Direktor Opće bolnice krši zakon:Otkazan tender za usluge patologije

Istražujemo

Direktor Opće bolnice krši zakon: Otkazan tender za usluge patologije

Na ovaj način je, barem privremeno, okončan postupak javne nabavke koji je trebao rezultirati odlukom da "Moja klinika", u vlasništvu Emira Talirevića, i u ovoj godini nastavi sa pružanjem usluga patohistologije

Otkazan tender za usluge patologije

Otkazuje se postupak javne nabavke usluga patohistologije zbog dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke, piše u odluci koju je 25. 4. 2016. godine potpisao Sead Bašić, v.d. direktora Opće bolnice Abdulah Nakaš.

Na ovaj način je, barem privremeno, okončan postupak javne nabavke koji je trebao rezultirati odlukom da "Moja klinika", u vlasništvu Emira Talirevića, i u ovoj godini nastavi sa pružanjem usluga patohistologije koje im je prvobitno obezbijedila Sebija Izetbegović.

Sve je počelo 10. februara ove godine kada je donesena odluka o pokretanju javne nabavke. Obavještenje o nabavci objavljeno je 4. marta ove godine, a dostavljene su dvije ponude - Medicinski fakultet Sarajevo, te "Moja klinika" Sarajevo.

Prema zapisniku o otvaranju ponuda za usluge patohistologije za Opću bolnicu Sarajevo, od 11. 4. 2016. godine, najbolji ponuđač je Medicinski fakultet Sarajevo sa ponudom vrijednom 385 hiljada maraka. Drugi na listi, sa ponudom skupljom za 95 hiljada maraka, bila je Privatna zdravstvena ustanova Moja klinika Sarajevo, čiji je vlasnik Emir Talirević. 

Petnaest minuta nakon dostavljanja ponuda, na Medicinski fakultet ušli su federalni inspektori sa zahtjevom da im se predoče svi ugovori iz oblasti patohistologije koje je Fakultet potpisao sa zdravstvenim ustanovama iz Federacije BiH. Nakon što je ustanovljeno da je sva dokumentacija - uredna, što je konstatovano i u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, završenom 11. 4. 2016. godine u 14. sati., prvi čovjek Federalnih inspekcija Anis Ajdinović je od svojih inspektora tražio da promijene nalaz kako bi se stvorili uslovi za pečaćenje Odjela patologije na Medicinskom fakultetu.

Na hitni sastanak u Upravu inspekcija pozvani su predstavnici Medicinskog fakulteta i predstavnici Moje klinike, odnosno doktor Emir Talirević. Plan je bio da se  privremenim zatvaranjem patologije na Medicini, omogući doktoru Talireviću da nastavi sa pružanjem usluga patohistologije u Općoj bolnici. Nakon što je, zbog pisanja Žurnala, ova inspekcijska zavjera propala, čelnici Vojne bolnice donijeli su odluku o poništavanju tendera, pozivajući se na član 69., stav 3 Zakona o javnim nabavkama.

U navedenom članu piše da “ugovorni organ može otkazati postupak javne nabavke samo zbog dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke”. 

Međutim, prema izvornom tumačenju Zakona o javnim nabavkama, “dokazivi razlozi izvan kontrole ugovornog organa” su: 

a) Prirodne katastrofe,

b) Slučajevi u kojima se ugovorni organ, greškom ili zabludom, suočava sa situacijom koja ugrožava svrhu javne nabavke,

c) situacije u kojima se ugovorni organ tokom provođenja postupka susretne sa značajnim promjenama tržišnih uslova,

d) važne promjene u budžetu institucije koje su uzrokovane vanjskim faktorima,

e) Promjene u zakonu, na primjer, nametanje novih zahtjeva za zaštitu okoliša u vezi sa robama o kojima je riječ,

f) Po rješenju Ureda za razmatranje žalbi.

Koji je od ovih dokazivih uslova bio povod za poništavanje tendera, pokušali smo saznati od potpisnika odluke i direktora Opće bolnice Seada Pašića. On, međutim, nije bio raspoložen za razgovor o ovoj temi, te nas je uputio na pravnu službu. Novinari Žurnala poslali su i pismeni upit na adresu Opće bolnice. Do objave teksta - odgovor nismo dobili.

Ono što čelnicima Opće bolnice ne ide u prilog, navedeno je u komentarima Zakona o javnim nabavkama.
    

“Ukoliko se ugovorni organ nađe u jednoj od naprijed navedenih situacija (pet ranije navedenih tačaka), može poništiti postupak javne nabavke koji je u toku, uz detaljno obrazloženje i prilaganje dokaza koji su doveli do poništenja postupka i to sve do momenta donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača”, piše između ostalog u komentarima Zakona o javnim nabavkama.
 

Osim odluke o otkazivanju postupka javne nabavke, Opća bolnica nije dostavila nijedan dokaz  koji je doveo do poništenja postupka, a i u obrazloženju odluke nisu navedeni konkretni razlozi poništavanja tendera.    

U daljem komentaru zakona o javnim nabavkama navedeno je da se “u ovakvim slučajevima odmah stvara sumnja da se postupak poništava što je najuspješniji ponuđač neko ko “nije trebao da dobije posao”.
Medicinski fakultet, očito, nije trebao da dobije ovaj posao. "Moja klinika", očito, jeste, jer je njen vlasnik doktor Emir Talirević dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Sebije Izetbegović.

On je, naime, sklapajući ugovor sa bivšom direktoricom Opće bolnice Sebijom Izetbegović, svoju privatnu kliniku smjestio upravo u prostorije ove javne zdravstvene ustanove. Nakon što je postao podstanar u bolnici kojom je rukovodila Izetbegovićeva, Talirević od iste bolnice počinje dobijati poslove patohistologije. 

Tokom 2014. godine Emir Talirević i Sebija Izetbegović sklopili su ugovor prema kojem je Opća bolnica Abdulah Nakaš za usluge patohistologije platila "Mojoj klinici" više od pola miliona maraka. Godinu kasnije, ovo dvoje direktora ugovorili su isti posao vrijedan 430 hiljada maraka. Nakon isteka ovog ugovora, nova uprava  Opće bolnice Abdulah Nakaš raspisala je tender za dodjelu usluga patohistologije u 2016. godini, na koji su se javili Medicinski fakultet i Talirevićeva “Moja klinika”.

Klinički centar Sarajevo sa Sebijom Izetbegović na čelu nije se prijavio na ovaj tender, iako i oni pružaju usluge patohistologije. Podsjećamo, Moja klinika u martu ove godine dobila je poslove patohistologije u Zeničko-dobojskom kantonu, jer je druga ponuda dostavljena sa danom zakašnjenja. Zakašnjelu ponudu poslao je Klinički centar Sarajevo kojim rukovodi Sebija Izetbegović. 

(zurnal.info)