Nastavlja se progon aktivista:Policija istjerala građane iz dvorišta Hrama Hrista Spasitelja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Nastavlja se progon aktivista: Policija istjerala građane iz dvorišta Hrama Hrista Spasitelja

Policija je večeras ušla u crkveno dvorište Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci i naredila građanima da se raziđu iz porte!

Policija istjerala građane iz dvorišta Hrama Hrista Spasitelja

Oko stotinu građana večeras se okupilo u porti Hrama Hrista Spasitelja da zajedno sa Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića, zapale svijeće za njenog sina. Potom su građani otpjevali „Klinac iz geta“.

Policija je od građana zatražila da se raziđu zato, što, kako su naveli, skup nije najavljen. Okupljeni građani, uglavnom žene, otvoreno su negodovale.

U crkveno dvorište postavljena je i kamera za video nadzor. “Veliki brat” tako je osvanuo i crkvenoj porti.  

„U gradu nema stajanja, ni kad kupujete novine ni kad idete kod doktora“, kazala je Suzana Radanović, majka ubijenog Davida. 

Večeras je s njom svijeće zapalila i Budimka Bajo Bollin, majka djevojčice Ivone, koja je u Bijeljini stradala pod sumnjivim okolnostima 2009. godine, kada je imala samo osam godina. 


Suzana Radanović je pozvala ministra policije Dragana Lukača da riješi ubistvo njenog sina ili da podnese ostavku iz moralnih razloga. 

„Doveli su me u situaciju da ne smijem spomenuti ime svoga sina na ulici. I dalje ćemo zahtijevati pravdu za Davida“, naglasila je Suzana Radanović. 

Ona je postavila i nekoliko pitanja nadležnim institucijama u vezi sa ubistvom svog sina, koje se odnose na greške institucija i nedosljednosti u istrazi od samog početka. 

Policija je prije dva dana zabranila sva okupljanja grupe „Pravda za Davida“. 


Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, poslednji put je viđen 30. decembra 2018. godine, poslije velikog skupa i protestne šetnje „Pravda za Davida“ kod džamije Ferhadija.

Policija je saopštila da traga za njim, a britanska ambasada Velike Britanije demantovala je da se Davor Dragičević nalazi u toj ambasadi u Sarajevu.

(zurnal.info)