Nakon pisanja Žurnala:Policija i tužilaštvo provjeravaju slučaj nestale pošte u Tuzli
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nakon pisanja Žurnala: Policija i tužilaštvo provjeravaju slučaj nestale pošte u Tuzli

Nakon što je Žurnal objavio priču o nestanku pošiljke profesora i nastavnika koji su konkurisali za posao u škole u Tuzlanskom Kantonu, cijeli slučaj istraživat će Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i kantonalno Tužilaštvo

Policija i tužilaštvo provjeravaju slučaj nestale pošte u Tuzli
foto: tuzlanski.ba
Nakon što je Žurnal objavio priču o nestanku pošiljaka iz poslovnice BH Pošte u Tuzli, u Univerzitetskoj ulici br.16. provedena je interna istraga u Direkciji BH Pošte u Tuzli. Osam dana kasnije u slučaj „BH Pošta“ uključilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona i kantonalno Tužilaštvo.

„Odjeljenje za privredni kriminalitet MUP TK postupilo je po prijavi "BH Pošte". Obavijestilo je Tužilaštvo TK-a i vrši istražne radnje“ kaže za Žurnal Izudin Šarić portparol MUP-a TK . 

Žurnal također saznaje i detalje iz interne istrage „BH Pošte“ u Tuzli, kojom je utvrđeno je nestalo 157 običnih pismonosnih pošiljki i 5 preporučenih pošiljki. 

 
Posjećanja radi, nestale koverte iz poslovnice pošte u robnoj kući „Omega“ poslali su profesori i nastavnici 2. i 3. augusta ove godine, da bi konkurisali za posao u osnovnim i srednjim školama širom TK-a. 
 
Običnoj pismonosnoj pošiljci je potrebno dva do tri dana da stigne na odredište. Konkurs je trajao do 7. augusta. Nejasno je zašto konkursni materijal u kovertama nije stigao u škole... 
 
„Čitav obrazovni sistem u TK-a drži Mirsad Kukić sa svojim ljudima iz novosnovane PDA stranke. U svemu tome imaju pomoć SBB-a. Jer kad uzmete ovaj slučaj nestanka pošte u Tuzli nije se to slučajno desilo. Ministarstvo obrazovanja i nauke neće ništa poduzeti, niti poništiti konkurs, jer su na čelu Ministarstva i Direkcije BH „Pošte“ u Tuzli SBB-ovi kadrovi. Mislim da već imamo novu koaliciju nakon izbora u oktobru“ tvrdi izvor Žurnala.  
 
Profesori i nastavnici kojima je nestala pošta, smatraju da se ovo nije desilo slučajno i da su namjenski izbačeni iz konkursne procedure, jer nisu stranački opredijeljeni. 
Prema saznanjima Žurnala šest nastavnika i profesora podići će kolektivnu tužbu protiv BH „Pošte“. Također traže od Ministarstva obrazovanja i nauke, da interveniše i omogući onima koji su nemarom BH „Pošte“ izgubili pravo da učestvuju u konkursu za posao .
 
Direkcija „BH Pošte“ i Ministarstvo obrazovanja nisu odgovorili na upite Žurnala na pitanja vezana za ovaj slučaj. Iz Direkcije smo samo dobili informaciju da je interna istraga u toku. Iz Ministarstva obrazovanja u telefonskom razgovoru rekli su da na e-mailove rijetko odgovaraju i daju samo neslužbene odgovore, te da upite primaju isključivo poštom. 
 
Žurnal nije želio slati upite poštom, zbog bojazni da pošiljka neće stići na adresiranu lokaciju...   
 
(zurnal.info)