Univerzitet u Goraždu:Pisma za fiktivno studiranje prodavali migrantima kako bi legalno ušli u BiH?

Istražujemo

Univerzitet u Goraždu: Pisma za fiktivno studiranje prodavali migrantima kako bi legalno ušli u BiH?

Narušeni međuljudski odnosi bivših uposlenika, saradnika, sa Upravom Internacionalnog univerziteta u Goraždu otkrili su brojne nepravilnosti u radu ove ustanove. Pojavile su se i informacije o prodaji pozivnih pisama za fiktivno studiranje u BiH studentima iz Irana, Iraka, Sirije, Egipta i Libije, kako bi legalno ušli u BiH, a zatim ilegalno nastavili prema zemljama Europske unije

Pisma za fiktivno studiranje prodavali migrantima kako bi legalno ušli u BiH?
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

Sa Internacionalnog univerziteta u Goraždu, za određen novčani iznos, slali su pozivna pisma državljanima Libije, Sirije, Egipta, Irana i Iraka pomoću kojih su oni ulazili u Bosnu i Hercegovinu i dobijali boravak u trajanju od godinu dana. Nakon toga su išli prema zemljama Evropske unije, otkrivaju dobro upućeni izvori Žurnala. Žurnal je u posjedu nekoliko pozivnih pisama, ali i diploma IUG-a koje su izdate državljanima Libije. Nismo uspjeli i zvanično potvrditi da li su ove osobe i u kojem periodu uopšte boravile u BiH, te po kojem osnovu.

Jedna od diploma glasi na ime studenta (tačno ime poznato redakciji) rođenog 1996. godine u Tripoliju u Libiji.

Odbranio je 23.09.2022. magistarski rad na temu “Uloga i značaj menadžera i lidera u donošenju odluka” čime je završio drugi ciklus studija visokog obrazovanja u trajanju od četiri semestra na internacionalnom univerzitetu u Goraždu. S ovim je stekao diploma o stečenom akademskom zvanju magistar menadžmenta”, stoji na diplomi koju smo dobili na uvid.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH na upit Žurnala da li je ova osoba boravila na teritoriji BiH, te ukoliko jeste u kojem periodu i po kojem osnovu odgovorili su nam da „tražene podatke mogu dati jedino uz saglasnost nosioca ličnih podataka“.

Kako lice nije dostupno ovom organu, nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit“, stoji dalje u odgovoru.

Žurnal je u posjedu i dvije dopunske isprave o studiju menadžmenta za još dva studenta iz Libije, obojica su 1996. godište iz Tripolija.

Žurnal je ranije pisao o 14 državljana Bangladeša koji su prije nekoliko godina pokušali ući u BiH s namjerom da studiraju na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, ali su zaustavljeni na Sarajevskom aerodromu. Svi su bili u dobi od 45 ili 50 godina. U sveopštem nastojanju da se domognu zapadnoevropskih zemalja, neko je stanovnike Bangladeša uputio na mogućnost „studiranja“ u Bosni i Hercegovini, tačnije u Goraždu, na Internacionalnom univerzitetu. Nakon pozivnog pisma fakulteta potrebno je u ambasadi obaviti intervju za dobijanje vize, a da nikome prethodno ne bude sumnjiva bar njihova dob.

Pedesetogodišnjaci iz Bangladeša žele studirati u BiH!?PUT DO OBEĆANE ZEMLJEPedesetogodišnjaci iz Bangladeša žele studirati u BiH!?

Iz Službe za strance su tada najavili da su uočene nepravilnosti i da će se vršiti nadzor nad ovim Univerzitetom, ali i drugim sličnim fakultetima, ali do danas po tom pitanju ništa nije urađeno, niti se iko od nadležnih oglasio.

Izvori Žurnala otkrivaju da je ova praksa nastavljena a pozivna pisma su se, tvrde naši izvori, prodavala za 300 ili 400 KM. Isti izvori otkrivaju da nije poznato da li su osobe kojima su slana pozivna pisma ušle u BiH, te ako jesu kuda su tačno otišli. 

"Bilo je onih koji su ušli i da im se od tada gubi svaki trag. Većina je bila prijavljena na istoj adresi u Goraždu, a da niko od njih ni dana nije boravio tu", navode isti izvori. 

Žurnal je ranije pisao o izdatim diplomama doktora stomatologije Internacionalnog univerziteta u Goraždu, iako Univerzitet zvanično nema niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su prethodnih godina imali upisanih studenata Stomatologije.

Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenataInternacionalni univerzitet u Goraždu Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata

Osim spornih diploma stomatologije nedavno je nadležnim institucijama dostavljeno nekoliko prijava zbog drugih nepravilnosti vezanih za rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu. U njima se navodi da ovaj univerzitet nema potrebne uslove za rad te da se nastavni proces gotovo ni ne odvija. Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta potvrdili su da prijave proslijedili nadležnim organima.

Na 14 studijskih programa radi nekoliko nastavnika, asistenata nema...Prijave za Internacionalni univerzitet GoraždeNa 14 studijskih programa radi nekoliko nastavnika, asistenata nema...

Žurnal je ranije pisao i da je nadležnim institucijama dostavljeno nekoliko prijava zbog drugih nepravilnosti vezanih za rad Univerziteta. Bez obzira na prijave, ali i pisanja Žurnala, reakcije od nadležnih institucija nema. 

Nisu ispunjavali uslove za medicinske smjerove, licencu dobili zahvaljujući KCUS-uUniverzitet u GoražduNisu ispunjavali uslove za medicinske smjerove, licencu dobili zahvaljujući KCUS-u

Naši izvori navode da su na ovom fakultetu diplome, magisterije i doktorate stekli i neki bh. političari, ministri i državni službenici kako iz Goražda, tako i iz ostalih dijelova BiH, te da je to jedan od razloga zbog kojeg je izostala adekvatna reakcija nadležnih institucija. 

(zurnal.info)