Dan Rudara:Pod zemlju moraju, u penziju ne mogu

Istražujemo

Dan Rudara: Pod zemlju moraju, u penziju ne mogu

U Bosni i Hercegovini rudari u jame idu bez redovne plate, zdravstvenog osiguranja i sa dotrajalom opremom. Pod zemlju moraju, a u penziju ne mogu

Pod zemlju moraju, u penziju ne mogu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Nakon šest mjeseci borbe za penziju zenički rudar Šefik Šišić izvršio je samoubistvo. Bez obzira na godine teškog rada, u zeničkim rudnicima para za penzije nema.

Samo ove godine u rudarskim nesrećama poginula su tri rudara.

26.10.2017- U Rudniku boksita u Jajcu poginuo rudar Radovan Filipović
10.10.2017- U Rudniku mrkog uglja Breza poginuo rudar Aldin Zukić
24.2.2017- U Rudniku mrkog uglja Kakanj poginuo rudar Nedžad Sabljaković.


Biti rudar u Zenici...

Odlazak u jamu rudnika bez zdravstvenog osiguranja za zeničke rudare nije jedini problem. Veći problem je odlazak u penziju. Tada će saznati da penzije nema, jer nije uplaćen doprinos. Sretnici među njima će tek dobiti privremenu penziju, oko 250-300 KM.

Zenički rudnici duguju više od 3,5 miliona maraka za doprinose, dok  za zdravstveno osiguranje zaposlenima duguju oko 40 miliona maraka.

Biti rudar u Tuzli...

Raditi u najvećim rudnicima u državi znači biti u malo boljem položaju u odnosu na ostale rudare. Ove godine u tuzlanskim rudnicima nijedan rudar nije izvršio samoubistvo. U Tuzli rudari prijete generalnim štrajkom. Drugi put u ovoj godini.

Nije da se rudari žale, jer iz sindikata tvrde da kako je bilo sada je puno bolje. Plate imaju, povremeno. Zdravstvene knjižice mogu ovjeriti, doduše samo povremeno. Međutim, uprava rudnika brine za svoje radnike. Tako su u septembru, dok su rudari najavljivali štrajk zbog neuplaćenih plata i doprinosa, obezbijedili povremene ljekarske preglede za uposlene. Povremeni pregledi u domovima zdravlja u Lukavcu i Živinicama koštali su 60.000 KM.

U Tuzli para ima, problem su dugovanja. Za doprinose, naravno. Kako para ima, uprava rudnika odlučila je za milion maraka angažovati privatnu firmu da radi posao Krekinih rudara. Kada se sindikat požalio na nedostatak radne snage, uprava je odlučila iznajmljivati rudare. Opet od iste firme. Primjedbi iz sindikata nema- iznajmljeni rudari su dobrodošli jer Krekinih je sve manje.

Biti rudar u Biloj...

U odnosu na kolege iz Bile, tuzlanski rudari su pravi sretnici. Oni bar imaju svoj sindikat. Dok je 200 rudara rudnika Abid Lolić zbog smanjenja plata odbijalo da izađe iz jame ostali su bez podrške sindikata. Za vrijeme štrajka predsjednik sindikata rudara dao je ostavku. Dok su rudari odbijali da izađu iz jame predsjednik je izašao iz sindikata. Štrajk je prekinut, a plate ostale smanjene.

Zbog toga im je za Dan rudara obećano povećanje jubilarne nagrade. Umjesto dosadašnjih 250 dobit će 300 KM. Možda i regres.


(zurnal.info)