Revizorski izvještaji:PARANORMALNO: U Vladi Federacije zabilježeni slučajevi teleportacije i istovremenog prisustva na dva mjesta

Istražujemo

PARANORMALNO: U Vladi Federacije zabilježeni slučajevi teleportacije i istovremenog prisustva na dva mjesta

Vlada FBiH uspjela je pobiti temeljne zakone fizike i dokazati da je ipak moguće da jedan čovjek u isto vrijeme bude na dva različita mjesta.

PARANORMALNO: U Vladi Federacije zabilježeni slučajevi teleportacije i istovremenog prisustva na dva mjesta

Vlada FBiH uspjela je pobiti temeljne zakone fizike i dokazati da je ipak moguće da jedan čovjek u isto vrijeme bude na dva različita mjesta.

Kontrolišući korištenje službenih automobila u Vladi FBiH, revizori iz Ureda za reviziju institucija u FBiH tako su pronašli da je prema putnim nalozima “ista osoba u više navrata potpisala istovremeno upravljanje sa dva vozila na istim relacijama”. Teoretski, istovremeno voziti dva različita automobila u isto vrijeme nije moguće, ali u našoj praksi, očigledno jeste.

Da nije u pitanju jednokratna greška u popunjavanju papira vidi se i iz navoda revizora da su isti slučajevi teleportacije bili registrovani i prethodnih godina, ali upozorenja revizora očigledno nisu imala nikakvog efekta, i to ne samo kod korištenja službenih automobila.

Od 29 preporuka koje su federalni revizori u izvještaju za 2011. godinu dali Vladi FBiH i generalnom sekretarijatu, samo njih šest je u cjelosti ispoštovano, dok je 16 preporuka prihvaćeno samo djelimično a sedam preporuka jednostavno je ignorisano i nakon godinu dana. Tako da je u prosjeku Vlada FBiH u cjelosti prihvatila tek jednu od pet preporuka federalnih revizora  koje se odnose na transparentniji i efikasniji utrošak  budžetskog novca.

Napredak je ipak što je smanjen trošak za za usluge prevoza i goriva, održavanje vozila i nabavku auto guma, jer je za ove namjene u 2012. godini potrošeno 84.521 KM, dok je godinu ranije ovaj trošak iznosio 108.785 KM.

Vlada ne zna koliko ima kompjutera

S druge strane, posebnog razloga za zadovoljstvo načinom rada Vlade FBiH  ima američki Microsoft, sa kojim je Vlada FBiH potpisala novi trogodišnji ugovor za period od 2013. do 2015. godine o licenciranju softvera i tehničkoj podršci.
Prema ugovoru, kojim su obuhvaćene licence za 2.000 računara, ovo zadovoljstvo koštaće budžet FBiH tokom tri godine 1,13 miliona dolara, odnosno 379.613 dolara godišnje, bez uračunatog PDV.

Naravno korištenje licenciranog komercijalnog softvera, pogotovu Microsoftovog, košta i tu u načelu nema ništa sporno. Ono što je problematično je da li je ovaj trošak mogao biti manji, jer se do brojke o 2.000 računara za koje se plaća licenca došlo “odokativnom metodom”, što znači da možda stvarno ima 2.000 računara kojima je potreban licencirano softver, a možda i nema.

“Iz dokumentacije se nije moglo potvrditi da je IT sektor Generalnog sekretarijata uspostavio evidenciju o stvarnom broju desktop računala budžetskih korisnika na kojima se koriste licence iz ugovora, kao i na koliko desktopa je izvršena instalacija novih verzija softvera”, utvrdili su revizori.

Sat vremena podrške – 270 maraka

Licence za softver nisu jedini izvor novca za Microsoft od Vlade FBiH, jer je uporedo potpisan i trogodišnji ugovor o tehničkoj podršci, po kome će Vlada FBiH plaćati godišnje 156.897 KM a zauzvrat dobija  520 sati tehničke podrške u godini dana, na koju mogu računati korisnici onih 2.000 računara za koje su već kupljene licence od Microsofta.
Kako su utvrdili revizori,  prosječna cijena  za jedan sat tehničke podrške  iznosi 270 maraka, što je još jedan dokaz da se pamet i znanje skupo plaćaju.
Potpisivanje ovakvog ugovora o tehničkoj podršci sa Microsoftom i nije bila najbolja ideja, a Vlada FBiH nije ugovorna strana koja je bolje prošla u ovom poslu.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju, “navedenim Ugovorom definisano je samo plaćanje ukupne godišnje naknade za izvršenje navedenih usluga, bez utvrđivanja broja sati po vrstama usluga navedenim u Ugovoru i navođenja pojedinačnih cijena što predstavlja lošu poslovnu praksu”.
Koliko je zaista iskorišteno od ove unaprijed plaćene tehničke podrške, u Vladi FBiH niko ne zna.

“Kao dokaz izvršenja ugovorenih usluga, prezentirani su nam Pregledi urađenih poslova po kvartalima sačinjeni od strane Microsoft BiH d.o.o. Sarajevo, koji u suštini predstavljaju njihove Izvještaje o izvršenim radovima, koji nisu ovjereni od strane Sektora za informatiku Generalnog sekretarijata Vlade FBiH”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Zaključak revizora je da je u ovom slučaju  “potrebno je preispitati opravdanost zaključivanja Ugovora o uslugama Microsoftove glavne podrške u dijelu definisanja plaćanja izvršenih usluga u fiksnom godišnjem iznosu”.

Strankama 3,49 miliona maraka

Vlada FBiH nije bila “široke ruke” samo prema Microsoftu, već i kod raspodjele tekućih transfera za koje je u prošloj godini izdvojeno 4,2 miliona maraka.

Lavovski dio ovog novca otišao je političkim strankama, 3,49 miliona maraka. Za reformu javne uprave izdvojeno je 170.000 KM, a transfer kulturnim društvima: Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija iznosio je 252.000 KM, Forumu parlamentaraca 15.471 KM i Srpskom građanskom vijeću - Pokret za ravnopravnost u BiH 20.000 KM.

Problem sa ovim transferima, kojim se svake godine iz budžeta FBiH daju milioni maraka političkim strankama je što za njih ne postoji nikakavo zakonsko uporište.

“Uvidom u dokumentaciju vezanu za planiranje utvrdili smo da ni za jedan od tekućih transfera koji su Budžetom FBiH dati u nadležnost Vlade FBiH i koji se izvršavaju na osnovu donesenih odluka Vlade FBiH, ne postoji zakonski osnov (zakon, strategija ili drugi akti) za planiranje, odnosno doznačavanje sredstava korisnicima kojim se kontinuirano svake godine u najvećem dijelu planiraju i doznačavaju sredstva sa pozicije tekućih transfera”.

Kada se radi o dodjeli budžetskog novca političkim strankama, odsustvo bilo kakvog zakonskog osnova očigledno nije nikakva smetanja ni Vladi FBiH koja predlaže budžet niti  poslanicima u Parlamentu FBiH koji usvajaju takav budžet. A upozorenja revizora, koja se godinama ponavljaju, i njihovi izvještaji o trošenju budžetskog novca se ionako smatraju neobaveznim štivom, na koja se i ova kao i prethodne vlade ne obaziru previše.

(zurnal.info)