Zdanje Milana Tegeltije procijenjeno na samo 200 hiljada KM :Pogledajte vikend kuću predsjednika VSTV-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Zdanje Milana Tegeltije procijenjeno na samo 200 hiljada KM : Pogledajte vikend kuću predsjednika VSTV-a

U imovinskom kartonu Tegeltija je naveo da kuća sa bazenom zajedno sa zemljištem površine 922 kvadrata vrijedi svega 200 hiljada maraka. Finansiranje izgradnje "pokriva" kreditom od 180 hiljada maraka. Kao hipoteku je založio poslovni apartman čiju vrijednost godinu kasnije procijenio na 125 hiljada maraka

Pogledajte vikend kuću predsjednika VSTV-a
FOTO: zurnal.info

 

"To je moja kuća", odgovorit će predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nakon što mu je novinarka Žurnala pokazala fotografije iz priloga ovog teksta i prateće galerije.

"A odakle vam novac za nju", glasilo je sljedeće pitanje.

"Pa od mojih redovnih primanja i kredita koji sam digao", objasnit će preplanuli Tegeltija čiji je ten nedavno popravilo zanzibarsko sunce.

 

Uglavnom, kuća koju vidite, prema Tegeltiji, vrijedi svega 200 hiljada maraka. I to zajedno sa zemljištem. On je u svom imovinskom kartonu naziva "vikend kućom". Prema Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Milan Tegeltija posjeduje 929 kvatradnih metara zemljišta u banjalučkom naselju Česma. Objekti koje je izgradio predsjednik VSTV-a pokrivaju više od polovine navede parcele, a u okviru vikend-kuće nalazi se i otvoreni bazen. Prema procjenama trojice stručnjaka za nekretnine koje je konsultirao Žurnal, vikend-kuća Milana Tegeltije sa pripadajućim pratećim objektima i zemljišten košta najmanje pola miliona maraka. Prvi čovjek pravosuđa, rekosmo, u svom je imovinskom kartonu naveo da objekat i zemljište vrijede svega 200 hiljada maraka.

Zvanično, godišnja plata Milana Tegeltije je 36 hiljada maraka. Ako se tome doda naknada u VSTV-u u iznosu od 15600 KM, zatim prihodi od zakupnine poslovnog apartmana u iznosu od 18 hiljada, te naknada od arbitraže u iznosu od 22 hiljade maraka, dolazimo u konačnici do cifre u iznosu od 91.600 maraka koliko je tokom 2019. godine oprihodovao prvi čovjek bh. pravosuđa. I to mu je bila nabolja godina u karijeri, jer je svih prethodnih godina zarađivao najviše 65 hiljada maraka. Prema vlastitim navodima, šef  VSTV-a na tekućem računu u Sberbanci ima na raspolaganju 65 hiljada maraka. Tome je dodao i ušteđevinu u iznosu od 36 hiljada maraka koja se nalazi na računu u Novoj banci. Preko tekućeg računa, dakle, Tegeltija je primao plaću, a prema stanju na računu, očito je da je baš i nije trošio. Zato predsjednik VSTV-a na svojim računima i ima na raspolaganju oko 100 hiljada maraka. Ako se saberu sve nekretnine koje je Tegeltija prijavio, plus dva automobila, njegova prijavljena imovina, bez one milionske koju je, navodno, naslijedio od roditelja, u zbiru s novcem koji posjeduje trenutno je vrijedna pola miliona maraka. Istovremeno, Tegeltija tek ima kreditno zaduženje u iznosu od 180 hiljada maraka u ruskoj Sberbanci, a rok otplate je 2032. godina. Ukupno sa kreditnim karticama dug Milana Tegeltije je 210 hiljada maraka. Prijavljena imovina sa novcem na računu, rekosmo, vrijedi oko pola miliona maraka, s tim da je Milan Tegeltija vrijednost kuće i poslovnog amartlana procijenio znatno manje od stvarne vrijednosti.

Predsjednik VSTV-a je u svom imovinskom kartonu naveo da njegov  poslovni apartman u Banja Luci vrijedi 125 hiljada maraka. Međutim, kada je 2018. godine podizao kredit u Sberbanci, Tegeltija je kao garant otplate upisao hipoteku na taj poslovni prostor. Sberbanka je, zauzvrat, Milanu Tegeltiji odobrila kredit u iznosu od 180 hiljada maraka. Dakle, prema upisanoj hipoteci, stan vrijedi 55 hiljada maraka više nego što je predsjednik VSTV-a naveo u svom imovinskom kartonu. Kreditom od 180 hiljada maraka podignutim u Sberbanci, Milan Tegeltija je uspio kupiti skoro hiljadu kvadrata zemljišta u banjalučkom naselju Česma 1, te na tom mjestu izgraditi vikend kuću sa bazenom u kojoj se odmara na pauzi između putovanja na Tajland, Kubu, Moskvu, Zanzibar ...

(zurnal.info)