Aktivista grupe Pravda za Davida oslobođen odgovornosti:Policija nije dokazala da su građani bili uznemireni!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Aktivista grupe Pravda za Davida oslobođen odgovornosti: Policija nije dokazala da su građani bili uznemireni!

U obrazloženju svoje odluke, Gluhaković je navela da su saslušani svjedoci policajci izjavili da je „došlo do uznemirenosti građana“. Takve iskaze oni su potkrijepili tvrdnjama da su im prilazili pojedini prolaznici i pitali ih: „Šta se to dešava?“. Sudija Gluhaković je konstatovala da nijedan od svjedoka policajaca nije izjavio da su im se prolaznici obraćali zato što su se osjetili uznemirenim zbog ponašanja Ozrena Perduva

Policija nije dokazala da su građani bili uznemireni!

Sudija Osnovnog suda Banjaluka Dijana Gluhaković donijela je rješenje kojim se Ozren Perduv, aktivista neformalne grupe „Pravda za Davida“ oslobađa odgovornosti da je u večeri 22. maja prošle godine, ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, narušio javni red i mir, jer je sa podignutom pesnicom uzvikivao – „Pravda za Davida“ i „Pravda“.

Policijska uprava Banjaluka i MUP RS teretili su Perduva, te još dvadesetak gradjana Banjaluke, da su to veče u crkvenom dvorištu uzvikujući i „galameći“ - „Pravda“ i „Pravda za Davida“, „izazvali negodovanje i uznemirenost prolaznika“?!! 

Policija je nasumično odabrala dvadesetak ljudi, protiv njih podnijela prekršajne naloge, a prvo ročište, u slučaju Ozrena Perduva održano je 11. februara.

KO JE BIO UZNEMIREN

Sudija Dijana Gluhaković je isti dan donijela rješenje kojim je Perduva oslobodila odgovornosti za narušavanje javnog reda i mira. 

U obrazloženju svoje odluke, Gluhaković je navela da su saslušani svjedoci policajci izjavili da je „došlo do uznemirenosti građana“. Takve iskaze oni su potkrijepili tvrdnjama da su im prilazili pojedini prolaznici i pitali ih: „Šta se to dešava?“. Sudija Gluhaković je konstatovala da nijedan od svjedoka policajaca nije izjavio da su im se prolaznici obraćali zato što su se osjetili uznemirenim zbog ponašanja Ozrena Perduva. 

„Osjećaj uzmenirenosti je subjektivan osjećaj, tako da sud ne može na iskazima policijskih službenika, bez saslušanja građana, utvrditi da li su građani bili uznemireni ili ne, a prekršajni postupak je postupak gdje sve činjenice od značaja za donošenje odluke kojom se okrivljeni oglašava odgovornim moraju biti utvrđene na jasan i nedvosmislen način, pa tako i činjenica da li su građani bili uznemireni mora biti dokazana, a ne da se ta tvrdnja predstavnika ovlaštenog izdavaoca prekršajnog naloga zasniva na pretpostavkama saslušanih svjedoka“, navodi se u obrazloženju sudskog rješenja. 

Sudija Gluhaković je u svom rješenju navela i ono što bi svaki policajac, koji drži do slova zakona, trebalo da zna.

Ona je navela da se Zakonom o javnom redu osjećaj uznemirenosti definiše kao „posljedicu prekršaja koji čini onaj ko grubim vrijeđanjem drugog lica na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, ili drugim bezobraznim ponašanjem, izazove osjećaj ugroženostiili uznemirenosti građana“. 

„Međutim, u ovom slučaju se ne može govoriti o grubom vrijeđanju drugog lica na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi ili bezobraznom ponašanju koje izaziva osjećaj fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana“, konstatuje se u sudskom rješenju. 

Svaka drugačija sudska odluka, od one koja je donesena, bila bi katastrofalna, jer Policijska uprava Banjaluka nije imala nijedan razlog da podnosi prekršajne prijave, već da je to učinjeno po naređenju koje je stiglo iz vrha MUP RS. 

U prilog tome je i izjava policajca svjedoka Ranka Javorca na usmenom pretresu, koji je na pitanje advokata okrivljenog - 

da li je imao prijavu građana da su uznemireni zbog uzvika „Pravda i „Pravda za Davida“, lakonski odgovorio: „Nismo imali prijavu, ne trebaju nama građani da bih ja izdao prekršajni nalog.“ 

TROŠKOVE PODMIRUJU GRAĐANI

Nakon što je Ozren Perduv, kao prvi nizu okrivljenih, oslobođen krivice, logično je očekivati da pred sudom padnu i drugi prekršajni nalozi protiv građana koji su protestirali.

Nonsens je što su prekršajne naloge dobili i pojedinci koje policija nije legitimisala niti su se uopšte nalazili na mjestu i u vrijeme za koje ih se tereti. 

Nakon što je Perduv oslobođen odgovornosti, sasvim je logično da on, kao i svi ostali kada se završi sudski proces, mogu da pokrenu tužbe protiv policajaca koji su prekoračili svoja zakonska ovlaštenja.

Troškovi sudskog postupka u slučaju Perduv, ići će na teret budžeta RS. Vjerovatno i troškovi u ostalih devetnaest okrivljenih, od kojih neki imaju i po osam prekršajnih prijava. 

Narod će da plati smišljenu i jasnu namjeru vrha MUP RS da na sve moguće načine progoni ljude, koji od nadležnih institucija traže samo jedno - da se pronađu ubice Davida Dragičevića.   

(zurnal.info)