Istočni Stari Grad:Opština koja postoji samo zbog svojih službenika

Istražujemo

Opština koja postoji samo zbog svojih službenika

Opština koja postoji samo zbog svojih službenika

Sudeći po raspodjeli budžeta opštine Istočni Stari Grad, jedina svrha postojanja ove opštine je da zaposleni imaju gdje primati platu. Sa ovogodišnjim budžetom od 1,05 miliona maraka, ova opština spada u red najsiromašnijih u BiH i njen budžet se ne može ni porediti sa budžetima “kapitalaca”, susjednih sarajevskih opština sa druge strane entitetske linije, poput sarajevske opština Stari Grad koja ove godine na raspolaganju ima 17,5 miliona maraka ili recimo opština Novo Sarajevo s budžetom od 24,5 miliona maraka.

Od skromnih milion maraka budžeta opštine Istočni Stari Grad, plate administracije, materijalni troškovi i otplata kredita progutaju 820 hiljada maraka ili 77,5 posto ukupnog budžeta. Za sve ostale namjene i zadovoljavanje potreba građana tako preostaje samo 238.700 maraka godišnje.

Pojedinačno najveću stavku u budžetskim troškovima čine plate zaposlenih na koje odlazi 402.903 KM, što 38 posto ovogodišnjeg budžeta. Da bi adminsitracija funkcionisala nije dovoljno samo da prima platu već su tu neminovni i troškovi za “robe i usluge” na koje odlazi dodatnih 28,4 posto budžeta, što je 300.500 maraka.

Bankarima 11 posto budžeta

Na otplatu ranije uzetih, i potrošenih, kredita odlazi čak 11,1 posto ili 117.027 maraka od ionako skromnog ovogodišnjeg budžeta. Iako siromašna, opština istočni Stari Grad daje svoj konkretan doprinos povećanju profitabilnosti domaćih banaka. Od ukupne sume koja se ove godine izdvaja za vraćanje dugova, 38.950 maraka čini glavnica dok samo kamate na ranije uzete kredite kod doamćih poslovnih banaka iznose 36 hiljada maraka. Koliko god dužnici voljeli kredite sa dugim rokom otplate bankari ih vole još više, jer što se duže kredit vraća veći je i ukupan iznos kamate. Preostalih 42.077 maraka koje su se našle unutar ovogodišnje stavke za vraćanje dugova predstavljaju neplaćene račune i druge obaveze opštine nagomilane tokom prethodnih godina. Možda ove godine opština ipak uspije platiti ove dugove jer u suprotnom, ova stavka bi iduće godine mogla biti još veća.

Opštinski odbornici koji su imali nezahvalan zadatak raspodjele budžetskih para, nakon izdvajanja za plate i troškovge opštinske administracije nisu zaboravili ni na sebe, pa je za naknade odbornicima izdvojeno 19.900 maraka.

Kako su u praksi odbornici prije svega članovi svojih stranaka a tek potom predstavnici građana koji su ih izabrali, a pare koje dijele ionako nisu njihove već poreznih obveznika, finasijski su pogurali i svoje stranke pa je “klubovima odbornika” doznačeno četiri hiljade maraka. Suma nije naročito velika ali i njihovi stranački šefovi znaju da je budžet kojim slučajem veći da bi i odbornici više novca dali svojim strankama.

Za proslave 7.000 KM, a za ambulantu 5.000 KM

Uz troškove struje, vode, grijanja, kancelarijskog materijala, neizostavni su i troškovi reprezentacije za šta je ove godine iz budžeta istočnog Starog grada izdvojeno pet hiljada, dok je za usluge “informisanja i medija” izdvojeno 1.500 maraka.

Mediji nisu zaboravljeni ni kada se raspoređivao novac koji preostaje za finansiranje svih ostalih potreba građana, pa im je i ovdje izdvojeno hiljadu maraka, što samo potvrđuje da svaka opština vodi računa o medijima, srazmjerno svojim mogućnostima.

Jeste da je novca u opštinskom budžetu malo, ali to nikako ne znači da će opština uskratiti građanima ili svojim uposlenicima priliku da se i provesele, jer je za troškove “organizacije prijema, manifestacija, slava, poklona”, izdvojeno sedam hiljada maraka.

Opština se ne može voditi samo sjedeći u svojoj kancelariji, pa se za troškove “putovanja i smještaja” iz budžeta ove godine izdvaja 17 hiljada maraka, što predstavlja 1,6 posto od ukupnog budžeta.

Ne može se škrtariti ni kada je riječ o religiji, pogotovu ako je riječ o izbornoj godini. Iz budžeta opštine Istočni Stari grad ove godine je za “pomoć vjerskim institucijama” unutar stavke grantovi, izdvojeno 15 hiljada maraka, što je 1,4 posto od ukupnog budžeta.

Više novca za reprezentaciju nego za školu

Kad su prioriteti jasno određeni a novca je malo, onda oni što se nalaze pri dnu liste moraju biti sretni ako dobiju bilo šta. To važi i za ambulantu Istočni Stari grad koja je iz budžeta dobila pet hiljada maraka, što je poređenja radi, tek trećina sume koja je poklonjena vjerskim zajednicama.

Škola je prošla još i gore, jer je za “pomoć osnovnim školama na području opštine” izdvojeno tek četiri hiljade maraka, isto koliko je dato političkim strankama i za hiljadu maraka manje od iznosa reprezentacije opštinske administracije i znatno manje od sume koja je namjenjena za “proslave i poklone”.

Za stanovnike opštine Istočni Stari grad, kao i za stanovnike niza sličnih mini-opština u BiH, stoga se sasvim logično postavlja pitanje koliko im se uopšte isplati biti samostalna opština, ako lavovski dio budžeta odlazi isključivo za podmirenje plata i materijalnih troškova opštinskih činovnika, nakon čega za poboljšavanje uslova života građana preostaju tek mrvice budžetskog novca.

(zurnal.info)