Direktor Puteva RS Nenad Nešić:Pola miliona maraka usitnio na 107 direktnih sporazuma!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Direktor Puteva RS Nenad Nešić: Pola miliona maraka usitnio na 107 direktnih sporazuma!

Iako u Zakonu jasno stoji da u toku godine ne mogu da budu provedena dva ista tenderska postupka, Nenad Nešić je osmislio čak 107 direktnih sporazuma vrijednih ukupno 464.780 KM

Pola miliona maraka usitnio na 107 direktnih sporazuma!

„Određeni ljudi podnose anonimne prijave bez osnovanog razloga. Ne iznenađuje me to što je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka protiv mene odbacilo prijavu. Ovo potvrđuje da Republika Srpska ima istražne organe koji, očigledno, rade svoj posao i preduzimaju mjere u skladu sa zakonima.”

Kada bi neko postavio kviz-pitanje ko je izgovorio ove riječi, nikome u RS vjerovatno ne bi palo na pamet da su izašle iz usta Nenada Nešića, vršioca dužnosti direktora „Puteva RS“ na privremenom radu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Prijava se odnosila na zloupotrebu položaja i reketiranje putarskih firmi s kojima je javno preduzeće sklapalo kooperantske ugovore. Kada je i posljednja ovakva odbačena u Republičkom javnom tužilaštvu, Nešić je nesmetano mogao da nastavi sa svojim aktivnostima. Ali, mimo zakona, pogotovo onog tenderskog.

U planu trošenja novca građana odredio je da će ove godine na raspolaganju imati 157,2 miliona KM. Uredno je obrazložio poslove, naveo cifre, kvartale i postupke koje će provoditi.  Transparentno, reklo bi se na prvu. Međutim…

Kriminal u najavi

Milione narodnih maraka ima, ali, očito, i firme s kojima će direktno sklapati poslove vrijedne do 7.020 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Čak 107 direktnih sporazuma vrijednih ukupno 464.780 KM predvidio je u planu.

Iako u Zakonu o javnim nabavkama BiH jasno stoji da u toku jedne godine ne mogu da budu provedena dva ista tenderska postupka, Nešić je ovakvih pod istu šifru zaveo mnogo, bez imalo ustručavanja. Jer, ako štogod i dođe do tužilaštava, „istražni organi rade svoj posao“ – odbacuju prijave!

Tako će ugovora za revizije glavnih projekata, izradu projektne dokumentacije i tehničke prijeme biti ukupno 33. Vrijednost – 189.545 KM!

Revizije projekata sanacije klizišta, rekonstrukcije mostova i sličnih projekata biće zavedene u 28 ugovora teških ukupno 85.970 KM. Monitoringe tokom radova Nešić će podvesti pod sedam ugovora s firmama koje sam odabere i to za ukupno 37.440 KM, dok će dokaze uz zahtjev za izdavanje ekoloških dozvola dobiti po osnovu devet takvih internih dilova. Za 20.475 KM!

Dok prvi putar u Republici Srpskoj nesmetano „brine o infrastrukturi za stanovništvo RS“, ali i sklapa unosne ugovore mimo očiju javnosti i po vlastitoj želji, pošto sa savješću ima problem, Igor Vukajlović iz  Udruženja građana „Tender“ upozorava na bahato zavlačenje ruke u javnu kasu:

„Ovo je još jedno u nizu kršenja Zakona o javnim nabavkama. Samo je jedan razlog – izbjegavanje transparentnog postupka i sklapanje sumnjivih ugovora. Tendere pod istom šifrom 'Putevi' bi morali da podvedu pod jednu nabavku. Na primjer, nadzor nad nekim radovima može da radi jedna firma. Ili, ako se poslovi provode u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Banjaluci, onda tender podijeliti na lotove.“

Iako i mnogobrojni monitoring timovi ističu da su direktni sporazumi najgori oblik trošenja novca poreskih obveznika i opasan prostor za kriminal, čini se da je prvom putaru u RS ovakav oblik poslovne saradnje sa privatnim firmama izuzetno drag.

Milioni za konsultante i treće digitalno doba

Kada je odredio da će gotovo pola miliona maraka dati kao iz vlastitog džepa, po sistemu „ruka ruci“, direktor Nešić naveo je i da su mu potrebni konsultanti za koje planira da izdvoji 3,8 miliona KM, a, kao i sva javna preduzeća i institucije, nije zaboravio i novi IT napredak. Softver za evidentiranje korištenja putnog zemljišta po osnovu zakupa koštaće 1,17 miliona KM!

Iako je prošle godine za 680.000 KM kupio 21 službeno vozilo, Nešić ponovo planira da se obrati auto-dilerima kojima će ponuditi 180.000 KM.

Ostaje nada da će vozila ipak biti skromnija, za razliku od prošlogodišnjih koja su morala da imaju telefone, kožna sjedišta, kompjutere, hromirane elemente, roletne, odjeljak za naočale i kišobrane, pa sve do isofixa za dječje sjedište.

(zurnal.info)