Mreža carinskih prevaranata:OPERACIJA PANDORA: Zdravko Cvjetinović i Kemal Čaušević osumnjičeni za organizirani kriminal

Istražujemo

OPERACIJA PANDORA: Zdravko Cvjetinović i Kemal Čaušević osumnjičeni za organizirani kriminal

U akciji Sipe, kodnog naziva “Pandora”, na više lokacija u BiH uhapšeno je na desetine uposlenika UIO, uglavnom carinskih službenika, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, poreske utaje i prevare, carinske prevare, pranje novca i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi sa uvozom tekstilne robe i drugih roba u BiH

OPERACIJA PANDORA: Zdravko Cvjetinović i Kemal Čaušević osumnjičeni za organizirani kriminal
Kemal Čaušević: Osumnjičen da je zajedno sa Cvjetinovićem organizirao nezakonit uvoz robe; FOTO: avaz.ba

Pandorina kutija organizovanog kriminala i korupcije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH je otvorena. Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) su uveče 17. juna uhapsili pomoćnika direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Zdravka Cvjetinovića. Dan kasnije, 18. juna, uhapšen je i bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević.

U akciji Sipe, kodnog naziva “Pandora”, na više lokacija u BiH uhapšeno je na desetine uposlenika UIO, uglavnom carinskih službenika, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, poreske utaje i prevare, carinske prevare, pranje novca i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi sa uvozom tekstilne robe i drugih roba u BiH.

Među uhapšenima, najvažniji su svakako Zdravko Cvjetinović i Kemal Čaušević. Cvjetinović se tereti da je organizator zločinačke organizacije i jedan od njenih šefova, koji je teško zloupotrijebio svoju poziciju unutar UIO za nezakonite poslove.

CVJETINOVIĆEVE REFERENCE

Prema dobro upućenim izvorima, Cvjetinoviću je najvjerovatnije bilo dojavljeno da će biti uhapšen, pa je pokušao da pobjegne iz zemlje, ali su ga pripadnici Sipe u tome spriječili, hapseći ga na graničnom prelazu Gradiška. Nakon hapšenja, rano ujutro 18. juna pretresena je Cvjetinovićeva soba u banjalučkom hotelu “Talija” u Banjaluci, gdje je bio smješten.

Oko 9.30 sati 18. juna Cvjetinovića su pripadnici Sipe sproveli u zgradu UIO u Banjaluci. Kako se saznaje, u Bijeljini je uhapšen Cvjetinovićev brat Zoran, takođe zaposlen u UIO.

Dobro upućeni izvori tvrde da je Cvjetinović godima igrač vrha vlasti u RS, zbog čega je 16. januara ove godine ponovo imenovan na funkciju pomoćnika direktora Sektora za carine u UIO, mada nije bio prvi na listi uspješnih kandidata na javnom konkursu koji je provela Agencija za državnu službu BiH. Više bodova je imao Nenad Lalić, ali je direktor UIO Miro Džakula odlučio da zadrži Cvjetinovića na toj poziciji.

Džakula je u Rješenju o imenovanju Cvjetinovića naveo da on tu dužnost može obavljati “uspješnije od prvoplasiranog kandidata, koji u navedenom smislu ne posjeduje takve reference“.

Džakula se tada pozvao na „diskreciono pravo direktora da izvrši izbor i imenovanje operativnog rukovodioca-pomoćnika direktora, kao i da je to pravo ograničeno propisanim uslovima, odnosno, da se izabere kandidat sa Liste uspješnih kandidata..“, a istakao je i da je Cvjetinović u UIO od njenog osnivanja i da je cjelokupni radni staž proveo u carinskoj djelatnosti.

„Ocijenjeno je da on, svojim stručnim i profesionalnim kvalitetima, te stečenim dugogodišnjim radnim iskustvom u oblasti provođenja zakona i drugih propisa, te pokazanim organizacionim i rukovodnim sposobnostima, ovu zahtjevnu dužnost može obavljati uspješnije od prvoplasiranog kandidata“, navodi se u Rješenju o imenovanju koji je svojevremeno potpisao Džakula.
 
Biće zanimljivo vidjeti šta će o Cvjetinovićevim “referencama” Džakula reći danas i da li će priznati dag a je zadržao na toj funkciji jer su to od njega izričito tražili neki visoki funkcioneri SNSD-a.  

ČAUŠEVIĆEVI GRIJESI

Uhapšen je Kemal Čaušević, bivši direktor UIO, koji je, najvjerovatnije, takođe pokušao da pobjegne iz zemlje.
Čaušević, Cvjetinović i ostali se terete da su organizovali zločinačku grupu unutar Uprave za indirektno oporezivanje koja je, između ostalog, štitila jednu grupu uvoznika tekstila, na uštrb drugih koji su se bavili tim poslovima. Među najpoznatijim povlaštenim uvoznicima je Anes Sadiković, kome su omogućavali da bez plaćanja carina i ostalih dažbina uvoze robe.

Sadiković je imao potpuni monopol na uvoz tekstila iz Turske i Kine u BiH, a kuriozitet je to što je čak uspio da kineske robne marke lažno zaštiti kao sopstveno “intelektualno vlasništvo”.

Cvjetinović i Čaušević su naređivali godinama carinskim ispostavama da štite Sadikovićeve robe, kao da je on njihov proizvođač.

Kada je Čaušević smijenjen sa pozicije direktora UIO, Cvjetinović je preuzeo kompletan posao sa Sadikovićem. Ostali uvoznici tekstila morali su Sadikoviću plaćati reket, a on je novac dijelio sa Cvjetinovićem i Čauševićem.

Cvjetinović je na graničnim prelazima Rača, Gradiška i Brod uspostavio mrežu svojih pomagača, koji su radili za njegov račun i tako stvorio zločinačku organizaciju unutar UIO. Osim poslova sa tekstilom, oni su nezakonito uvozili i druge robe.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su da su u više gradova u Bosni i Hercegovini u toku aktivnosti u okviru najveće poslijeratne istrage za krivična djela korupcije.

"Na više desetina lokacija, uhapšene u ili stavljene pod nadzor 54 osobe. Među uhapšenim osobama je oko 30 dužnosnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima i bivši direktor ove institucije", navedeno je u saopštenju.

Radi se o predmetu u kojem tim tužilaca i istražilaca duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.

“Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu, a prema do sada prikupljenim saznanjima, osumnjičene osobe u ovom predmetu ostvarile su višemilionsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilionske vrijednosti. Finansijska istraga provodi se sa ciljem identifikovanja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

(zurnal.info)