KADROVSKA KOMISIJA SDA PREDLOŽILA TAJNO GLASANJE:Otvoren put za kandidaturu Sebije Izetbegović u Predsjedništvo BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

KADROVSKA KOMISIJA SDA PREDLOŽILA TAJNO GLASANJE: Otvoren put za kandidaturu Sebije Izetbegović u Predsjedništvo BiH!

Komisija zatražila tajno glasanje o četiri predložena kandidata. Zvizdić razmišlja o povlačenju iz utrke. Sebija Izetbegović sve izvjesniji kandidat SDA. Džaferović i Softić bi mogli odustati u korist prve dame SDA

Otvoren put za kandidaturu Sebije Izetbegović u Predsjedništvo BiH!
Ono što smo najavljivali, to se i desilo. Kadrovska komisija SDA nije predložila Denisa Zvizdića za kandidata te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva. Komisija je zaključila, te predložila Predsjedništvu SDA da se na Konvenciji, zakazanoj za 26. maj, tajnim glasanjem, od četvero predloženih, izabere kandidat za člana Predsjedništva. 

Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Safet Softić i Sebija Izetbegović trebali bi biti na listi koja će se naći pred delegatima na Konvenciji. Ovim je, faktički, frakcija SDA okupljena oko Denisa Zvizdića i njegovog rođaka Aljoše Čampare doživjela fijasko, jer su vjerovali da će Zvizdić aklamacijom biti predložen za kandidata.
 
AKLAMACIJU NIKO NE POMINJE
 
Da je ovo bio jedini mogući ishod, vidjelo se na osnovu izjava predsjednika Izetbegovića.
 
“Zvizdić je dobio natpolovičnu podršku s terena, tako da me ne bi iznenadilo da kadrovska komisija SDA pojednostavi stvar i predloži njegovu kandidaturu aklamacijom, bez tajnog glasanja na Konvenciji”, kazao je Izetbegović prije desetak dana u intervjuju za vijesti.ba.
 
Nekoliko dana kasnije, javljajući se iz Berlina, Izetbegović više nije pominjao Kadrovsku komisiju već je samo kazao da će “na Konvenciji biti odlučeno da li će Denis Zvizdić biti direktno izabran za kandidata SDA za Predsjedništvo BiH ili će biti održano tajno glasanje gdje Zvizdić ima velike šanse”
 
Aklamacija kojoj su se nadali Zvizdić i ostali, više se i ne pominje, a Kadrovska komisija, u kojoj sjedi generalni sekretar SDA Halid Genjac, kućni prijetelj porodice Izetbegović Šefkija Okerić, Izetbegovićev zamjenik Adil Osmanović i vječni predsjednikov čovjek Šefik Džaferović donijela je odluku kojom predlaže tajno glasanje. 
 
Nije, dakle, stav Kadrovske komisije stav članova te Komisije. Oni su samo proveli ono što je osmišljeno u kući Izetbegovića. Shvatili su to i pojedini članovi tzv. Zvizdićevog klana. Član Kadrovske komisije Asim Sarajlić pokušao je, na početku sjednice, predložiti zaključak da se prema Konvenciji uputi samo jedan kandidat. No, nakon što je shvatio da ostali članovi, svi redom bliski porodici Izetbegović, zagovaraju tajno glasanje na Konvenciji, Sarajlić je promijenio mišljenje. Tako je Zvizdiću i Čampari i zvanično propao As(im) iz rukava.
 
OTVOREN PUT ZA PREDSJEDNICU
 
Stav Kadrovske komisije SDA dokaz da je Sebija Izetbegović trenutno najozbiljni predendent za kandidata za člana Predsjedništva BiH. Uzmu li se u obzir svi glasovi sa terena, te (ne)odlučnost kandidata Šefika Džaferovića i Safeta Softića – put za prvu damu je otvoren. Naime, ukoliko Sebija Izetbegović pokaže i javnu želju za kandidaturom, Safet Softić i Šefik Džaferović će vjerovatno odustati u njenu korist, što će joj biti sasvim dovoljno da dobije podršku više od 50 posto članova Konvencije. 
 
Svjestan je toga i Denis Zvizdić koji je već ranije najavljivao odustajanje od kandidature. Zvizdić je iskazao nezadovoljstvo odlukom Predsjedništva SDA da se kandidat izabere tajnim glasanjem. Nezadovoljstvo mu je sigurno pojačano zbog “pojavljivanja novih kandidata”
 
A taj novi kandidat je Sebija Izetbegović. Bude li ona željela kandidaturu – dobit će je.
 
(zurnal.info)