OD JAVNIH NABAVKI DO ZAPOŠLJAVANJA:Pet priča o korupciji, koje su ostale nekažnjene

Istražujemo

OD JAVNIH NABAVKI DO ZAPOŠLJAVANJA: Pet priča o korupciji, koje su ostale nekažnjene

Ovdašnja tužilaštva nerado istražuju korupciju u javnim nabavkama, čak i kada su sumnje potkrijepljene iskazima relevantnih svjedoka i drugih dokaza. A sumnji u korupciju ima u izobilju, nevažno o kojem je sektoru riječ, građevinarstvu, zdravstvu ili informacionim tehnologijama

Pet priča o korupciji, koje su ostale nekažnjene

IT sektor je zbog sveopšte informatizacije institucija posebno profitabilan. U praksi to znači žestoku borbu između firmi za osvajanje tržišta. Ulazak sa softverskim rješenjima u neko javno preduzeće znači dugogodišnji profit na održavanju sistema, vrlo često precijenjenom. Sadržaj korespodencija i razgovora aktera javnih nabavki u samo jednom segmentu ilustrativno dokazuje kako se odluke o "najboljim ponuđačima" donose u kabinetima političara. Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

Dok je  sutkinja Jasmina Lipovača vodila sudski postupak u kojem je bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević optužen za primanje dara, njen suprug Hamdija Lipovača nije krio da se sastaje sa njim i mimo vikendice. Za Općinski sud u Bihaću ovo nije bio dovoljan razlog za izuzeće sutkinje. Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

 

Do polovine oktobra 2019. zbog falsifikovanih diploma su 23 uposlenika Javnog preduzeća BH Pošta dobili  otkaz. Najviše falsikovanih diploma pronađeno kod radnika u Centru pošta u Bihaću i Sarajevu. Revizijom se mogu pronaći samo stvarno falsifikovane diplome, ali ne i one kupljene. Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

 

Javno izrečene optužbe za nepotizam i korupciju samo su potvrdile ono što većina Brčaka odavno zna – javne institucije, prije svega, služe za zapošljavanje podobnih, kako porodično, tako i stranački. To je samo jedan od problema zbog kojih ovdašnji mladi ljudi odlaze u inostranstvu. Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

 

Farmaceutska kompanija „MGM Farm“ pobijedila u drugom krugu mini-tenderisanja za nabavku lijekova Ministarstva pravde FBiH za kazneno-popravne zavode. Na to se žalili iz kompanije „Zefarm“. Nakon nekoliko rješenja URŽ-a i presuda Suda BiH ispostavilo se da jeRješenje Ureda za razmatranje žalbi neprovodivo jer je ministarstvo već potrošilo sredstva. Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

 

 

 


 

Medijski sadržaj je realizovan u okviru BiH+ projekta


(zurnal.info)