru Ministarstva jasno navedeno da funkciju počasnog konzula mogu obnašati samo ugledni i zaslužni građani čija je zadaća da jačaju ekonomsko-političke odnose između Bosne i Hercegovine i zemlje koju predstavljaju, odnosno koja ih je imenovala na tu funkciju kao uglednog i zaslužnog građanina. Samim tim Republika Srbija je ta koja bi trebala istom dodijeliti diplomatski pasoš ukoliko to smatraju potrebnim.

Ministarstvo još jednom želi naglasiti da nosioci diplomatske putne isprave koju su dobili diskrecionom odlukom ministra ne mogu koristiti privilegije i imunitete koje koristi diplomatski službenik. Svaki diplomatski pasoš koji je izdat na osnovu diskrecionog prava ministra  i u kojem ne stoji unesena diplomatska funkcija ne povlači sa sobom imunitete i privilegije koje bi imao diplomatski ili konzularni agent u zemlji prijema.

Proizvoljna je ocjena, još jedna u nizu, novinarke “Žurnala” da ministar Konaković možda  hoće dodjeliti diplomatski pasoš gosp. Ljevnaiću, a da na to pitanje nije ni odgovoreno. Na žalost, suprotno novinarskoj etici u tekstu je navedena laž “Na pitanje o diskrecionom pravu za odobravanje diplomatskog pasoša ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković priznao je da bi mogao to da uradi”, što je potpuna neistina jer se u odgovoru Ministarstva to nigdje nije navelo. Ministarstvo još jednom naglašava da počasni konzuli u BiH imenovani na tu funkciju dobijaju diplomatsku iskaznicu MVP BiH i na osnovu nje uživaju privilegije i imunitete garantovane Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

I na kraju, Ministarstvo vanjskih poslova BiH još jednom podsjeća da je Predsjedništvo BiH nadležno za vanjsku politiku naše zemlje i da MVP BiH slijedi njihove odluke u daljnjim procedurama, kao što je i izdavanje ID kartice imenovanim počasnim konzulima.

U cilju istinitog informisanja javnosti i izbjegavanja eventualnih štetnih posljedica, kao i narušavanja ugleda ministra Konakovića i MVP BiH, zahtijevamo da se hitno objavi ovaj demanti.

bih