Istočno Novo Sarajevo:Plata, regres, zimnica i kafa za opštinske službenike

Istražujemo

Plata, regres, zimnica i kafa za opštinske službenike

Plata, regres, zimnica i kafa za opštinske službenike

Opštinski službenici su uzor svim zaposlenim kako se treba izboriti za svoja prava i poštovanje svih odredbi kolektivnih ugovora. Makar to bilo i na štetu građana koji svojim novcem i finansiraju sve budžetske korisnike.

Od stotinu maraka iz opštinskog budžeta u Istočnom Novom Sarajevu, na zadovoljavanje potreba građana utroši se 32 marke, dok preostalih 68 maraka odlazi na plate i troškove opštinske administracije.

Samo za plate i naknade zaposlenih u opštini i ostalih budžetskih korisnika u opštini istočno Novo Sarajevo biće potrošeno 2,13 miliona maraka što je 33,5 posto od ukupnog ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 6,37 miliona maraka.

Troškovi za nabavku roba i usluga od 1,4 miliona maraka progutaju gotovo četvrtinu budžeta, dok će za vraćanje kredita bankama od kojih je ranijih godina pozajmljivan novac trebati izdvojiti 565 hiljada maraka.

Zaposleni u privatnom sektoru, koji inače i pune budžet i koji su presretni ako je plata redovna, sa pravom mogu zavidjeti onima koji su imali sreću da se zaposle u opštinskoj adminsitraciji na beneficijama o kojima oni mogu samo sanjati.

Osim redovnih plata, sa uplaćenim doprinosima, za zaposlene u opštini su obezbjeđeni i regres za godišnji odmor, za koji je iz budžeta izdvojeno ove godine 73 hiljade maraka.

Kada ljeto prođe i opštinski službenici se vrate sa zasluženog odmora, odmah ih dočeka novi problem, treba pripremiti zimnicu. Srećom, kreatori budžeta, opštinski odbornci, na vrijeme su mislili o tome, pa je u budžetu i za nabvaku zimnice predviđen novac, 21 hiljada maraka.

Kako su zime duge i hladne, zaposlene u opštini sleduje i dodatna naknada za nabavku ogreva, za šta se takođe iz budžeta izdvaja 21 hiljada maraka.

Jedini garant za zaštitu radničkih prava i spriječavanje eksploatacije radnika, u ovom slučaju opštinskih službenika, je sindikat, pa je iz opštinskog budžeta i za funkcionisanje sindikata izdvojeno 22 hiljade maraka.

Reprezentacija – 56 hiljada maraka

Tokom napornog radnog dana treba napraviti i predah, odmoriti oči od računara i popiti kafu, pa je iz budžeta izdvojeno i šest hiljada maraka za kafu, odnosno “ostale troškove reprezentacije – bife”.

Naravno, kada dođu ozbiljni gosti, ne možete ih samo počastiti kafom iz opštinskog bifea i dovesti sebe u situaciju da vas sa saželjem psomatraju kao sirotinju. Stoga je iz budžeta izdvojeno i 20 hiljada maraka za “troškove reprezentacije”, čisto da se nađe.

Mosovnije proslave sa više zvanica, koštaju i više novca pa je i za “organizaciju prijema i manifestacija” izdvojen dodatan novac, preciznije, 30 hiljada maraka. Time se ukupan trošak različitih vidova reprezentacije u ovoj godini penje na 56 hiljada maraka.

Nakon što se zadovolje finansijske potrebe opštinske administracije, na red dolaze i odbornici. Za naknade odbornicima ove godine je iz budžeta izdvojeno 160 hiljada maraka.

Iako su svoja mjesta u opštinskoj skupštini dobili glasovima građana, jasno im je da najveću zaslugu za njihov izbor ipak imaju njihove političke stranke koje su im i omogućile da se nađu na izbornim listima.

U znak zahvalnosti, prilikom usvajanja budžeta odbornici su velikodušno izdvojili 60 hiljada maraka “za političke stranke”, što je za 50 posto više nego prethodne godine kada je strankama doznačeno 40 hiljada maraka, jer ovoje ipak izborna godina, pa i stranke imaju dodatne troškove.

U opštini Istočno Novo Sarajevo svjesni su značaja medijske promocije, pa je pod stavkom “odnosi sa javnošću RTV Istočno Sarajevo” izdvojeno 30 hiljada maraka, 50 posto više nego prethodne godine. Pošto se radi o plaćanju za usluge “odnosa sa javnošću” jasno je da se od RTV Istočno Sarajevo očekuje da prezentira pozitivnu sliku o radu opštine i njenog rukovodstva.

Kako lokalna televizija ipak nije jedini medij dostupan građanima na ovom području, iz opštinskog budžeta izdvojeno je još 31 hiljada maraka za “usluge javnog informisanja, tenderi i oglasi”., tako da će nešto novca dobiti i ostali mediji.

Kapitalna ulaganja u vjerske zajednice

Iako su odnosi sa javnošću sofisticiranija reklama, u opštini odlično znaju da to nije dovoljno pa su i za usluge “reklame” izdvojili pet hiljada maraka. Mada je nejasno zašto bi se uopšte opština reklamirala, jer realno na tržištu nema konkurencije a “robu” koju prodaje građani ionako ne mogu “kupiti” nigdje drugo. Izdvajanje za reklamu je utoliko čudnije jer je za usluge “javnog informisanja i odnosa sa javnošću” iz budžeta već izdvojena 61 hiljada maraka.

Iako su mediji izuzetno bitni u predizbornoj kampanji ni uticaj vjerskih zajednica nije zanemarljiv, pa u opštini nisu željeli ništa prepustiti slučaju i cjelokuopan iznos pod stavkom “kapitalni grantovi” u iznosu od 50 hiljada maraka namijen je vjerskim zajednicama Kakav će u ovome slučaju biti povrat na uloženi kapital, vidjet će se 7. oktobra.

Kada je na kraju kod podjele novca iz opštinskog budžeta na red došao Dom zdravlja i Klinički centar Kasindo, nakon plata i naknada administracije, davanja vjerskim zajednicama, političkim stranakama, novca je već nestalo, pa su se ove dvije zdravstvene ustanove morale zadovoljiti sa 7.500 maraka, što je ukupno 15 hiljada maraka. Poređenja radi, duplo više novca iz budžeta je potrošeno na “usluge odnosa sa javnošću” a gotovo četiri puta više za reprezentaciju.

Građanima samo ostaje da se nadaju da će naredne godine nešto bolje proći kod raspodjele budžetskog novca. Administracija i bankari se neće odreći svog dijela, to je sigurno, ali možda će barem izdvajanja za političke stranke i različite vidove medijske promocije biti nešto manja, jer izborna kampanja je prošla.

(zurnal.info)